B.Obama pritarė milijardiniam 2010 metų gynybos biudžetui  (8)

JAV prezidentas Barackas Obama praėjusį trečiadienį pasirašė 680 mlrd. dolerių Karinio biudžeto įstatymo projektą ir pabrėžė, jog jo kampanija, jog Pentagone neliktų švaistymo, įrodė, kad politiniai pokyčiai Vašingtone įmanomi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kongresas prie šio įstatymo projekto taip pat pridėjo reikšmingą žingsnį dėl pilietinių teisių – nusikaltimų iš neapykantos įstatymo projektą, pagal kurį už įstatymo ribų skelbiami pažeidimai dėl žmogaus rasės, lyties, tapatybės ar seksualinės orientacijos.

„Visuomet atmesdavau nuomonę, kad turime švaistyti milijardus mokesčių mokėtojų dolerių, kad apgintume šios šalies saugumą“, – sakė B.Obama prieš tai, kai Baltuosiuose rūmuose pasirašė gynybos sankcionavimo aktą.

„Iš tikrųjų manau, kad šių dolerių švaistymas daro mus ne tokius saugius, todėl priėmėme Gynybos įstatymo projektą, kuriuo eliminuojama dalis mūsų gynybos proceso švaistymo ir neefektyvumo“, – pažymėjo prezidentas.

Prezidentas perspėjo, kad įstatymo projektas nėra tobulas, tačiau žadėjo toliau kovoti su gynybos biudžeto švaistymu, kai daug projektų įstatymų leidėjai išrūpina gimtosioms valstijoms.

Įstatymo projektu patenkinti daugelis prašymų dėl finansavimo, pateiktų Pentagono biudžeto paraiškoje 2010-iesiems finansiniams metams, kurie prasidėjo spalio 1 dieną. Jis atspindi kompromisą, kurį pasiekė abeji Kongreso rūmai.

Tačiau įstatymų leidėjai nepaisė ankstesnio B.Obamos grasinimo vetuoti ir patvirtino pastarąjį biudžeto variantą tam, kad būtų tęsiamas darbas dėl alternatyvaus naikintuvų F–35 variklio.

Įstatymo projektu 3,4 proc. padidinamas kariškių atlyginimas ir skiriama 6,7 mlrd. dolerių minų nepramušamiems šarvuočiams (MRAP), o tai yra 1,2 mlrd. dolerių daugiau, nei siūlė administracija.

Taip pat nutraukiamas projektas dėl naujų jūrų pėstininkų sraigtasparnių prezidentui. JAV karinis jūrų laivynas 2005 metais patikėjo „Lockheed Martin“ sukurti 28 naujus prezidentinius sraigtasparnius. Iš pradžių šis projektas turėjo kainuoti apie 6 mlrd. dolerių, bet pabrango iki 11,2 mlrd. dolerių.

Biudžete, be kita ko, numatyta 130 mlrd. dolerių skirti JAV misijoms Irake ir Afganistane. Vien tik afganų karių ir policininkų apmokymui teks 7,5 mlrd. Taip pat numatyta 3,4 proc. padidinti išmokas JAV kareiviams.

Pakistanui biudžete skirta 1,6 mlrd. Tačiau šalis šiomis lėšomis galės pasinaudoti tik tada, jei JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir gynybos sekretorius Robertas Gatesas patvirtins, kad lėšų naudojimas pasitarnaus JAV saugumo interesams ir neigiamai nepaveiks jėgų santykio regione. Pentagonas taip pat turės garantuoti, kad Pakistano armija vykdo "suderintą" kovą su Talibanu, teroristų tinklu "Al Qaeda" ir kitais sukilėliais.

Nepaisant visų pastangų mažinti karinį biudžetą, jis ir toliau auga. Palyginimui - 2009 finansinių metų Pentagono biudžetas siekė $518.3 milijardus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)