Lietuvoje plinta pavojingas virusas: saugokite savo duomenis  (3)

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje plinta kompiuterinis virusas, šifruojantis įmonių buhalterinės apskaitos programų duomenų bazes. Virusą platinantys asmenys už duomenų atkodavimą reikalauja išpirkos, bet policijos pareigūnai įspėja, kad tai – katė maiše.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-28 Lietuvoje plinta pavojingas virusas: saugokite savo duomenis  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už tai, kad duomenys būtų atkoduoti, programišiai reikalauja 4 bitkoinų išpirkos. Bitkoinai yra virtuali valiuta, o šiuo metu vieno bitkoino vertė yra beveik 200 eurų, taigi programišių reikalaujama suma siekia beveik 800 eurų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad net sumokėjus reikalaujamą sumą nėra garantijos, jog duomenys bus atkoduoti, todėl išpirkos nusikaltėliams mokėti nerekomenduoja.

Anot pareigūnų, vien antradienį buvo užfiksuoti trys atvejai, kai nuo šio viruso nukentėjo juridiniai asmenys.

Seni vaistai netinka

Pranešimų apie šią kenkėjišką programą sulaukė ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) padalinys CERT–LT, tiriantis informacijos saugumo incidentus.

Panašios kenkėjiškos programos jau ne kartą buvo sukėlę problemų. Pavyzdžiui, sausį skelbta apie virusą „CTB Locker“. Specialistų teigimu, šiuo metu plintanti kenkėjiška programa yra išpirkos reikalaujančio ir duomenis šifruojančio viruso atmaina.

„Anksčiau plitusios kenkėjiškos programos „gydymo“ metodas buvo paviešintas, iššifravimo kodai žinomi, bet dabar plintančioms atmainoms jie netinka“, – pastebėjo RRT Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.

Dėl naujojo viruso nukentėjusiems asmenims ar įmonėms jis patarė kreiptis į RRT arba susisiekti su CERT-LT specialistais, kurie pateiks patarimų ir rekomendacijų, kaip elgtis toliau.

Įmonių informacinių technologijų specialistams pareigūnai siūlo atnaujinti turimą antivirusinę programinę įrangą ir nuolat atnaujinti turimų buhalterinės apskaitos programinės įrangos duomenų bazių rezervines kopijas, kurias tikslinga išsaugoti išorinėse laikmenose ir šias laikmenas saugoti atjungtas nuo kompiuterių.

Rekomendacijos vartotojams:

  • neatidarinėti įtartinų failų, nuorodų, gautų el. paštu;
  • kilus abejonei, patikrinti failą šioje arba šioje interneto svetainėje (atkreipiame dėmesį, kad neretai antivirusinės programos atpažįstą kenkimo kodą praėjus tik kelioms dienoms);
  • nuolat kurti atsargines kopijas;
  • jei yra galimybė, nedirbti kompiuteriu administratoriaus teisėmis (ypač nenaršyti internete).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(31)
(14)
(17)

Komentarai (3)