Wikia Search - atviro kodo paieškos sistema  (1)

Laisvai redaguojamo turinio enciklopedijos "Wikipedia" autorius Jimbo Wales oficialiai pristatė atvirojo kodo paieškos variklį "Wikia Search". Autoriaus įsitikinimu, paieškos algoritmo aiškumas yra šios sistemos pagrindas. Kiti paieškos varikliai savo informacijos paieškos principus paprastai užslaptina. Taip tikimasi apsisaugoti nuo nesąžiningų internetinių svetainių savininkų, siekiančių apgauti programinę įrangą, bei konkurentų, siekiančių išsiaiškinti, kaip ši įranga veikia. Tačiau Jimbo Wales įsitikinęs, jog kodo atvirume šiuo atveju nėra nieko blogo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo autorius grindžia tokį teiginį?

Pavyzdžiui, jei mes ieškome tam tikro termino, nesvarbu kokio, svetainė pateikia paieškos rezultatus, geriausiai atitinkančius užklausą. Tačiau ar tikrai ši informacija yra pati svarbiausia ar pati geriausia? Kieno nuomone ši informacija yra geriausia? Nuo paieškos algoritmo sudarymo ir derinimo būdų priklauso ir tai, kokie bus rezultatai. Tokiu būdu paieška tampa tarsi priklausoma nuo to, kokie puslapiai yra svarbesni žmogui, projektavusiam paiešką. Tokio tipo algoritmai nėra neutralesni nei juos kuriantys žmonės.
Jimbo Wales tikisi, jog galutinėje "Wikia Search" versijoje vartotojai galės ne tik matyti, kaip atliekama paieška, bet netgi tam tikru laipsniu koreguoti jos veikimą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)