Žemaitiška Vikipedija peržengė 10 000 straipsnių ribą  (49)

Nemokamos internetinės enciklopedijos "Vikipedija" žemaitiškoji versija antradienį peržengė 10 tūkstančių straipsnių ribą. 10 000-uoju straipniu tapo straipsnis apie kamienines ląsteles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemaitiškoji versija tapo 88 - ąja, peržengusia 10 tūkst. straipsnių ribą šiame projekte, kurio versijos dabar kuriamos 266 kalbomis, įskaitant ir lietuvių bei latvių.

"Vikipedijos" projektas žemaičių tarme pradėtas kurti 2006 metų kovą, šiuo metu žemaitiškosios enciklopedijos versijos internetinę svetainę kasdien aplanko keli tūkstančiai skaitytojų.

Kuriant, redaguojant ir tikslinant straipsnius jau yra prisidėję 2113 autorių, atlikta per 122 tūkst. redagavimų. Kas mėnesį lietuviškoji "Vikipedija" pasipildo apie 200-300 straipsnių, yra įkelta daugiau kaip 1,1 tūkst. nuotraukų.

Iki šiol daugiausia dėmesio straipsnių kūrėjai skyrė geografijai, energetikai, technologijoms, medicinai, kalboms ir sportui, yra padėti pagrindai beveik visų Lietuvos miestų, miestelių bei kaimų aprašymams. Pasak aktyviai prie projekto prisideančios Aurelijos Samutytės, labai laukiami visi, kurie galėtų prisidėti prie šio projekto, ypač pedagogai, galintys ir norintys sudominti vaikus domėtis įvairiausiomis mokslo temomis, savo krašto istorija ir kultūriniu palikimu.

"Vikipedija" yra vienintelė enciklopedija, kurioje straipsnių nuorodos duodamos ir kitomis kalbomis, todėl galima palyginti straipsnių kokybę. Angliškoji versija jau peržengė 2 mln. straipsnių, nes į šią kalbą savo straipsnius stengiasi išversti autoriai, rašantys visomis kitomis kalbomis. Lietuviškoje "Vikipedija" versijoje šiuo metu yra beveik 84 tūkst. straipsnių, latviškoje – virš 20 tūkst.

Iš visų pasaulio kalbų šeimų vikipedijos baltų kalbomis ir tarmėmis pasaulyje užima 13 vietą. Bendrą statistikos lentelę galima rasti čia. Tarp pasaulyje esančių 266 "Vikipedijų" įvairiomis kalbomis ir tarmėmis baltų kalbų ir tarmių vikipedijos užima:

  • lietuvių kalba: 29 vietą,
  • latvių kalba: 63 vietą,
  • žemaičių tarme: 88 vietą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Aurelija Samutytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (49)

Susijusios žymos: