Kare su interneto „piratais“ LANVA žada pirmąsias aukas  (25)

Trečiadienį Vilniuje planuojama pasirašyti Lietuvos intelektinės nuosavybės rinkos etikos kodeksą, kuriuo į kovą su „pirataujančiais“ interneto vartotojais norima įtraukti paslaugų tiekėjus. Jį inicijavusi Antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) teigia, kad tai – paskutinė taiki galimybė susitarti su interneto tiekėjais. Pastarieji ignoruoja kvietimus pasirašyti etikos kodeksą ir teigia, kad juo norima viršyti galiojančių įstatymų normas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak LANVA vadovo Vyto Simanavičiaus, interneto tiekėjai vengia prisidėti prie iniciatyvos, nes vaikosi komerciškumo ir nenori prarasti klientų, kurie „piratauja“ internete. Tuo metu interneto tiekėjai kaltinimus sviedžia atgal – pasak jų, platintojams atstovaujanti LANVA siekia pelno kelioms didelėms bendrovėms ir siūlo pasirašyti dokumentą, kuris viršija galiojančių įstatymų nuostatas.

„Mums svarbiausia į šią iniciatyvą įtraukti interneto tiekėjus. [...] iš beveik visų, kuriems siuntėme laiškus, negavome jokio atsakymo. Tai suprantama, nes interneto paslaugų tiekėjai daro verslą. Tas verslas – dažnai neskaidrus, pažeidžiantis įstatymus“, – lrt.lt tvirtino LANVA pirmininkas.

Jo teigimu, interneto tiekėjai įstatymus ignoruoja visame pasaulyje, bet LANVA pasiūlytas kodeksas – paskutinė taiki galimybė susitarti prieš imantis konfliktų sprendimo teisminiu keliu.

„Liepos 28 d. įsigaliojo nauji įstatymo pakeitimai Administraciniame teisės pažeidimo kodekse. Atsakomybė už nelegalios produkcijos platinimą numatyta be būtinybės įrodyti komercijos siekį. Nuo šiol bausti bus paprasčiau. [...] jei interneto tiekėjai nepasirašys etikos kodekso ir nesiims sprendimų, mes nutrauksime bendradarbiavimo sutartis ir pripažinsime, kad taikūs susitarimo būdai – išnaudoti“, – teigia V. Simanavičius.

Pasak jo, bausti interneto „piratus“ turėtų padėti ir teisminis precedentas [rugpjūtį Švedijos teismas nurodė uždaryti populiarų tinklalapį „Pirate Bay“, kuriame vartotojai galėjo nelegaliai parsisiųsti filmų, muzikos, žaidimų].

Pasak V. Simanavičiaus, interneto tiekėjai ne tik vengia suteikti duomenų apie privačius „piratus“, platinančius nelegalią produkciją, bet kai kurie iš jų tuo užsiima patys. Anot LANVA vadovo, sutarimo nesiekiantiems interneto tiekėjams taip pat grės teisminė atsakomybė.

„Keli interneto tiekėjai yra sukūrę savo vidinius tinklus, kuriuose yra dalinamasi nelegalia informacija“, – pasakoja V. Simanavičius.

V. Simanavičius neigia žiniasklaidoje anksčiau pasirodžiusius nuogąstavimus, kad LANVA nori sekti privačius vartotojus. „Bausti privačius vartotojus yra viena iš galimybių, bet kol kas to nedarysime“, – teigė LANVA pirmininkas.

LANVA vadovą stebina, kad etikos kodeksą atsisako pasirašyti didelei daliai interneto tiekėjų atstovaujanti Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, „Teo LT“, „Omnitel“, „Bitė Lietuva“.

Interneto tiekėjai kaltinimus atremia sakydami, kad LANVA siūlomas etikos kodeksas – tobulintinas.

„Gavome kvietimą ir svarstėme jį. Nutarėme, kad toks siūlymas mums netinka. Egzistuoja eilė įstatymų, kurie reglamentuoja šitą veiklą. [...] mūsų nariai mano, kad šis kodeksas negali pakeisti ar viršyti jau galiojančių teisės aktų ir įstatymų“, – savo atstovaujamų narių poziciją išreiškė Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos direktorius Juozas Jurelionis.

Pasak jo, asociacijos nariai ir dabar neatsisako bendradarbiauti su pagalbos prašančia teisėsauga ir atsiliepia į visus oficialius raginimus, todėl toks etikos kodeksas – tik galimybė, bet ne būtinybė.

Nors LANVA suteiktais duomenimis, interneto tiekėjams buvo išplatintas Duomenų apsaugos inspekcijos išaiškinimas, kuriame teigiama, kad etikos kodekse numatytas privačių vartotojų duomenų suteikimas – legalus veiksmas, Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos direktorius išaiškinimą vadina tik dar viena nuomone ir tvirtina, kad jo nariai „šiame etape susitarimo nepasirašys“.

Į LANVA išsakytus priekaištus, kad kai kurie asociacijos nariai nelegaliai produkcijai platinti turi net savo tinklus J. Jurelionis atsakė, kad tokių duomenų neturi. „Jei tai yra žinoma, LANVA seniai galėjo kreiptis į atitinkamas institucijas. Nemanau, kad mūsų nariai būtų nereagavę“, – teigė Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos direktorius.

Didžiausias interneto paslaugų tiekėjas Lietuvoje, „Teo“, prisidėti prie LANVA iniciatyvos taip pat nežada. Kaip lrt.lt tvirtino „Teo LT“ atstovas spaudai Antanas Bubnelis, autorinių teisių pažeidimo klausimas – ir taip pakankamai reglamentuotas.

„Galioja sutartys su autorių teises ginančiomis organizacijomis, „Teo LT“ bendradarbiauja su daugeliu jų. Šie susitarimai suteikia pakankamai galimybių spręsti autorių teisių klausimą, tad manome, kad reikėtų išnaudoti jas“, – „Teo LT“ poziciją reiškė A. Bubnelis.

Pasak jo, „siūlomas kodeksas – savireguliacinio pobūdžio susitarimas, tad jame turėtų būti atstovaujami visų šalių interesai“. „Mūsų nuomone, esminė kodekso spraga yra tai, kad jame nėra atstovaujami bene svarbiausios interesų grupės – interneto vartotojų – interesai“, – teigia A. Bubnelis.

Bendrovė atremia kaltinimus pelno vaikymusi teigdama, kad autoriams per metus sumoka milijonus. „Teo Lt“ siekį bendradarbiauti su autoriais ir jų teises ginančiomis organizacijomis galima pailiustruoti faktu, kad kasmet jiems sumokame milijonus litų. Prognozuojame, jog šiemet autoriams mokama suma sudarys 10 milijonų, o jų teises ginančioms organizacijoms – apie pusę milijono litų“, – tvirtina „Teo LT“ atstovas.

Tuo metu LANVA pirmininkas skėsčioja rankomis – be susitarimo su interneto tiekėjais ir toliau bus pažeidžiami platintojų ir tiekėjų interesai. „O žala – labai didelė. [...] Ją būtų galima skaičiuoti ir milijardais“, – teigė V. Simanavičius.

LANVA pirmininkas teigia, kad per pusmetį nelegalią produkciją platinantiems tinklalapių administratoriams bus pateikti šimtatūkstantiniai ieškiniai.

Ramybės V. Simanavičius nežada ir privatiems vartotojams. Pasak jo, „Torrent“ ar panašia programa siunčiantis nelegalią produkciją labai lengva pamatyti vartotojo IP adresą.

„Todėl nereikėtų nustebti, jeigu vieną dieną į jūsų duris pasibels policininkas ir pasiims kompiuterį“, – sako LANVA vadovas. Vis dėl to, tokio precedento dar gali tekti palaukti - tokia praktika netaikoma nė vakaruose, ką jau kalbėti apie Lietuvą. Tačiau pagrūmoti LANVA vadovas moka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jomilė Juškaitė
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (25)