Pasitikrinkite, ar esate protingesnis už 94 proc. amerikiečių (Testas)  (25)

Manote, kad esate moksliškai išprusę? „Pew Research“ socialinių tyrimų centras sukūrė trumputį, vos 12 klausimų mokslinio išprusimo testą, po kurio oficialiai pareiškė: į visus klausimus teisingai atsakyti sugeba vos 6 procentai amerikiečių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimai įvairių sričių – daugiausiai fizikos, bet esama šiek tiek astronomijos, šiek tiek chemijos, geologijos, mokslo istorijos, patikrinamas gebėjimas suprasti grafikus ir suprasti, ką nagrinėja mokslo (ar pseudomokslo) šakos.

Patikrinti savo žinias galite šioje svetainėje (testas anglų kalba).

Šį testą atlikus 3278 suaugusiems asmenims, „Pew“ tyrimų centras apskaičiavo, kad daugiausiai teisingų atsakymų (vidutiniškai 9,5) pateikia žmonės su podiplominių studijų patirtimi. Mažiausiai – 6,5 iš 12 – sugeba atsakyti žmonės su viduriniu arba nebaigtu viduriniu išsilavinimu.

Vyrų atsakymai dažniau būna teisingesni nei moterų (8,6 prieš 7,3). Taip pat galima įžvelgti aiškias etninės kilmės ir teisingų atsakymų skaičiaus koreliacijas: baltaodžiai vidutiniškai teisingai atsako į 8,4 klausimo, „ispaniškos kilmės“ – į 7,9, o tamsiaodžiai – vos į 5,9 klausimo.

Skaidant respondentus pagal amžiaus grupes ryškių skirtumų nėra, tačiau su nedidele persvara geriausius rezultatus parodė 30-49 metų amžiaus grupės atstovai (8,2), o blogiausius – garbaus, vyresnio nei 65 metų amžiaus atstovai (7,6).

Lengviausiai „įkandamas“ klausimas visiems respondentams buvo apie tai, kuris Žemės geologinis sluoksnis yra aukščiausios temperatūros. Sunkiausi klausimai – apie vandens užvirimo temperatūros priklausomybę nuo aukščio virš vandens lygio ir apie tai, nuo ko priklauso garso garsumas.

Visą „Pew Research“ tyrimo ataskaitą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(59)
(3)
(56)

Komentarai (25)