Žemė gavo dirbtinį signalą iš Marso. Kas vyksta? (Video)  ()

Naujasis SETI instituto projektas, pavadintas „A Sign in Space“, - iššūkis mokslininkams iš viso pasaulio sugalvoti naujų būdų, kaip suprasti ateivių signalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SETI (Nežemiško intelekto paieškos) instituto mokslininkų komanda sukūrė imituojamą ateivių signalą, skirtą perduoti iš šiuo metu link Marso skriejančio erdvėlaivio atgal į Žemę – norėdami išsiaiškinti, ar turime galimybę jį iššifruoti.

Mokslininkai jau seniai svarstė, kodėl ateiviai, jei jie iš viso egzistuoja, dar nepasiekė mūsų. Tiesą sakant, visada yra tikimybė, kad jie jau bandė, bet mes tiesiog nežinojome, kaip interpretuoti jų signalus.

„Gauti žinią iš nežemiškos civilizacijos būtų labai transformuojanti patirtis visai žmonijai“, – sakoma projekto kūrėjos vizionierės Danielos de Paulis pareiškime. „A Sign in Space“ suteikia precedento neturinčią galimybę apčiuopiamai repetuoti ir pasiruošti šiam scenarijui bendradarbiaujant pasauliniu mastu, skatinant atvirą prasmės paiešką visose kultūrose ir disciplinose.

Iš Europos kosmoso agentūros Marso palydovo „ExoMars Trace Gas Orbiter“ (TGO) D. de Paulis ir jos komanda užkoduotą pranešimą nukreipė į Žemę.

 

Trys radijo astronomijos observatorijos, įskaitant SETI instituto Allen Telescope Array (ATA) Kalifornijoje, aptiko pranešimą po 16 minučių ir padarė duomenis prieinamus visuomenei, taip patvirtindamos apie projekto pradžią.

Projektas turi savo „Discord“ serverį, o „Zoom“ platformos pagalba prie diskusijų serijos leis prisijungti mokslininkams ir visuomenės nariams iš viso pasaulio.

 

Trumpai tariant, tai unikalus ir kūrybingas projektas, suteikiantis gaivaus naujo požiūrio į mūsų siekį išsiaiškinti, ar esame vieni Visatoje, ar ne.

„Šis eksperimentas – tai galimybė pasauliui sužinoti, kaip SETI bendruomenė, esanti įvairiose vietose, dirbs kartu, kad priimtų, apdorotų, analizuotų ir suprastų galimo nežemiško signalo reikšmę“, – sakė ATA projekto mokslininkas Waelas Farahas.

„Tai daugiau nei astronomija, norint bendrauti su ateiviais reikės daug žinių“, - pridūrė W. Farahas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()