Visiems reikia hobio - miniatiūrinių medienos tekinimo staklių iš Kinijos apžvalga. Kuo jos geros, o ką reikės patiems patobulinti (Video)  (4)

Šiais laikais, kai gyvenimo ritmas vargina net pačius ištvermingiausius, gerai turėti kokį nors hobį. Kadangi dažnai sėdime prie kompiuterio, smagu kartas nuo karto ką nors padaryti rankomis. Tiesa, gyvenantiems mažuose butuose galimybių kažką sukurti savo pačių rankomis yra šiek tiek mažiau. Kita vertus, Technologijos.lt išbandė ir gali patvirtinti – bute galima ir tekinti medieną! Tam tereikia pigių, neįtikėtinai mažų kiniškų staklių. Šis straipsnis – jų apžvalga, tačiau jame rasite ir vieną nedidelį projektą, puikiai tinkantį pradedantiesiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tai?

Tai – „CNC007 Mini Lathe Beads Machine“ (tikriausiai reikėtų vadinti tik CNC007) medienos tekinimo staklės. Jos, savaime aišku, yra gaminamos Kinijoje, kainuoja nedaug ir yra labai gerai vertinamos. Jos turi vos 180 W galingumo variklį, kuris be jokių krumpliaračių ar dirželių, tiesiogiai suka tekinamą medieną. Mažas variklis ir neįtikėtinai mažas staklių dydis reiškia, kad didelių darbų su ja atlikti nėra įmanoma. Tai akivaizdu ir iš gamintojo kartu parduodamų priedų.

Pristatymas ir priedai

Staklės į Lietuvą atkeliauja su kurjerio pagalba – jau rašėme, kad jų siuntimas yra mokamas, todėl neužtrunka (nors tenka susimokėti mokesčius). Staklės pakuojamos į labai paprastą dėžę be jokių ženklų, viduje nėra informacijos apie gamintoją, tačiau viskas supakuota rūpestingai, tarsi namų sąlygomis.

Staklės atkeliauja su visa eile priedų. Tai – mažas, praktiškai bevertis kaltas, deimantinis pjovimo diskas metalui, medienos pjovimo diskas, mažas grąžtas, diskas šlifavimo popieriui, keli apvalūs ir stačiakampiai šlifavimo popieriaus lapeliai, trys skirtingo dydžio priedai mediniams rutuliukams tekinti, maža plastikinė dėžutė viskam susidėti, bei visi reikalingi raktai. Ant staklių jau būna sumontuotas ir nedidelis plastiko padėklas, skirtas naudoti su diskais. Viskas gana aišku ir paprasta, nors ne visi priedai atrodo reikalingi, bet tai priklauso nuo to, kaip ketinate naudoti stakles.

Dėžėje rasite ir dvi staigmenas. Pirmoji – instrukcijos kinų kalba. Tai, žinoma, nėra labai naudinga, tačiau naudotis tekinimo staklėmis yra pakankamai paprasta ir be jokių instrukcijų. Antroji – elektros kištuko adapteris europietiškai rozetei. Staklės parduodamas su amerikietiško tipo kištuku, todėl pardavėjas apgalvotai prideda šią nedidelę, bet malonę dovaną.

Kaip staklės atrodo iš pirmo žvilgsnio

Iš kiniškų daiktų dažnai juokiamasi, kad jie yra prastos kokybės ir skubotų techninių sprendimų rezultatas. Tačiau šįkart viskas atrodo net labai gerai. Variklis ir elektronikos komponentai yra šiek tiek pridengti permatoma plastiko plokšte. Tai nėra visiškai uždara dėžė, kad variklis neperkaistų (net per kelias naudojimo valandas jis niekada nesušyla), todėl dulkės tikrai patenka ir į variklį, ir ant mikroschemos, tačiau problemų pridaryti neturėtų.

Viskas sumontuota ant plataus aliuminio profilio. Tai – gana dažna dalis, matoma ir kituose įrankiuose, pagamintuose ne tik Kinijoje. Jis tiesus ir lygus, ir šiuo atveju tikrai pakankamai tvirtas. Kalto atrama yra pagaminta iš 90 laipsnių kampu sulenktos aliuminio plokštės (pagaminta tiesiog supjausčius aliuminio kampą). Ji, kaip ir atrama tekinamos medienos galui, prie aliuminio profilio tvirtinama pora varžtų.

Medienos gabalėlis sukamas tiesiai prie variklio ašies pritvirtintu „Jacobs“ tipo laikikliu, įprastai matomu gręžimo staklėse ar rankiniuose grąžtuose. Jis, nors ir pagamintas Kinijoje, yra pakankamai kokybiškas, tačiau sunkaus medžio gabalo tekinimo neatlaikytų. Kartu su staklėmis pridedamas nedidelis smaigas, kurį reikia įkalti į medienos gabalėlį – taip jis sukamas. Kitas medienos gabalas laikomas kitu laikikliu. CNC007 staklėse „antro galo laikiklis“ turi savo guolį, todėl sukasi ir nedegina medžio. Jis tvirtinamas ant tvirtos ašies su sriegio – medžio gabalą galima suspausti, kad jis tvirtai laikytųsi.

Viskas atrodo tikrai neblogai. Tačiau vos išpakavus siuntinį tapo aišku, kad vienas dalykas bus problema – staklės neturi guminių kojų. Tiesą sakant, jos neturi jokių kojų, todėl slidinėja ir stovi nelygiai. Jos yra labai lengvos, o tai gali būti ir privalumas, ir minusas. Šiuo atveju, kadangi didelių medienos gabalų tekinimas yra neįmanomas, tai labiau jau privalumas – jas lengva perkelti.

Darbas su staklėmis

Bet juk ne žiūrėti tokias stakles pirktumėte. Iš pat pradžių atrodo, kad jos yra skirtos vaikams, tačiau pažiūrėjus atidžiau pasidaro aišku, kad nėra jos tokios ir paprastos. Variklis sukasi 2-8 tūkstančių apsisukimų per minutę greičiu. Tai – gerokai greičiau nei gali didelės, rimtos medienos tekinimo staklės. Jei manote, kad mažas medienos gabalėlis jums nieko padaryti negali, turėtumėte pamatyti, kaip jis lekia įsuktas tokiu greičiu. Bet apie saugumą vėliau.

Jei jos nėra tinkamos vaikams, tai kas norėtų jas pirkti? Žmonės, kurie svajoja ką nors gaminti iš medžio, bet mano, kad neturi galimybių: trūksta vietos, pinigų, laiko ir įgūdžių. Medienos tekinimo staklės yra vienintelis toks įrankis, kuriuo įdomų daiktą galima pagaminti nuo pradžios iki galo. Daug meistrų kitų elektrinių įrankių ir neturi. Šios staklės užima labai mažai vietos, nekelia daug triukšmo, yra lengvos ir paprastos naudoti. Todėl, jei dažnai „YouTube“ žiūrite medžio meistrų vaizdo įrašus ir svajojate ką nors pagaminti pats, šios staklės yra skirtos jums.

Atstumas nuo sukimosi ašies iki pagrindo – 4 centimetrai. Taigi, galima tekinti daiktus, kurių diametras nesiekia 8 cm. Atstumas tarp ašių – apie 13,5 cm, todėl tekinti pavyks tik labai mažus daiktus. Žinoma, jei esate nagingas ir išradingas, nesunkiai galite padidinti šiuos skaičius.

Medaus šaukštas iš juodalksnio medienos

Iš karto pastebėsite, kad staklės sukasi labai greitai – gerokai greičiau nei didelės tekinimo staklės. Lėčiausias įmanomas greitis yra du tūkstančiai apsisukimų per minutę – kartais norisi stakles sulėtinti, o pajudinti ant korpuso esančią greičio valdymo rankenėlę kita kryptimi iki šiol neprireikė.

Tekinimo staklės yra labai tylios, tačiau tai nėra didelis pliusas, nes darbo metu darbas kaltu visada kelia daugiausiai triukšmo. Staklės stipriai nevibruoja, tačiau geriau jas į ką nors atremti ar priveržti prie darbastalio. Guminių kojų trūkumas tampa akivaizdus iš karto. Galima dirbti ir be jų, tačiau staklės ant nelygaus paviršiaus stovi nestabiliai. Tiesa, šią problemą lengva išspręsti - kojeles galima nuimti nuo seno nebenaudojimo prietaiso ar nusipikrti naujas.

Tekinimas einasi greitai, jei naudojate tinkamus įrankius. Kartu su staklėmis komplektuojamas kaltas yra neįtikėtinai mažas ir beveik niekam netinka. Jei tarp įrankio atramos ir tekinamos medienos paliksite didesnį tarpą, mažytis kaltas gali šiek tiek palinkti ir sekundei įstrigti medienoje. To pakaks, kad staklės šokteltų. Todėl geriau iš karto įsigyti didesnį, geresnį kaltą ar jų rinkinį.

CNC007 staklės pasiduoda ir visiškiems naujokams, jei elgsitės atsargiai. Tekinti yra malonu, galima sukurti įvairiausias formas net ir paprasčiausiems daiktams. Vaikams (jums teks nuspręsti, ar jiems naudotis staklėmis yra saugu) patiks stebėti kaip keičiasi tekinamos medienos siluetas. Tačiau po to stakles teks išvalyti, o tai tikrai nebus smagu.

Aliuminio profilis turi kelis griovelius, kurie iš karto prisipildo smulkių pjuvenų ir dulkių. Jos trukdo judinti įrankio atramą, patenka į varžtus ir yra sunkiai išvalomos darbą užbaigus. Ne visada padeda ir dulkių siurblys. Šiuos griovelius galima uždengti kad ir popieriaus lapu, arba nuolat valyti tekinant, kad pjuvenos ir dulkės juose nesusigulėtų ir nebūtų suslėgtos. Dėl didelio greičio, dulkės paplinta gana plačiai, todėl, jei tekinsite namuose, po to teks išsiurbti visą kambarį.

Tekinimas namuose?

Taip, tai didžiausia CNC007 staklių intriga – ar jomis galima tekinti namie? Daug žmonių gyvena butuose ir galimybės užsiimti rimtesniais medžio darbais neturi. Šios staklės yra pakankamai tylios ir kompaktiškos, kad jomis būtų galima naudotis ir namuose. Taip, po to teks pasidarbuoti dulkių siurbliu, tačiau gaminimo savomis rankomis malonumas atperka visus vargus. Juolab, kad CNC007 staklės yra tam sutvertos.

Saugumas

Visų pirma, turite įsidėmėti, kad bet kokios tekinimo staklės nėra labai saugios. Jos turi greitai besisukantį medį, kuris, jei jo tinkamai nepritvirtinsite, gali atsipalaiduoti ir pataikyti į kokį nors žmogų. Laikiklį į medienos gabalą įkalkite pakankamai giliai, o pačiose staklėse jį dar šiek tiek suspauskite. Tuomet būtinai tvirtai prisukite visus varžtus, ypač tą, kuris neleidžia medienos laikikliui atsipalaiduoti.

Tekinimas kelia dulkių debesis, ypač tuomet, kai darbas yra šveičiamas. Atviras langas padeda, bet, jei ketinate tekinti dažnai, reikėtų pasirūpinti ir kauke nuo dulkių. Apsauginiai akiniai taip pat nėra prasta idėja.

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nėra visai vienoda. Kartais viena jos pusė yra sunkesnė už kitą, o kartais tekinamas kvadratinis gabalėlis. Nesubalansuoti ruošiniai leidžia staklėms vibruoti. Tai ne tik gali tapti saugumo problema, bet ir blogina tekinamo darbo išvaizdą.

Galiausiai, reikia laikytis bendrų darbo su elektriniais įrankiais taisyklių: nedėvėti pirštinių ir drabužių su laisvomis, ilgomis rankovėmis, neliesti besisukančių dalių.

Verdiktas

CNC007 staklės yra puikus įrankis žmogui, kuris nori įgyti naują hobį ir savo rankomis sukurti ką nors naujo. Jos tinka visiems, nepriklausomai nuo įgūdžių lygio ar turimos erdvės. Ar jos tinka vaikams, spręs jų tėvai. Žinoma, jos turi keletą trūkumų.

Kambarį, jei tekinsite namie, sutvarkysite daug greičiau nei pašalinsite aliuminio profilyje įstrigusias dulkes. Staklėms trūksta guminių kojų, o ir pridedamas kaltas yra juokingai mažas ir ne aukščiausios kokybės. Mažiausias staklių greitis vis tiek yra gana aukštas. Beveik visus šiuos trūkumus galite išspręsti patys, todėl CNC007 tikrai vertiname teigiamai.

Šiuo metu jos kainuoja vos daugiau nei 93 eurus. Pigesnė alternatyva – CC04 staklės su 80 W varikliu ir įvairiais priedais už maždaug 70 eurų, ar analogiškos CC01 staklės be priedų už maždaug 52 eurus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (4)