Orų stotelė „FanJu Wireless Weather Station FJ3365“ su tikro medžio rėmeliu: nuosava orų prognozė su belaidžiu išorės jutikliu ir keli techniniai niuansai, kuriuos reikėtų žinoti (Apžvalga + nuolaidos kodas)  ()

Nuosava orų stotelė namie yra didžiulis privalumas. Televizinės ar internetinės orų prognozės tikrai ne visada atitinka už lango matomą faktinę situaciją. Kaip tik dėl šios priežasties meteorologines orų stoteles namie naudoju jau ne vienerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mano naujausias turimas orų stotelės modelis yra „FanJu Wireless Weather Station FJ3365“, įsigytas iš internetinės parduotuvės "GearBest". Prieš tai naudojau stotelę su laidiniu temperatūros jutikliu, tad norėjosi turėti variantą su belaidžiu jutikliu. O platesnis funkcionalumas taip pat buvo vienas iš pageidaujamų dalykų, kadangi atskirai pirktis pvz. oro drėgnumo jutiklį nesinori - geriau kai šios funkcijos yra atliekamos vieno ir to paties įrenginio.

Stotelė iš pardavėjo atkeliavo be pažeidimų. Nors tai ir nėra mechaniniams poveikiams jautri elektronika, dėžutės turinys buvo papildomai įpakuotas į smūgius sušvelninantį burbulinį plastiką. Tiek stotelės, tiek jutiklio ekranai padengti apsauginėmis plėvelėmis. Vėliau jų nereikia ir naudojimo metu jos jau nėra skirtos ekranui apsaugoti, tad jas galima iškart nuimti.

„FanJu Wireless Weather Station FJ3365“ pakuotės turinys nesudėtingas: meteorologinė stotelė, belaidis jutiklis lauko temperatūrai ir drėgnumui matuoti, maitinimo adapteris, ir instrukcija.

Instrukcija beje vokiečių ir anglų kalbomis, tad prireikus kurią nors kalbą vis vien išeis perskaityti. Adapteris yra naudojamas tuo atveju, jei netenkina stotelės maitinimas iš baterijų. Išorės jutikliui baterijos bus būtinos bet kuriuo atveju.

Mano pasirinktas „FanJu Wireless Weather Station FJ3365“ modelis buvo su mediniu išoriniu ekrano rėmeliu. Medis tikras, labiausiai tikėtina kad bambukas. Atrodo neblogai, nors iš nuotraukų buvau susidaręs įspūdį, kad realiai gaminys atrodys solidžiau. Nors pagalvojus antrą kartą, už €39.00 kainą ko gero naivu tikėtis ąžuolo ar kokio raudonmedžio apdailos...

Mechaninių konstrukcijos problemų tikrai nėra jokių, tiesiog spalva šiuo atveju tikrai skonio reikalas - dabar rinkčiausi baltos spalvos modelį. Vėliau paaiškinsiu kodėl.

Stotelės valdymo mygtukai yra pakankamai dideli, pasispaudžia lengvai. Jų sumontavimo vieta man taip pat patogi: viršuje yra numatytas didelis ir pailgos formos ekrano apšvietimo mygtukas, galinės sienelės šone dešinėje išdėstyti visi kiti mygtukai.

Pastatymo kojelė yra pakankamai plati, posvyrio kampas tinkamas ir pastačius įrenginys laikosi stabiliai.

Kaip ir minėjau anksčiau, stotelės maitinimui galima naudoti arba dvi AA tipo baterijas, arba maitinimo adapterį.

Trumpai apie valdymo mygtukus:

  • „Mode“ naudojamas vaizdavimo režimams keisti arba konfigūracijos metu - keičiamiems parametrams pasirinkti. Bet praktiškai jo naudoti man teks labai nedažnai - pagrindinė ekrano informacija nesikeičia, tik prie laikrodžio galima matyti arba sekundes, arba datą, arba žadintuvo laiką.
  • Pliuso ir minuso mygtukai - savaime aišku, naudojami nustatomoms parametrų vertėms keisti.
  • „Alarm“ - žadintuvo režimui įjungti arba išjungti.
  • „Alert“ - temperatūros aliarmų režimui įjungti arba išjungti.
  • „Reset“ - gamykliniams nustatymams atkurti.
  • „Snooze/Light“ - aliarmo signalui atidėti 5 minutėms arba ekrano apšvietimui aktyvuoti. Bet kuris kitas mygtukas aliarmo garsą išjungia.

Išorinis temperatūros jutiklis savo dizainu niekuo neypatingas. Keturkampė baltos spalvos dėžutė su skylute pakabinimui. Tačiau tiek iš jo ir tereikia, vis vien kabės lauke. Beje, jutiklis turi savo atskirą LCD ekranėlį, kuriame taip pat rodomi oro drėgmės ir temperatūros parodymai.

Mechaniniu požiūriu jutiklio konstrukcija nuo pirmo pasitaikiusio smūgio nesubyrės - namie netyčia išmečiau ant akmeninių plyteliu, korpusas atlaikė, gaminys veikia toliau. Bet šiaip gamintojas tokiems įvykiams jokių garantijų nesuteikia.

Išorinis jutiklis taip pat maitinamas dviejomis AA tipo baterijomis. Baterijas tiek stotelei, tiek jutikliui teks nusipirkti atskirai, pakuotėje jos nepridedamos.

Ant lipduko užrašyta apsaugos nuo vandens ir dulkių klasė IPX4. Ne fejerverkai, bet bent tiek. Praktiškai tai reiškia, jog "gaminys apsaugotas nuo įvairiomis kryptimis besitaškančio vandens" (informacijos šaltinis).

Vertinant bendrai, gaminys veikia gerai. Man nepatinka tik du dalykai:

1. Stotelės ir išorės jutiklio oro drėgmės parodymai skiriasi per 5% (pvz., stotelė rodo 25%, jutiklis - 30%); galbūt laikui bėgant tai dar koreguosis, kai stotelės korpusas tam tikra prasme „įsisotins“ drėgme, nes dabar dalis drėgmės gali būti tiesiog sugeriama korpuso medžiagos. Bet tai tik mano prielaida, nieko garantuoti negaliu.

2. Stotelės ekrano įskaitomumas galėtų būti geresnis. Žiūrint tiesiai arba nedideliais kampais iš šono, viskas gerai: ekranas spalvotas, gerai įžiūrimas (pirmoji apžvalgos nuotrauka). Žemiau esančioje nuotraukoje matosi, kaip vaizdas pradeda keistis žiūrint iš šono didesniu kampu. Žiūrint įstrižai iš apačios, ekrano vaizdas sparčiai darosi tamsus nuo mažiausio pakreipimo. Tas ne problema, jei į stotelę nesiruošiate žiūrėti iš apačios, o jei kabinsite kur nors aukščiau, į tai reikėtų atsižvelgti reguliuojant jos pakabinimo kampą.

Iš smulkesnių niuansų galima paminėti tai, kad duomenys stotelėje nėra atnaujinami realiu laiku - faktinis atnaujinimas vyksta gal kartą per 2-3 minutes. Matomai taip taupoma baterijos energija, tačiau kitą vertus, mikroklimato situacija greičiau ir nesikeičia.

Taip pat jutikliui reikia parinkti tinkamą vietą, kurioje jis nebūtų apšviečiamas tiesioginiais saulės spinduliais, nes tada jis rodys daug ką, bet ne tikrąją temperatūrą. Tačiau tai yra ko gero absoliučiai visų temperatūros jutiklių niuansas.

Pačios stotelės taip pat nestatykite saulės apšviestoje vietoje, nes juodos spalvos ekranas neabejotinai įkais ir tuo pačiu prikaitins „FanJu Wireless Weather Station FJ3365“ viduje esantį temperatūros jutiklį. Kaip tik dėl šios priežasties dabar rinkčiausi baltos spalvos stotelės korpusą. Tik prekyboje baltos ir juodos spalvos modelių šiuo metu lyg ir nematau.

Vidaus temperatūros matavimo ribos nuo -10 °C iki +50 °C. Išorės atitinkamai nuo -25 °C iki +50 °C.

Temperatūros aliarmo vertės keisti negalima, jis suskambės jutikliui nustačius temperatūrą nuo -1 iki +3 laipsnių pagal Celsijų.

Santykinės oro drėgmės matavimo intervalas nuo 20% iki 95%.

Belaidis ryšys veikia neblogai - tiesioginis atstumas iki jutiklio apie 10 m, ryšio signalas sėkmingai įveikia daugiabučio namo laukinę ir dar vieną vidinę sieną. Gamintojo teigimu, ryšio atstumas atviroje erdvėje turėtų siekti 200 pėdų, grubiai skaičiuojant apie 50 metrų. Tiksliai atstumo nematavau, tačiau laikant jutiklį kišenėje ir vaikščiojant kieme, stotelė jutiklio perduodamą signalą dar pagauna. Ryšiui naudojamas 433,92 MHz dažnis.

Apibendrinimas

Kaip jau minėjau, gaminys veikia visai neblogai. Stotelė ir jutiklis parametrus matuoja atskirai, tad yra du matavimo kanalai, iš kurių kiekvienas parodo temperatūrą ir oro drėgmę, jų maksimalias ir minimalias reikšmes dienos metu. Yra laikrodis, žadintuvas, temperatūros aliarmas, barometras. Pagal barometro parodymus jums FJ3365 stotelė pateiks ir orų prognozę (ekrane numatyti 7 skirtingi variantai), o pagal kalendoriaus duomenis parodys ir mėnulio fazę.

Argumentai už:

  • Gaminys nebrangus. Šiuo metu su nuolaidos kodu WFAD portale "GearBest" stotelę „FanJu FJ3365“ galite įsigyti ne už €39,00, o už €24,74. Tad toks kainos ir funkcionalumo derinys sunkiai pralenkiamas.
  • Stotelės išorinis jutiklis yra belaidis.
  • Palyginti platus funkcijų asortimentas, įskaitant orų prognozavimą.
  • Palyginti gera stotelės išvaizda ir patvari konstrukcija, solidumo pridedantis tikras medinis paviršius

Argumentai prieš:

  • Ekrano įskaitomumas žiūrint iš šonų galėtų būti geresnis.
  • Mano atveju buvo neatitikimas tarp išorės jutiklio ir stotelės santykinės drėgmės matavimų (per 5%).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: