Kokios yra pačios geriausios AA ir AAA tipo įkraunamos baterijos ir kokie yra geriausi jų įkrovikliai pagal kainą ir kokybę  (17)

Turbūt nesuklysime sakydami, kad gyvename baterijų amžiuje. Jos mus lydi praktiškai visur. Pradedant paprasčiausiais žibintuvėliais ir baigiant elektromobiliais. Tad šįkart pasižiūrėkime kokios įkraunamos baterijos yra itin populiarios Kinijoje ir už jos ribų bei kokie būna tokių baterijų įkrovikliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baterijos

Vienos iš geriausių įkraunamų baterijų pasaulyje yra japonų „Eneloop“. Tai itin populiarus 1,2 voltų įkraunamų nikelio ir metalo hidrido (NiMH) baterijų ir priedų prekės ženklas, kurį sukūrė kompanija „Sanyo“, o vėliau kartu su „Sanyo“ nupirko „Panasonic“. Šios kompanijos gaminamos baterijos turi didelę talpą, aukštą įkrovimo/iškrovimo srovę ir svarbiausia – mažą savaiminį išsikrovimą.

Tai yra, per trejus metus šios baterijos netenka apie 15-25 proc. įkrovos. Taip pat gamintojas labai rimtai žiūri į savo klientus ir dažniausiai baterijos jau atkeliauja pilnai įkrautos ir teigiama, kad panaudojama „žalia energija“.

„Eneloop“ baterijos yra aukščiausios kokybės ir praktiškai nėra ką joms prikišti – turbūt tik kainą. Tokios baterijos kainuoja kiek daugiau nei konkurentai siūlo - galite peržiūrėti Lietuvoje siūlomą „Eneloop“ baterijų asortimentą ir kainas.

Pavyzdžiui, didžiausios talpos (AA, 2500mAh, 1.2V) „Eneloop“ baterijų komplektas iš 2 vnt. kainuoja nuo 7.5€, o už 4 vientetų kompletą teks pakloti 13€. Tačiau garantuotai bus 500 įkrovimo ciklai. 

Kinijoje NiMH baterijų komplektą (AA, 3000mAh, 1.2V) iš 5 vienetų galima gauti vos už 3.30€. Bet ar jos atlaikys 500 įkrovimų ciklą  - labai didelis klausimas. Galima rasti ir dar pigesnių pasiūlymų, tačiau verta atkreipti dėmesį į jau minėtus talpos, įkrovimo/iškrovimo srovės ir savaiminio išsikrovimo parametrus - itin pigus daiktas sunkiai tikėtina, kad bus kokybiškas. 

Tad ieškant maksimaliai patikimų baterijų, geriausias variantas yra tai, ką galima lengvai įsigyti ir Lietuvoje - tai „Eneloop“ baterijos. O štai kas liečia tokių baterijų įkrovėjus, situacija jau kitokia - kai kurie Kinijoje pagaminti modeliai ne tik tapo labai populiarūs visame pasaulyje, bet ir pagal kainos/kokybės santykį jiems nelabai yra lygių. 

Automatiniai baterijų įkrovikliai

Be įkraunamų baterijų ne mažiau svarbūs ir jų įkrovikliai, kuriuos galima skirstyti į tris kategorijas: paprastus, gerus ir sudėtingesnius.

Paprasti baterijų įkrovikliai

Pavyzdžiui, Panasonic Loader BQ-CC61 USB-in. Dažniausiai jie yra ganėtinai paprasti savo galimybėmis. Tiesiog įdedamos įkraunamos baterijos ir jos įkraunamos, tačiau čia dažnu atveju būna rimtų trūkumų.

Tokie įkrovikliai neturi indikatorių ir yra neaišku kokia teka srovė, kokia baterijų įkrovimo būsena ir taip toliau. Tai yra rimti trūkumai, kadangi baterijos dažniausiai yra įkraunamos poromis ir įkroviklį, vaizdžiai tariant, valdo blogėjanti baterija ir ji tuo pačiu gadina geresnę bateriją. Tad be indikatorių nežinoma, kuri baterija jau yra pusiau mirusi ir tik gadina dar geras baterijas.

Plius, AA ir AAA tipo baterijos paprastai yra NiMH ir turi vadinamą „baterijos atminties efektą“. Reguliariai įkraunant nepakankamai įkrautą bateriją įprastu įkrovimu, yra gadinamos baterijos ir pats įkroviklis. Tad geriau tokių automatinių baterijų įkroviklių vengti.

Geri baterijų įkrovikliai

Tokie įkrovikliai jau gali kiekvieną bateriją įkrauti atskirai, rodyti įtampą ir automatiškai išjungti įkrovą, pasiekus 100 proc. Ir svarbiausia NiMH – jie gali atlikti iškrovimo-įkrovimą ciklą pilnam baterijos įkrovimui arba įkrovimo-iškrovimo ciklą, kad būtų pašalintas „atminties efektas“.

Sudėtingesni baterijų įkrovikliai be visų šių dalykų dar gali atlikti ir trečią įkrovimo-iškrovimo ciklą ir taip naujai įsigytoms baterijoms atlikti savotišką treniruotę, o senoms baterijoms iš dalies atkurti jų pajėgumus. Tačiau apie tokio tipo įkroviklius kiek vėliau.

Tad jei reikia įkrauti AA bei AAA tipo baterijas (NiMH, NiCd, ličio jonų) ir norite matyti visą procesą, geru pasirinkimu gali tapti „Liitokala Lii-500“. Tai vienas populiariausių ir perkamiausių baterijų įkrovėjų iš Kinijos su labai gerais pirkėjų atsiliepimais (beveik 1500 pirkėjų vertinimų ir net 4.95 balai iš 5).

Pakrovėjas turi 4 nepriklausomus kanalus, tad vienu metu krauti nuo vieno iki keturių baterijų. „Liitokala Lii-500“ turi tokias funkcijas kaip akumuliatoriaus pakrovimas, iškrovimas, testavimas ir vidinės varžos matavimas. Be to, pakrovėjas jis iš dalies gali veikti kaip išorinis maitinimo šaltinis ir įkrauti mobiliuosius telefonus, planšetinius kompiuterius, išmaniuosius telefonus bei kitą elektroniką. 

Kuo pasižymi „Liitokala Lii-500“:

  • turi LCD ekraną;
  • gali įkrauti 4-ias ir viena nuo kitos nepriklausomas baterijas;
  • NiMH ir ličio jonų baterijų įkrovimas;
  • įkrovimas 300, 500, 700, 1000 mA;
  • baterijų įkrovimas iki 100 proc;
  • greitas testas – iškrovimo/įkrovimo režimas;
  • didysis testas – įkrovimo/iškrovimo/įkrovimo režimas;
  • dirba, kaip išorinė baterija ir palaiko 1A.

Perkant iš Kinijos jis kainuoja apie 16-17€, o Lietuvoje gali tekti sumokėti ir 28€.

Sudėtingesni baterijų įkrovikliai

Kadangi be nikelio (NiMH) ir ličio (Li-ion 4,2V) egzistuoja ir kitokių baterijų, kaip pavyzdžiui: Li-ion 4,35V ar egzotiškesnės LiFePO4, kurių įtampa 3,7, tada reikės sudėtingesnių baterijų įkroviklių.

Vienas iš geriausių pasirinkimų, įvertinus kainos bei kokybės santykį, yra „Opus BT-3100 V2.2“. Šis pakrovėjas labai populiarus visame pasaulyje ir net įtrauktas į Amazon's Choice pasirinkimą. 

Kuo pasižymi „Opus BT-3100 V2.2“:

  • turi LCD ekraną;
  • gali įkrauti 4-ias ir viena nuo kitos nepriklausomas baterijas;
  • NiMH, Li-ion ir NiCd baterijų įkrovimas;
  • Suderinamas su AA (LR6),  AAA (LR3) NiCd, NiMH arba 3.7V Li-ion įkraunamomis baterijomis, kurių korpuso dydis yra 18650, 14500, 16340, 10440, taip pat suderinama su 10340, 18650, 26650, 26500 ir 17670, 18490, 17500, 17335 
  • įkrovimas 200, 300, 500, 700, 1000 mA (1 ir 4 baterijų įdėjimo sekcija papildomai palaiko 1500 ir 2000 mA);
  • jei vienu metu įkraunamos visos 4 baterijos, tada maksimali riba yra 1A;
  • baterijų įkrovimas iki 100 proc;
  • baterijų talpos testas;
  • greitasis testas – parodo baterijos varžą;
  • baterijų atnaujinimo testas.

Įdomu ir tai, kad „Opus BT-3100 V2.2“ tapo savotišku Kinijos baterijų įkroviklių standartu. Tai yra pats perkamiausias įrenginys šioje kategorijoje, kuris jau dabar susilaukė beveik 1500 atsiliepimų iš pirkėjų ir praktiškai visi jie yra teigiami. Pastebima tik keletas smulkių trūkumų.

Korpusas yra iš gana paprasto plastiko ir po metų laiko „Opus BT-3100 V2.2“ ventiliatorius prirenka dulkių bei pradeda dirbti garsiau. Laimei, jį galima išvalyti arba pakeisti.

Lietuvoje jį surasti sudėtinga - dažniausiai į įveža specializuotos parduotuvės ir labai greitai išperkamas, tad geriausias variantas, įsigyti iteisiai iš Kinijos. Čia ir kaina yra kur kas geresnė, nei dažniausiai būna Lietuvoje. Dabar „Opus BT-3100 V2.2“ Kinijoje siūlomas už 35.82€ su nemokamu pristatymu į Lietuvą registruotu paštu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(17)
(32)

Komentarai (17)