Neįtikėtinai patogus ir funkcionalus dūmų jutiklis. O analogų tiesiog nėra? („Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ ir „Mijia Gateway“ apžvalga, Video)  (2)

Tikriausiai girdėjote apie šiuo metu galiojantį reikalavimą, kad praktiškai bet kokia patalpa turi turėti įrengtą dūmų jutiklį? Negana to, dar ir baudos žadamos, nors kol kas dar neteko girdėti, kad kas nors tokią baudą būtų sumokėjęs. Tačiau vis tiek – saugumas yra svarbu, kompromisų čia geriau nedaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet – dūmų jutiklis kitam dūmų jutikliui nėra tapatu. Jei tuo domėjotės, tai tikriausiai pastebėjote, kad dūmų jutiklių kainos Lietuvoje svyruoja labai plačiose ribose. Pigiausi prasideda ties ~5 Eurų kaina, brangesni laisvai pasiekia 20 Eur ribą. Tikiu, kad technologinis skirtumas tarp 5 Eur ir 20 Eur modelio tikrai egzistuoja, tačiau žvelgiant į pagrindinius techninius parametrus toks skirtumas bent jau man visiškai nesimato.

Na ir, žinoma, perkant brangesnį jutiklį, norisi platesnio funkcionalumo. Ypač kas yra susiję su nuotoline patalpų būsenos stebėsena, panaudojant egzistuojančius ryšio tinklus, tokius kaip WiFi. Kaip tik tokiomis galimybėmis  pasižymi „Xiaomi Mijia Honeywell“ dūmų jutiklis.

Kainuoja jis palyginti nepigiai, t.y. „visus“ 26.55€, o jei norite pilno "išmanumo", tada dar reikia ir „Xiaomi Mijia Gateway“ įrenginio už 28.32€. Bet, kaip ir sakiau, brangumas yra tik sąlyginis, nes rinkoje kiek ieškojau nieko panašaus  neradau.

Jei trumpai – jutiklis yra pilnai „išmanusis“. Jis gali veikti ir autonomiškai, ir puikiai atliks visas jam priskirtas užduotis. Tačiau jį taip pat sėkmingai galima suporuoti su „Mijia Multi-Function Gateway“ maršrutizatoriumi, ir dūmų jutiklis tampa jūsų išmaniųjų namų dalis.

O tai reiškia ne tiek jau mažai – jutiklio būseną galite sekti pasinaudodami WiFi tinklu, nesvarbu kurioje pasaulio vietoje būtumėte, svarbu tik kad ten būtų interneto ryšys. Lygiai tuo pačiu principu tiesiog telefono ekrane galite sekti visų savo jutiklių būseną arba patikrinti baterijos likutį.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Bandomasis prekių užsakymas – vienas dūmų jutiklis ir išmanusis maršrutizatorius – iš portalo GearBest atkeliavo per porą savaičių. Iš nuotraukų matysite, dėžučių kampai minimaliai aplamdyti, tačiau jokių rimtesnių pažeidimų.

Dėžučių turinys elementarus: vienoje – jutiklis, trumpa instrukcija, montavimo detalės, o kitoje – maršrutizatorius ir taip pat trumpa instrukcija.

Dūmų jutiklio pavadinime figūruojantis žodis „Honeywell“ be abejo taip pat buvo vienas rimčiausių veiksnių, lėmusių sprendimą išbandyti šį įrenginį. „Honeywell“ yra visame pasaulyje žinoma automatikos įrangos gamintoja, tad šios kompanijos sutikimas bendradarbiauti kartu su kitu gigantu „Xiaomi“ nuteikia išties pozityviai.

Kalbant apie jutiklio konstrukciją, „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ mano akiai yra malonesnio dizaino, nei kitos alternatyvos. Galima šioje vietoje diskutuoti apie korpuso grotelių išvaizdą, gal ne visiems jos tiks prie interjero, bet mano akimis tai yra smulkmena. O ir mano akimis žiūrint, jutiklis atrodo ne tik gerai, bet ir šių grotelių dėka užtikrina gerą vidinę oro cirkuliaciją, kad atsiradę dūmai kuo greičiau patektų link detektoriaus jautriojo elemento. Po šiomis mažomis skylutėmis taip pat sumontuotas garsiakalbis aliarmo signalui.

Dūmų jutiklio matmenys yra 90 x 90 x30 mm. Svoris – 82 g. Šiek tiek kompaktiškesnis nei didžioji dalis konkurentų.

Jutiklio medžiagos kokybiškos. Žinoma, korpusas plastmasinis, tačiau paėmę į rankas pigų jutiklį tikrai pajusite skirtumą „Xiaomi“ gaminio naudai. 

Ant korpuso yra sumontuotas vienas vienintelis mygtukas su integruotu šviesos diodu (LED), kuris informuoja apie jutiklio būseną. Tiesa, mygtukas nėra būtinas tuo atveju, jei naudosite „Mijia Multi-Function Gateway“ maršrutizatorių. Tada šis mygtukas pasiekiamas per programėlę „Mi Home“, tad jutiklio patikrinimo tikslais nereikės laipioti ant kėdžių ar kopėčių.

Na ir štai – pirmasis nemalonumas. Jutiklis atkeliavo be baterijos. Aišku, aš pats kaltas, kad tuo iš anksto nepasirūpinau, kadangi pardavėjas aprašyme aiškiai deklaruoja, jog komplekte CR123A tipo baterijos nėra. Tiesiog neperskaičiau iki tos vietos.

Žinoma, tai „Xiaomi“ yra kiek neįprastas sprendimas, nes dažniausiai jos gaminiai atkeliauja iškart su baterijomis. Bet kuriuo atveju, baterija jums kainuos bent porą papildomų eurų. Užtat jos energijos turėtų pakakti mažiausiai 5 metams.

„Xiaomi Mijia Multi-Function Gateway“ dizaine panaudoti tie patys principai, kaip ir visoje „Xiaomi“ išmaniųjų namų produktų šeimoje. Taip, dūmų jutiklis yra ne vienintelis įrenginys, kurį galėsite sujungti su šiuo maršrutizatoriumi. Pradžioje man aišku kilo klausimas , ar nebuvo galima apsieiti be papildomo maršrutizatoriaus – juk dauguma vartotojų panašią įrangą namuose jau turi.

„Multi-Function Gateway“ matmenys 80 x 80 x 37 mm.

Tačiau logikos čia esama – „Xiaomi“ negali garantuoti, kad kitų gamintojų maršrutizatoriai bus suderinami su „Xiaomi“ įranga, tad geriau šį techninį neapibrėžtumą eliminuoti.

O kitas veiksnys - „Xiaomi Mijia Multi-Function Gateway“ naudoja ne tik WiFi, bet dar ir „ZigBee“ mažos galios komunikacijų technologiją, kuo paprasti maršrutizatoriai dažniausiai nepasižymi.

Tiesa, visur šiame straipsnyje naudoju terminą „maršrutizatorius“. Nenoriu nei vieno suklaidinti - „Xiaomi Mijia Multi-Function Gateway“ interneto signalo retransliuoti negalėsite, ne tam jis skirtas.

Patarimas: jeigu pirksite „Xiaomi Mijia Multi-Function Gateway“, pabandykite surasti tokį, kuriame elektros kištukas yra europietiško standarto. Maniškis atkeliavo iš tų, kurie yra naudojami Kinijoje. Adapterių yra pirkti, yra universalių rozečių, bet geriau ir patogiau išsiversti be jų.

Dūmų jutiklio tvirtinimas

Kaip jau minėjau, jutiklį galima tvirtinti varžtais, arba lipniomis juostelėmis. Visos šios dalys pridedamos gaminio pakuotėje. Aš pasirinkau tvirtinti lipnia juosta, kurios bent jau iš mano patirties savo darbą su panašaus svorio daiktais atlieka gerai.

Vienas rimtesnis techninis nesklandumas yra tai, kad dūmų jutiklio laikantysis žiedas turi šiek tiek per didelius užfiksavimui skirtus plastmasinius išsikišimus. Ilgokai bandžiau surasti lengvą būdą, kaip jutiklį prisukti prie laikiklio. Mechaniškai tai yra įmanoma, bet labai sunku. Atsukti – dar sunkiau. Atsukant garantuotai tektų jutiklį nuimti nuo lubų.

Mano sprendimas buvo toks: peiliu nugramdyti tuos fiksavimo „kalnelius“ taip, kaip parodyta aukščiau  esančioje nuotraukoje. Juos nugramdyti reikia beveik visiškai, tik žinoma nenulaužiant pačių laikiklių. Tada jutiklis užsisuka ir atsisuka labai patogiai. Jei rasite kokį nors lengvesnį užsukimo būdą, pasidalinkite juo komentaruose. O šiaip čia greičiausiai yra nedidelė konstrukcinė klaida. 

Lipni juosta yra lenktos formos, pritaikyta specialiai šiam „Xiaomi“ dūmų jutikliui. Žinoma, jei prireiktų, galite naudoti bet kokias analogiškas tvirtinimo medžiagas, o patikimiausias būdas visgi yra varžtų panaudojimas.  

Įrenginių susiejimas, programinės įrangos niuansai, naudojimo įspūdžiai

Kaip ir minėjau, „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ gali veikti pilnai autonomiškai, kaip įprastinis dūmų detektorius. Arba jį galima prijungti prie „Xiaomi Mijia Gateway“.

Prijungimui naudojama programėlė „Xiaomi Mi Home“, su kuria yra valdomi ko gero visi šios kompanijos gaminami įrenginiai. Tai yra nemažas privalumas, kadangi nereikia ieškoti jokių kitų programų, ir tiek „Xiaomi Mijia Gateway“, tiek patį dūmų jutiklį galima stebėti per tą pačią aplinką, prie kurios yra prijungti kiti išmanieji įrenginiai. Pradžioje man tai nebuvo didelis pranašumas, tačiau dabar, kai „Xiaomi“ įrenginių namie turiu jau šešis, juos „sužiūrėti“ naudojant „Mi Home“ tikrai paprasčiau, negu naudojant atskiras programas.

Pirmiausia įdiegiame „Xiaomi Mijia Gateway“. Telefonas turi turėti įjungtą „WiFi“. Paieškos metu įrenginys aptinkamas be problemų. Nereikalingi jokie programėlės lokalizacijos pakeitimai, t.y. programinė įranga nėra „pririšta“ prie kokio nors konkretaus geografinio regiono.

Susiejant įrenginį su telefonu, programa paprašo tris kartus paspausti šone esantį mygtuką.

Gamintojas rekomenduoja susiejimą atlikti būnant kuo arčiau „WiFi“ maršrutizatoriaus, bet mano atveju apie 5 metrų atstumas nesudarė jokių nesklandumų.

„Xiaomi Mijia Gateway“ programėlėje vadinamas kiek kitu pavadinimu – „Mi Control Hub“. Jokio papildomo konfigūravimo nereikia, parengimas darbui atliekamas pilnai automatiškai. Net programinės įrangos atnaujinimo atskirai ieškoti nereikia, programėlė jį įdiegti pasiūlo iškart po įrenginio susiejimo su telefonu.

Įdomus niuansas – vienas po kito parsiunčiami du programinės įrangos atnaujinimai. Pirmojo atnaujinimo metu reikėjo luktelėti kiek ilgiau, antrasis įsirašė gal tris kartus greičiau. Abu atnaujinimai pavyko iš pirmo karto.

Toliau procesas irgi visiškai standartinis. Įdiegtą „Xiaomi Mijia Gateway“ programiškai priskiriame norimam kambariui (kambario pavadinimus galite susigalvoti kokius tik norite). Ir viskas baigta. Įrenginių sąraše atsiranda laukelis „Mi Control Hub“.

Nors šioje apžvalgoje daugiau dėmesio norėjau skirti „Xiaomi“ dūmų jutikliui, tuo pačiu aprašysiu ir kai kurias įdomesnes „Xiaomi Mijia Gateway“ funkcijas.

Pirmiausia atidaromas „Gateway“ meniu, kuriame galima įjungti ir nustatinėti įvairius aliarmo signalo šaltinius. Vienas tokių šaltinių gali būti dūmų jutiklis. Tiesa, rankiniu būdu to nustatinėti nebūtina, susiejant jutiklį su programėle, „Mi Home“ pati pasiūlo įjungti aliarmo funkciją. Suveikė dūmų jutiklis – kartu pypsi ir lempute mirksi „Xiaomi Mijia Gateway“.

Be abejo, galite keisti garso nustatymus, ir taip pat lemputės spalvą. Jeigu norite, lemputę galite įjungti rankiniu būdu, net dviejose programėlės vietose galite keisti lemputės šviesumą ir atspalvį. Jeigu reikia foninio apšvietimo, tai labai puiki papildoma funkcija.

Štai kaip atrodo aliarmo signalas:

Reikia nepamiršti ir to, kad „Xiaomi Mijia Gateway“ veikia su daugeliu kitų „Xiaomi“ jutiklių, iš kurių vienas yra judesio sensorius. Naktį einate pro šalį – lemputė įsijungia automatiškai. Ir užgęsta automatiškai, po jūsų nustatyto laiko tarpo.

Toliau – internetinio radijo funkcija. Čia labai nesigilinau. Angliškų ir tuo labiau lietuviškų radijo stočių kol kas neradau, viskas iš Kinijos. Yra stočių, kurios groja muziką anglų kalba, bet esmės tai nekeičia.

Jei norite kokybiško garso ir vietinių ar bent jau europietiškų radijo stočių, šios funkcijos tikrai nenaudosite. Nebent tiktų vietoj žadintuvo, suveiktų tikrai efektyviai :) Lieka tikėtis, kad gamintojas į tai atsižvelgs išleisdamas būsimus programinės įrangos atnaujinimus.

Toliau lieka dūmų jutiklio susiejimas su „Mi Home“. Vėlgi, problemų nekilo jokių. Reikia tik prisiminti, kad dūmų jutiklis komunikacijų signalą išsiunčia apie 25-30 sekundžių intervalais, tad gali tekti šiek tiek luktelėti, kol įrenginys bus aptiktas.

Tiesa, man „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ reikėjo pridėti kaip atskirą komponentą, jį taip pat pasirenkant iš bendro „Mi Home“ įrenginių sąrašo. Automatiškai jo neaptiko, bet pasirinkus iš sąrašo, įrenginys aptiktas ir susietas per mažiau nei minutę.

Toliau nustatymuose galima pasirinkti, koks yra jutiklio jautris. Pvz. jei kambaryje normaliomis sąlygomis gali pasitaikyti nedidelis kiekis dūmų, tam yra atskiras nustatymas. O jei tai ne židinio kambarys ir žvakių nedeginate, tada be abejo rinkitės „Smoke free zone“.

Patikros būdas yra ir mechaninis, ir programinis. Mechaniškai tiesiog paspauskite mygtuką ant jutiklio korpuso. Tam reikės jutiklį pasiekti. Paprasčiau tą daryti yra programėlės pagalba – paspaudus mygtuką, pusės minutės laikotarpiu jutiklis turi supypsėti, o jo lemputė – sumirksėti.

Asmeniškai reakcijos į tikrus dūmus netikrinau, bet tą patikrino kiti apžvalgininkai - galima pažiūrėti kad ir čia:

Vienas svarbus techninis aspektas – dūmų jutiklis su „Gateway“ komunikuoja mažos galios signalais, ir maksimalus atstumas tarp jų mano bandymų metu buvo apie 5-6 metrai, su tarpe buvusia vienos plytos storio siena. Didesnis atstumas tomis pačiomis sąlygomis jau sukeldavo signalo „pametimą“.

Apibendrinimas

Pabaigai galima paminėti, kad „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ dūmų jutiklis nėra rinkos naujovė, juo prekiaujama gal jau kelerius metus. Tačiau daiktas veikia gerai. Tą ypač gerai parodo ir neįtikėtinai didelis populiarumas ir geri vartotojų atsiliepimai tiek portale „GearBest“, tiek ir daugumoje nepriklausomų internetinių šaltinių.

Šioje apžvalgoje taip pat išbandžiau tik kai kurias „Xiaomi Mijia Gateway“, daugiausia tas, kurios siejasi su dūmų jutiklio veikimu. Realiai šio gaminio funkcionalumas yra gerokai platesnis, tik priklauso nuo to, kokius jutiklius nuspręsite naudoti kartu su juo.

Man asmeniškai įdomu yra tai, kad „Xiaomi“ dūmų jutikliui kol kas nėra jokių rimtų alternatyvų.  O  „Gateway“ tipo įrenginius nors ir gamina kai kurie kiti gamintojai, tačiau dažniausiai apsiribojama elementariomis namų automatikos funkcijomis.

Argumentai už:

  • Vartotojų atsiliepimai apie „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ ir „Xiaomi Mijia Gateway“ yra itin geri, gaminio technologija gerai ištobulinta.
  • Išmanesnių alternatyvų rinkoje ko gero nėra.
  • Labai nesudėtinga susieti su telefonu ir keisti visus reikiamus nustatymus.
  • Naudojama ilgai veikianti baterija.

Argumentai prieš:

  • Kainuoja brangiau, nei elementarūs dūmų jutikliai.
  • Jei naudosite didelio ploto erdvėms, vieno „Xiaomi Mijia Gateway“ aprėpties gali nepakakti.
  • Komplekte nėra baterijos.

Vieniems už, kitiems prieš:

  • kai kurios „Xiaomi Mijia Gateway“ funkcijos veikia, bet kažin ar naudosite. Kalbu apie kinietiškas radijo stotis.

Portale „GearBest“ „Xiaomi Mijia Gateway“ šiuo metu galite įsigyti už 28.32€, o „Xiaomi Mijia Honeywell WiFi Smoke Detector“ dūmų jutiklis kainuoja 26.55€. Jei orientuojatės į „kuo pigiau“, alternatyvų be abejo rasite kiek tik norite. Tačiau jeigu reikalingas bent kiek panašaus lygio išmanusis funkcionalumas, kainos bus 2-3 kartus didesnės. Na o jei namie naudosite kelis „Xiaomi“ dūmų jutiklius, juos visus galima susieti su vienu „Xiaomi Mijia Gateway“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (2)