Kaip „Xiaomi“ išmaniųjų namų sistema apsaugo nuo vandens užliejimo, kas tai yra elektriniai vandens vožtuvai ir kaip visa tai pajungti į vientisą, per internetą valdomą sistemą (Apžvalga, Video)  (2)

Kas yra elektrinis vandens vožtuvas, kaip jis veikia ir kam jo išvis reikia? Šioje apžvalgoje detaliai susipažinsime su šiuo įdomiu prietaisu, apžvalgininkas pademonstruos, kaip jį teisingai pritvirtinti bei apsaugoti savo namus nuo vandens užliejimo. Viskas vyksta automatiškai, greitai ir itin sklandžiai. Tačiau apie viską iš eilės ir pradėkime nuo pažinties su pačiu elektriniu vandens vožtuvu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai skelbėme apžvalgas apie apžvalgininkui itin patikusi „Xiaomi DABAI 2 Mode Mixer“ vandens maišytuvą bei automatiškai veikiantį „Xiaomi“ maišytuvo antgalį su IR davikliu „Induction Water Saver from Xiaomi“.

Skaitant šias apžvalgas galėjo kilti ir greičiausiai kilo klausimas: „O kas jeigu staiga šie įrenginiai arba tiesiog namuose jau turimas įprastas čiaupas nesuveiktų tinkamai? Kas nutiktų jei būčiau išvykęs (-usi) ir vanduo pasileistų bėgti?“

Atsakymas akivaizdus ir tiems, kurie jau buvo susidūrę su vandens užliejimo problema – ypatingai skaudus ir keliantis vien nemalonius prisiminimus. Jau nekalbant apie pykčius su užlietais kaimynais ir itin didelius finansinius nuostolius.

Būtent nuo tokių situacijų ir didelių išlaidų padeda apsisaugoti elektriniai vandens vožtuvai.

Štai ir šis apžvalgininkas savo pirmoje apžvalgoje teigia, kad gana ilgai ieškojo tokių prietaisų, bet jam vis kažkas juose neįtiko.

Galiausiai Aliexpress parduotuvėje rado 220V įtampą palaikančių elektrinių vandens vožtuvų ir nusprendė juos išbandyti praktiškai.

Koks gi elektrinio vandens vožtuvo veikimo principas?

Prieš užsisakant elektrinį vandens vožtuvą, apžvalgininkas rekomenduoja atkreipti dėmesį į tai, kokio tiksliai diametro (ženklinimo) yra jūsų namuose vandens vamzdynai ir pagal tai pasirinkti elektrinį vandens vožtuvą: DN15, DN20, DN25 ir kt.

Taigi pats elektrinis vožtuvas dirba ganėtinai paprastu principu. Jis yra prie į namus atitekančio vandens vamzdžio prijungiamas, kaip ir įprastas vožtuvas, tačiau dar papildomai yra prijungiamas prie elektros tinklo. Kaip tai padaryti apžvalgininkas pademonstruos sekančioje apžvalgoje.

Apžvalgininkas teigia, kad baimintis, jog vanduo gali pažeisti šio vožtuvo elektroniką, neverta – „viskas padaryta kokybiškai ir visa elektrinė vožtuvo dalis apsaugota plastmasiniu korpusu. Taip pat ji yra nuimama, tad patį vandens vožtuvą galima patogiai pritvirtinti prie vandens vamzdžio.“

Gamintojas nurodo, kad elektrinis vožtuvas pats automatiškai užsidaro po 15 sekundžių ir apžvalgininkas iškart atliko nedidelį testavimą (1:30 min.).

Testas parodė, kad elektrinis vandens vožtuvas pilnai atsidaro bei užsiveria per 25 sekundes, „o tai vis tiek yra labai geras rezultatas. Vandens vožtuvas dirba tyliai ir, manau, kad jo viduje yra mechaninis reduktorius.“

25 sekundės yra vis tiek labai geras rodiklis. Net neverta lyginti su įprastu vandens vožtuvu ir tuo, kad vanduo bėgtų tol, kol patys nesiimtume kokių nors veiksmų. O čia pilna automatika. Visgi, tai teorija. O kaip viskas atrodo praktikoje?

Apžvalgininkas pasikvietė santechniką, kuris pritvirtino jo įsigytus elektrinius vandens vožtuvus (apžvalgininkas pirko du vienetus), o visą elektrinę dalį yra pasirengęs padaryti pats, kaip ir susieti su „Xiaomi“ išmaniąją namų sistema, vandens davikliais ir taip toliau.

Kaip namuose įsirengti elektrinius vandens vožtuvus, prijungti juos prie elektros tinklo ir kaip jie darbuojasi praktiškai?

Sekančioje apžvalgoje į visus šiuos klausimus apžvalgininkas žingsnis po žingsnio atsako bei praktiškai pademonstruoja, kaip veikia ši sistema.

Kadangi apžvalgininkas nusprendė viską sujungti į išmaniąją namų sistemą „Mi Home“, tai jis dar papildomai įsigijo trys vandens daviklius, kuriuos tereikia padėti kritinėse namų vietose – po kriauklėmis, vonioje ir kitose vietose, kuriose gali būti vandens nutekėjimas.

Jų veikimo principas yra gana paprastas – apačioje turi du kontaktus. Sušlapęs daviklis siunčia signalą į „vartus“, o iš jų jis iškart nukeliauja į tą įrenginį, kurį būsite nurodę „Mi Home“ programėlėje.

Tad jis gali įjungti/išjungti kokį nors įrenginį, bet šiuo atveju jis įjungs išmaniąją rozetę, prie kurios bus prijungtas elektrinis vandens vožtuvas ir taip jis užsidarys bei apsaugos nuo buto ar namo užliejimo vandeniu.

Vandens davikliai yra prijungiami prie vadinamųjų „vartų“ (Gateway) ir be jų šie davikliai neveiks.

Taip pat apžvalgininkas įsigijo dvi išmanias rozetes, kurios dirba ir be šių „vartų“ bei išmanų laido ilgintuvą, prie kurio prijungiamas praktiškai bet koks kištukas ir dar papildomai turi USB jungtis.

Pats elektrinių vandens vožtuvų prijungimo procesas prasideda nuo 2:10 minutės. Čia reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiekvieno namai yra kitaip išplanuoti ir gręžti kiaurai sieną, tiesti laidą bei taip iškart prie elektros tinklo prijungti šiuos elektrinius vandens vožtuvus gali ir nereikėti.

Tačiau jei jūsų namų išplanavimas yra panašus į apžvalgininko, tada labai rekomenduojame pasižiūrėti, kaip viską tinkamai atlikti nuo 2:40 minutės. Net jei ir nesuprantate rusų kalbos – apžvalgininkas viską labai gerai bei aiškiai pademonstruoja vizualiai:

  • jis išsimatavo kur tiksliai reikia gręžti (tarp karšto ir šalto vandens vamzdžių);
  • padarė tinkamoje vietoje ir tinkamo dydžio skylę sienoje, kad galėtų pravesti laidą iki elektrinių vandens maišytuvų;
  • pravedęs laidą, vieną galą prijungė prie „Xiaomi“ išmaniojo prailgintuvo;
  • kitą laido galą prijungė prie kambaryje esančios rozetės (4:49 min.) – būtina prieš pradedant šiuos darbus atjungti namuose elektrą;
  • patį laidą gražiai paslėpė sienoje, viską užtinkavo, priklijavo tapetą, atgal uždėjo grindjuostę ir šiame kambaryje darbas baigtas;
  • toliau apžvalgininkas prijungia atskirą laidą prie elektrinių vandens vožtuvų  – „jis man reikalingas, kaip laido ilgintuvas, o ir pačius vožtuvus prijungti prie išmaniųjų rozečių taip yra lengviau“ (7:30 min.);
  • ir galiausiai šio laido kitas galas prijungiamas prie išmaniųjų rozečių. Pačios rozetės įkišamos į išmanųjį prailgintuvą. Išmanusis prailgintuvas savo ruoštu prijungiamas prie laido, kuris buvo atvestas nuo rozetės darbų pradžioje. 

Ir pagaliau tiesos akimirka – ar tikrai viskas veikia?

Apžvalgininkas iškart išbando ir iš pradžių rankiniu būdu įjungia rozetę, prie kurios prijungtas raudonas laidas – vanduo iš čiaupo nustoja bėgęs. Įjungęs rozetę prie kurios yra prijungtas mėlynas laidas, vėl pradeda bėgti vanduo (8:35 min.).

„Jei įjungiamos abi rozetės, tai nuolat vanduo paleidžiamas ir stabdomas jo bėgimas, tačiau praktiškai taip niekada nebus, kadangi išmaniosios rozetės turi savo atmintį ir net jei namuose dingtų elektra – jos liktų toje pačioje būsenoje. Tai yra, jei vandens tekėjimas uždarytas, tai ir dingus elektros tiekimui jis nepradėtų bėgti.“

O kur čia išmanumas ir automatinis veikimas?

Norint automatinio veikimo bei išmanumo reikės į išmanųjį telefoną atsisiųsti „Mi Home“ programėlę (9:26 min.).

Prie jos prijungiamos išmaniosios rozetės, „vartai“ (Gateway), vandens davikliai ir kiti „Xiaomi“ išmaniųjų namų įrenginiai. Tereikia paspausti „+“ ženkliuką, pridėti prietaisą (10:38 min.) ir nurodyti scenarijų.

Programėlėje galima nurodyti ką konkreti rozetė turi daryti esant vienam ar kitam scenarijui. Praktiškai viskas atrodo taip: pradeda bėgti vanduo ant grindų, sušlampa vandens davikliai, jie siunčia signalą į „vartus“, pastarieji perduoda signalą išmaniosioms rozetėms, jos automatiškai įjungia elektrinius vandens vožtuvus ir jie pradeda uždarinėti vandens padavimą (13:06 min.).

„Tegu tai vyksta ir ne momentaliai, bet jau geriau taip, nei užliečiau po savimi esančius 15 aukštų. Beje, kai vandens davikliai užfiksuoja vandens pratekėjimą ir nusiunčia signalą į vartus, pastarieji mus informuoja garsiniu bei vaizdiniu signalu, o taip pat gauname pranešimą į savo telefoną (13:25 min.).

Dėka tokios išmanios sistemos, ji ne tik jus informuos apie prasidedantį vandens užliejimą, bet ir pati sustabdys vandens tekėjimą.

Galima visai netyčia esant prie kriauklės ir pasukus vandens čiaupą į šalį pradėti lietį vandenį ant stalo bei ant grindų. Juk visko gyvenime pasitaiko ir man buvo nutikusi tokia situacija. Laminatas man už tai tikrai nepadėkojo.

Jei būčiau tąkart turėjęs tokius vandens daviklius, iškart būčiau informuotas, kad vanduo bėga ant grindų. Dabar jį padėsiu po kriaukle, indaplove ir jei tik pradės vanduo bėgti ant grindų – iškart gausiu pranešimą, o elektriniai vandens vožtuvai sustabdys vandens tekėjimą.

Bendrai, labai patogi sistema ir dabar iš bet kurios pasaulio vietos – kur tik yra interneto ryšys – galiu valdyti visus daviklius bei elektrinius vandens vožtuvus ir žinoti ar namuose nebėga vanduo ant grindų.“

Kaina ir sąlygos

Elektriniai vandens vožtuvai:

  • Aliexpress elektrinis vožtuvas DN15 kainuoja 19,84 €; o kitų tipų vožtuvai kainuoja nuo 16,73 €.

Vandens daviklis Xiaomi Mijia Aqara Water Immersing Sensor:

Išmanioji rozetė Original Xiaomi Mi Home Smart WiFi Socket:

Išmanus laido ilgintuvas Original Xiaomi 3 USB Charging Hub Mini Power Strip with 3 Sockets Standard Plug:

„Vartai“ Xiaomi Mijia Smart Multi-functional Gateway WiFi Remote Control Upgrade Version:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai (2)