Belgija skelbia apie grandiozinį projektą: sukurs dirbtinę salą, kuri gelbės šalį nuo Rusijos (Video)  ()

Belgijos valstybinė perdavimo sistemos operatorė „Elia Group“ planuoja iki 2026 m. pastatyti tai, ką ji vadina „pirmąja pasaulyje dirbtine energijos sala“, kuri bus sujungta su kelių gigavatų jūros vėjo jėgainėmis ir bus elektros jungčių su JK ir Danija mazgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Princesės Elizabetos sala“ Šiaurės jūroje, esanti beveik 45 km atstumu nuo Belgijos pakrantės, bus jungtis tarp vėjo jėgainių antrojoje šalies jūros vėjo zonoje, kurių maksimali galia bus 3,5 GW, ir aukštos įtampos tinklo ant žemės.

Smėliu užpildytų betoninių kesonų statyba turėtų prasidėti 2024 m. ir baigta 2026 m. viduryje, o vėliau saloje bus pastatyta elektros infrastruktūra. Taip pat numatoma įrengti nedidelį uostą ir sraigtasparnių aikštelę techninės priežiūros komandoms.

Energetikos salos planai buvo sukurti kaip Europos atkūrimo plano dalis“, – sakė Belgijos energetikos ministrė Tinne Van der Straeten, „Elia“ pristatydamas salos planą.

„Pačios pirmosios energijos salos, naujų jungčių, trijų naujų vėjo jėgainių Šiaurės jūroje ir pirmosios jūros vėjo zonos atsinaujinimo dėka Šiaurės jūrą paverčiame viena didele žaliąja jėgaine. Iki 2040 m. keturgubai padidinsime jūros vėjo jėgainių pajėgumus, sustiprinsime savo energetinę nepriklausomybę, sumažinsime sąskaitas už energiją ir išmetamą CO2 kiekį“.

Vyriausybė paprašė Europos Komisijos patvirtinti jos planą paremti energetikos salą maždaug 100 mln. eurų (99,38 mln. USD) iš Belgijos atkūrimo plano po COVID-19 pandemijos.

Anksčiau šiais metais T. Van der Straeten paragino iki 2030 m. pasiekti didesnį jūros vėjo energijos generavimo lygį – 8 GW, palyginti su dabartiniais šalies vėjo jėgainių pajėgumais jūroje – 2,3 GW.

Belgija yra viena iš daugelio Europos šalių, tokių kaip JK, Nyderlandai, Vokietija ar Danija, kurios smarkiai padidino jūros vėjo energijos gavybą, kad taptų mažiau priklausomos nuo Rusijos energijos importo, tačiau turi rasti kūrybiškų būdų, kaip pritaikyti visus naujus pajėgumus nedideliame Šiaurės jūros ruože, kurio pakrantės ilgis yra tik 67 km.

 

Energijos sala užims maždaug penkių hektarų plotą virš jūros lygio, tačiau sutaupys jūrinės erdvės, nes elektra iš būsimų jūros vėjo jėgainių bus perduodama į krantą (iš dalies) 60 km nuolatinės srovės kabeliais.

„Princesės Elizabetos sala yra didelis šuolis į priekį pereinant prie švarios energijos“, – sakė „Elia“ generalinis direktorius Chrisas Peetersas.

Sala taip pat bus pirmoji Europos jūros elektros tinklo jungtis.

„Tai leis mums panaudoti didžiulį jūros vėjo potencialą, kurį Šiaurės jūra mums turi pasiūlyti“.

Numatoma, kad sala bus būsimų jungčių su JK („Nautilus“) ir (arba) Danija („TritonLink“) mazgas. Tai bus hibridinės jungtys, atliekančios dvigubą funkciją, sakė „Elia“. Tai leis Belgijai taip pat pasinaudoti milžiniškų jūros vėjo jėgainių Šiaurės jūroje, kurias stato kitos šalys, turinčios daug didesnę jūrų erdvę, pavyzdžiui, JK, Danija ar Norvegija, galia.

 

„Po tyčinių veiksmų, įvykdytų „North Stream“ dujotiekiuose, mums tapo itin svarbu apsaugoti tokią svarbią infrastruktūrą nuo sabotažo ir atakų“, – sakė Van Quickenborne'as.

„Dabar savo vandenyse numatome naudoti vaizdo stebėjimą, bepiločius orlaivius, sekti svetimus laivus, o kompetentingos tarnybos reguliariai atlieka saugos analizes.

Danija taip pat planuoja iki 2030 metų Šiaurės jūros dalyje įrengti dirbtinę energijos salą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: