Baiginėja tai, kas liko nuo Brežnevo. „Apgailėtini rezultatai.“ Rusiją tuoj ištiks finansinis krachas  (28)

Rusijos laukia liūdni laikai.


Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
© Nestor Galina (CC BY 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicago_Boom_Oil_Derricks.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujų naftos telkinių Rusijoje, kurie galėtų padengti dėl gavybos išsekusias atsargas, paieškos 2023 m. nedavė sėkmingų rezultatų.

Metų pabaigoje į valstybės balansą buvo įtraukti 43 naftos ir dujų telkiniai, praneša „Vedomosti“, remdamasi „Rosnedra“ duomenimis.

Ir nors naujų telkinių skaičius, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 9, tik vienas iš jų pateko į didelių telkinių kategoriją (136,2 mlrd. kubinių metrų dujų).

„Rosnedra“ duomenimis, didelių naftos telkinių nebuvo. Beveik visi jie pasirodė esantys arba „maži“ (atsargos iki 5 mln. tonų), arba „labai maži“ (mažiau nei 1 mln. tonų). Turtingiausias telkinys pagal barelius pasirodė esąs Irkutsko srityje. Tačiau jo dydis – 8,7 mln. tonų – atitinka kiekį, kurį dabartiniais tempais naftos pramonė išsiurbia iš žemės gelmių per 6 dienas.

[Vokietija!] Tik 34€ ištraukiama sodo žarnos ritė su reguliuojamu 7 funkcijų purkštuvo antgaliu. Paskutiniai vienetai
4338 5

Nuostabiai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Labai gera kokybė ir panaudojimo galimybės

Išsamiau

Į trejetuką taip pat pateko Orlovo telkinys (7,5 mln. tonų, arba 5 dienos Rusijos gavybos) ir Taltymskoje telkinys Chantų Mansių autonominėje srityje (6,1 mln. tonų, 4 dienos gavybos).

Iš viso naftos bendrovės pranešė radusios 565 mln. tonų naftos – mažiausią kiekį per 6 metus. Tačiau šis rezultatas pasiektas daugiausia papildomai žvalgant esamus telkinius. Bendros naujų telkinių atsargos sudarė tik 43 mln. tonų naftos, t. y. vieną mėnesį dabartinės Rusijos gavybos.

Apgailėtini geologinės žvalgybos rezultatai Rusijoje fiksuojami metai iš metų. Per pastaruosius penkerius metus tik vieną kartą naftininkams ir geologams pavyko atrasti naują didelį naftos telkinį – Madachagskoje Barenco jūros šelfe, kurio atsargos siekia 82,3 mln. tonų, rašo „The Moscow times“.

 

Iki 90 proc. visų atrastų naftos ir dujų telkinių yra maži ir labai maži, pripažįsta „Rosnedra“. Tuo pat metu, Gamtos išteklių ministerijos duomenimis, beveik visi Rusijos naftos ištekliai jau pradėti eksploatuoti: nepaskirstytasis fondas sudaro tik 3 proc.

Kad išlaikytų gavybą Brežnevo sąstingio laikotarpiu atrastuose išsekusiuose telkiniuose, naftininkams tenka gręžti vis daugiau gręžinių: praėjusiais metais gręžimo darbų apimtis siekė 28,1 tūkst. km ir tapo rekordine per visą šiuolaikinę šalies istoriją.

 

Tačiau gavybos apimtys nedidėja (sumažėjo 1 proc., 530 mln. tonų), kaip pažymi „RusEnergy“ partneris Michailas Krutichinas: „Šie gręžiniai gręžiami ne naujuose, o senuose telkiniuose, kad būtų išsiurbti naftos likučiai, kad gavyba būtų palaikoma iš paskutiniųjų.“

Neseniai per pramonės atstovų susitikimą Chantų Mansiuose buvo paskelbtas skaičius: iki visiško pelningų naftos atsargų išsekimo Rusijoje liko 9-17 metų, – sako ekspertas. – Po to liks tik ta nafta, kurią išgauti brangiau nei parduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(148)
(2)
(146)

Komentarai (28)