Vandens augalai taps biokuro gamybos šaltiniu  (9)

Iki šiol gaminti etanolį iš jūros augalų buvo neįmanoma dėl juose esančio cukraus, kuris sunkiai pasiduodavo fermentacijai. Tačiau dabar genetikai sukūrė specialias bakterijas, kurios skaido vandens augaluose esantį didelį cukraus kiekį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Kalifornijos kompanija „Bio Architerture Lab“ pradėjo naudoti bakterijas, kurios vandens augaluose esantį cukrų verčia algino rūgštimi – ši rūgštis ir jos druskos (amonio, kalcio, natrio, kalio) jau yra nesunkiai panaudojamos. Daugiausia šių medžiagų yra laminarijos ir fukuso rūšies dumbliuose.

Išradus būdą kaip iš vandens augalų išgauti spiritą, jūrų pakrantėse gali atsirasti specialios jūros augalų fermos. Paskelbta, kad iš sausos masės vandens augalų išgaunamo spirito dalis sudaro 28,1 %. Įvertinta, kad specialioje jūros augalų fermoje haktaro plote bus galima išauginti augalų iš kurių įmanoma išgauti net 19 tūkst. litrų etanolio. Tai dvigubai geresnis rezultatas nei išgaunant etanolį iš cukranendrių ir net penkis kartus daugiau nei išgaunant jį iš kukurūzų.

Ekonominė nauda turėtų būti didelė ir todėl, kad jūros laukų nereikės nei arti, nei tręšti, nei laistyti. Be to, vandens augaluose nėra lignino. Todėl vandens augaluose esantį cukrų bus galima atskirti ir smulkinant jūros augalus į biomasę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Vidmantas Matutis
(1)
(1)
(0)

Komentarai (9)