Rinkos ekspertas: naftos barelio kaina gali kristi iki 15 dolerių (Video)  (25)

Naftos kainos pasiekė pastarųjų 6 metų žemumas, skelbia "Bussines Insider". Tačiau "Cumberland Advisors" ekspertas Davidas Kotokas per interviu Bloomberg TV pareiškė, kad tai – dar toli gražu ne dugnas. Tačiau degalų kainos Lietuvoje, neskaitant nubarstytų keleto centų trupinių, ir toliau kainuoja pasakiškai. Štai, pvz., E95 benzino litro kaina siekia 1,19 euro arba 4,11 Lt. Ar tai reiškia, jog naftos kainoms grįžus į 110 dolerių aukštumas, lietuviai degalinėse mokės po 8-9 Lt už litrą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Barelis naftos gali smukti į 15-20 dolerių žemumas – jos ritasi šlaitu žemyn, o dugno nematyti", - pirmadienį interviu Bloomberg TV kalbėjo D. Kotokas.

Interviu vaizdo įrašą kviečiame žiūrėti čia.

Šią savaitę WTI naftos barelis kainuoja apie 42 dolerius, o mūsų kraštuose aktualios Brent rūšies naftos barelis kainuoja kiek daugiau nei 48 dolerius. Priminsime, jog prieš metus nafta kainavo daugiau kaip dvigubai brangiau – 102 dolerius už Brent naftos barelį.

D. Kotoko teigimu, nepaisant naftos bendrovių optimizmo, esą reikalai netrukus ims taisytis, tam yra labai mažai prošvaisčių.

"Viltis – ne strategija, o viso labo mitas, - pareiškė D. Kotokas. – Reikia žiūrėti tiesai į akis – neturime jokių svertų naftos kainas artimiausiu metu kilstelėti aukštyn."

Tuo tarpu kainos Lietuvos degalinėse, per mėnesį nutrupinus kelis eurocentus, ir toliau išlieka nepadoriai didelės, lyginant su 2015 m. sausiu, kai Brent naftos barelis kainavo irgi 48 dolerius. Sausį litras net ir brangiausio E98 markės benzino nekainavo euro arba 3,45 Lt (ką ir kalbėti apie E95 ar dyzeliną).

Tuo tarpu šią savaitę E95 benzino litras kainuoja apie 1,20 euro, t.y., net 4,15 Lt – beveik visu litu brangiau nei šių metų sausį, kai barelis naftos kainavo irgi 48 dolerius. Dyzelino kaina maždaug 10 eurocentų pigesnė, tačiau didžiuosiuose degalinių tinkluose ir toliau kainuoja gerokai virš euro.

Keista, jog viešojoje erdvėje niekam nekyla klausimo, kiek Lietuvoje kainuotų degalai, jei naftos kaina grįžtų į 2010-2014 m. aukštumas ir siektų 105-115 dolerių. Juk degalų pardavinėtojams tai būtų legalus pretekstas kainas kelti bent dvigubai. O tai reikštų, kad litras dyzelino kainuotų 2,20 euro arba 7,60 Lt, o litras E95 benzino – 2,40 euro arba 8,30 Lt.

Baisu net pagalvoti, kokią įtaką tai turės produktų ir paslaugų kainoms parduotuvėse.

Sakote, tiek niekas neišdrįs branginti? Gal ir neišdrįs. Bet jei taip užsišaukus ne 8,30 Lt, o, pvz., 6-6,50 Lt už litrą? Juk tai – "tik" 1,80-1,90 euro. Jei lietuviai net dabar, kai nafta tokia pigi, neburba dėl kosminių degalų kainų, kodėl jie turėtų burbėti, kai nafta ims brangti?

Naftos kainos pokyčius tiesiogiai galite stebėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(3)
(41)

Komentarai (25)