Vėjo jėgainių parkai sulauks štai tokių robotų: nuolatinis veikimas, dirbtinis intelektas ir kiti pažangūs sprendimai - tik kam išvis jų prireikė? (Video)  ()

Ateityje statysime daugiau vėjo jėgainių parkų. Mums reikia tos švarios energijos ir vėjas jos gali pasiūlyti. Tačiau tai, kas reikalinga mums, gali būti kenksminga kitiems. Štai kodėl kada nors prie didesnių vėjo jėgainių grupių gali stovėti ir štai tokie robotus primenantys prietaisai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėjo jėgainių mentys sukasi kurdamos elektros energiją. Kai jos stovi toliau nuo gyvenamųjų namų, atrodo, niekam neturėtų trukdyti. Tačiau trukdo - kasmet tūkstančiai paukščių žūva susidūrę su vėjo jėgainių mentimis.

Sunku pasakyti, kodėl paukščiai pakliūva į vėjo jėgainių maišomą orą. Gali būti, kad juos trikdo šešėliai. Kita vertus, taip pat tikėtina, kad tai - atsitiktinumas. Paukščiai nėra pratę prie tokių žmogaus kūrinių, kurie juda tokiu greičiu. Tarp ore mosuojančių medžių šakų galima skristi drąsiai, tai gal paukščiai tiesiog neišmoko saugotis vėjo jėgainių?

Blogiausia tai, kad jėgainių mentys dažnai žudo saugomus paukščius. Tai yra poveikis aplinkai, kurį būtina įvertinti ir, jei įmanoma, pašalinti. Ir štai tam JAV buvo sukurta „IdentiFlight“ sistema.

 

„IdentiFlight“ - tai ant mobilios platformos sumontuota kamerų sistema. Neseniai jos efektyvumą įvertino mokslininkai. Paaiškėjo, kad  „IdentiFlight“ gali sumažinti erelių žūčių skaičių vėjo jėgainių parkuose net 82 %. Tik kaip veikia ši sistema?

„IdentiFlight“ bokštelis sukiojasi į šalis, stebėdamas dangų maždaug 1 km spinduliu. Pastebėjęs didesnį paukštį  „IdentiFlight“ įvertina jo skridimo kryptį ir greitį. Tam naudojami dirbtinio intelekto algoritmai, kurie padeda nustatyti, ar paukštis (erelis) yra pavojuje.  Sistema turi 47 milijonus saugomų rūšių nuotraukų, kurios leidžia jautriau reaguoti į kai kuriuos skrajūnus. Jei paukštis pavojingai artėja prie kokios nors jėgainės, ji yra sustabdoma.

 

„IdentiFlight“ neišjungia viso parko. Ir vos tik paukštis praskrenda, jėgainės vėl įjungiamos. Tai yra, „IdentiFlight“ efektyviai saugo paukščius, bet kartu ir palaiko maksimalų parko darbą.

Aišku, sistemos kūrėjai pastebi, kad „IdentiFlight“ nėra tobula. Išsaugomi ne visi paukščiai. Ir geriausiai „IdentiFlight“ tvarkosi su didesniais paukščiais. Tačiau jau visai netrukus tokios sistemos gali stovėti kone kiekviename vėjo jėgainių parke, kur paukščių žūtys nėra retos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()