Ko nepamiršti paliekant namus be priežiūros? Efektyvūs namų apsaugos būdai  ()

Sunku būtų rasti žmogų, kuriam nerūpėtų jo namų saugumas. Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti elektroninės, mechaninės, kombinuotos, su vaizdo stebėsena ar panaudojant dirbtinį intelektą, vietinės ar prijungtos prie saugos tarnybų stebėjimo ir valdymo centro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ elektroninės saugos departamento direktoriaus Žilvino Andrulio, kiekvieni namai ir jų gyventojai yra skirtingi, tad gali turėti ir skirtingus saugumo poreikius. Vis dėlto visas namų apsaugos sistemas vienija bendras tikslas – apsaugoti namus ir jų gyventojus nuo potencialių grėsmių – įsilaužimo ir turto vagystės, gaisro, vandens užliejimo ir kitų nelaimių.

Ko nepamiršti paliekant namus be priežiūros?

Namų apsaugos signalizacija, ko gero, yra vienas paprasčiausių ir patikimiausių būdų apsaugoti savo namus ar kitą turtą nuo nepageidaujamų svečių, be žmogaus įsikišimo. Butui ar namui apsaugoti dažniausiai yra naudojami durų ar langų atidarymo, judesio davikliai. Paprastai signalizacijos veikimo principas yra gana nesudėtingas: įvairūs judesio, dūmų ar magnetiniai jutikliai fiksuoja įsilaužimą pro duris ar langus, nepageidaujamus judesius patalpose, gaisro aptikimo, vandens užliejimo ir panašių nelaimių atvejus.

Pavyzdžiui, gaisro atveju, sistema ne tik informuoja apie pavojų signalu, bet ir gali atidaryti evakuacinius išėjimus, išjungti vėdinimo sistemas bei įjungti gesinimo priemones. Vandens davikliai gali ypač pasitarnauti nuosavus namus su rūsiais turintiems gyventojams, kuomet sistemos sensoriai, užfiksavę vandens nuotėkio pavojų, aktyvuojasi, praneša apie galimą užliejimą ir netgi gali uždaryti pagrindinio vandens įvado čiaupą.

Kitais atvejais suveikus vienam ar keliems davikliams, paprastai įsijungia garsinė sirena bei gali būti išsiunčiamas pranešimas patalpų savininkui. Jeigu signalizacija yra prijungta prie saugos tarnybos stebėjimo ir valdymo centro, pranešimą apie signalizacijos suveikimą gauna ir saugos tarnyba, kuri išsiunčia į vietą greitojo reagavimo ekipažą.

Belaidės apsaugos sistemos privalumai

Apsauginės signalizacijos gali būti laidinės arba belaidės. Įrengiant laidines sistemas, visi signalizacijos komponentai sujungiami laidais, todėl toks sprendimas yra labiau tinkamas naujai statomuose namuose arba atliekant renovaciją. Tuo tarpu belaidės signalizacijos sistemos veikia belaidžiu ryšiu, jos yra lengviau ir greičiau įdiegiamos jau įrengtuose namuose.  

 

Anot saugos eksperto Ž. Andrulio, tokios belaidės sistemos įrengimas yra itin greitas – užtrunka vos iki dviejų valandų, o svarbiausia nereikia ardyti, o po to papildomai tvarkyti būsto sienų. 

„Kartu su belaide signalizacija būsto savininkui taip pat yra suteikiama ir greitojo reagavimo paslauga į apsaugos sistemos suveikimus bei galimybė valdyti šią apsaugos sistemą mobiliąja programėle. Objekto siunčiami signalai bus stebimi nuolat, o gavus sistemos suveikimo signalą – nedelsiant išsiųstas tarnybos greitojo reagavimo ekipažas“, – pabrėžia Ž. Andrulis.

Vaizdo kamerų technologijos

Jo teigimu, be jau minėtos belaidės signalizacijos, vaizdo kameros yra viena efektyviausių namų apsaugos sistemų, kuri gali padėti užtikrinti namų, laiptinių, kiemų, požeminių automobilių stovėjimo aikštelių, sodybų ir šalia esančių teritorijų apsaugą nuotoliniu būdu. Dažnai vien pats faktas, kad teritorijoje ar patalpoje yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, gali atgrasyti nuo vagystės, o įvykus incidentui yra galimybė vaizdo įrašų pagalba identifikuoti įsilaužėlį.

 

Tobulėjant technologijoms vis labiau populiarėja ir vadinamosios išmaniosios spynos, kuriose yra įdiegta vaizdo kamerų bei veido atpažinimo sistema, o pačią spyną galima valdyti ir stebėti nuotoliu per programėlę. Anot saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ elektroninės saugos departamento direktoriaus Ž. Andrulio, tokia įėjimo apsaugos kontrolės priemonė užtikrina privatumą, nes pagal iš anksto numatytus kriterijus, sistema atpažįsta ir į patalpas įleidžia tik juos atitinkančius asmenis.

„Tokios apsaugos priemonės naudoja biometrinių duomenų ir dirbtinio intelekto derinį – jūsų sukurtą veidų registrą, o ne įprastą raktą ar kodą. Todėl toks išmanus sprendimas sumažina galimą riziką, jog nepageidaujami asmenys pateks į objektų vidų su pamestais, pavogtais ar padirbtais raktais“, – aiškina Ž. Andrulis.

Namus apsaugos kompleksinis sprendimas

Vis dėlto pašnekovas pabrėžia, kad net jei namuose yra įdiegtos įvairios apsaugos sistemos, tačiau jos nėra prijungtos prie saugos tarnybos stebėjimo ir valdymo centro, tokių priemonių atbaidyti vagims gali ir nepakakti.

 

„Net jeigu ir susitarėte su kaimynu, kad jums išvykus jis pasaugos jūsų namus, nėra jokios garantijos, jog paryčiui kaimynystėje išgirdęs triukšmą, jis puls ginti jūsų turto. Arba suveikus garsinei apsauginei signalizacijai, ir net į šeimininko telefoną nusiuntus pranešimus, plėšikai gali nuošaliau palaukti, ar atvyks greitojo regavimo ekipažas, o tam neįvykus, toliau gali tęsti įsilaužimą. Tokiu atveju nedelsiant sureaguoti gali tik saugos tarnyba, turinti ryšį su apsaugos sistemomis jūsų namuose“, – akcentuoja Ž. Andrulis.

Kokią namų apsaugos sistemą pasirinkti priklauso nuo patalpų paskirties bei ploto ir nuo grėsmių, nuo kurių norima apsaugoti savo turtą. Vis dėlto rekomenduojama rinktis tokią namų apsaugos sistemą, kurią būtų galima prijungti prie saugos tarnybos stebėjimo ir valdymo centro, kad iškilus pavojui greitojo reagavimo ekipažas galėtų operatyviai atvykti į vietą ir sulaikyti pažeidėjus, o esant reikalui iškviesti gelbėjimo tarnybas, suteikti pirmąją pagalbą nukentėjusiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()