Pirmos tokios Europoje - prancūzai sugalvojo, kaip pagaminti ekologiškas veido kaukes (Video)  ()

Į pietus nuo Paryžiaus esančios gamyklos gamybos linijoje lazeriu pjaustomas kanapių pluoštas. Fabriko savininko teigimu, čia gaminamos pirmosios kompostuojamos veido kaukės Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmonė „Geochanvre“ maždaug eurą kainuojančias iš kanapių pluošto pagamintas apsaugines veido kaukes pristato kaip būdą sumažinti vienkartinių apsauginių priemonių šiukšlių krūvas. Gamtosaugininkai įspėja, kad joms suirti prireiks ne vieno amžiaus, o išmestų apsauginių kaukių jau galima rasti ir vandenynuose.

Viso pasaulio šalių vyriausybės, sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos ir įmonės įsigijo šimtus milijardų vienkartinių veido kaukių, pirštinių ir kitų apsauginių priemonių, kad apsaugotų savo darbuotojus ir gyventojus siaučiant COVID-19 pandemijai.

 

Dėl kanapėms būdingų savybių nereikia jokių kitų priedų, kad tokia kaukė veiksmingai filtruotų orą. Pamušalą sudaro kukurūzų mišinys, darantis kaukę patogesnę nešioti, o elastinę virvelę galima perdirbti. Kanapių pluošto stirtos apdorojamos presais ir ristuvais, kad taptų kietais plokščiais lakštais, kuriuos galima supjaustyti į mažesnius gabaliukus ir rankomis išlankstyti kaukes.

Nuo kovo mėnesio klientai (daugiausia iš Europos ir Kanados) įsigijo 1,5 mln. vienetų kanapių pluošto apsauginių kaukių. Remiantis žurnale „Environmental Science and Technology“ išspausdinto tyrimo duomenimis, kiekvieną mėnesį pasaulyje sunaudojama maždaug 129 mlrd. vienetų vienkartinių veido kaukių ir 65 mlrd. pirštinių porų.

 

Dauguma apsauginių priemonių yra gaminamos iš plastiko, tokio kaip polipropilenas, polietilenas ir vinilas. Kaip tvirtina organizacijos „Waste Free Oceans“ darbuotojai, vandenynų dugne atsiduriančioms vienkartinėms kaukėms suirti gali prireikti net iki 450 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()