Pietų Korėja stato galingiausią pasaulyje potvynių elektrinę  (6)

2009 metų pabaigoje Pietų Korėjos kompanija Korea Water Resources (KOWACO) planuoja baigti Sihwa Lake Tidal Power Plant statybos darbus – tai bus pati galingiausia potvynių elektrinė pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektrinė statoma prie Sihwa ežero, nuo valstybės sostinės Seulo nutolusio per 40 kilometrų. Pats ežeras iš esmės yra jūrinės įlankos dalis, atskirtas damba. Potvynių ir atoslūgiu metu vandens lygis čia keičiasi apie 10 metrų.

Bendras elektrinės galingumas turėtų siekti 254 MW (10 turbinų po 25-26 MW kiekviena). Planuojama, jog elektrinė per metus galės pagaminti apie 552 gigavatvalandžių energijos (į tinklą bus tiekiama apie 507 gigavatvalandes). Tokio kiekio elektros turėtų pakakti netoliese esančiam pusės milijono miestui Ansanui.

Kaip ir kiekvienų stambių projektų atvejų, vertinimo nuomonės išsiskiria – projekto šalininkai džiaugiasi, jog 10 gigantiškų elektrinės turbinų leis valstybei sutaupyti 862 tūkstančius barelių naftos ir sumažinti anglies dioksido emisiją 315 tūkstančių tonų (ir apie tūkstantį tonų kitų kenksmingų medžiagų). Tačiau projekto priešininkai baiminasi dėl elektrinės įtakos jūrinei faunai ir florai – juk per metus turbinomis tekės apie 60 milijardų tonų jūrinio vandens.

Reikia paminėti, jog dabar pasaulyje veikianti galingiausia potvynių elektrinė yra Prancūzijoje prie upės Rance. Ir nors šis objektas statytas dar prieš 40 metų, naujai elektrinei galingumo atžvilgiu nedaug tenusileidžia – jos darbinė galia siekia 240 MW.

Visgi Pietų Korėjos statoma elektrinė neilgai galės džiaugtis galingiausios statusu – pasaulyje egzistuoja daugybė kol kas nerealizuotų panašių elektrinių projektų. Tai ir Kinijoje (300 MW), Indijoje (7400 MW), D. Britanijoje (8600 MW), taip pat galingas elektrines planuoja Prancūzija ir Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: