Neregėtas „Olympus“ stebuklas ir 50,6 milijono „Canon" taškų  (6)

Stebime neįtikėtiną reiškinį – nors telefonų kameros vis gerėja, žmonės vėl pradėjo pirkti fotoaparatus. Tai pajutę gamintojai siūlo vis daugiau kokybiškų aparatų tiems, kurie, paragavę fotografijos telefonu, pajuto apetitą padaryti ką nors geriau. Todėl tikime, kad ir jums įdomu, kaip naujasis „Olympus“ sugeba su 16 mln. tšk. jutikliu padaryti 40 mln. tšk. raiškos nuotraukas ir kokį begemoto dydžio jutiklį į savo naują 3500 eurų kainuojantį fotoaparatą įdėjo „Canon“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Canon“ – jau ne tik profesionalams

Vasario pradžioje pristatyti du nauji veidrodiniai „Canon“ pradinukams – „EOS 750D“ ir „EOS 760D“ – nėra nei pirmieji tokie, nei pigiausi, nei mažiausi. Jau prieš porą metų visus, norinčius patogaus veidrodinio, „Canon“ viliojo fantastišku mažuliu „EOS 100D“. O ir „EPS 700D“ modelio „Canon“ gaminti nenustos.

Tad ką nauja gausime nepagailėję 800 eurų už „EOS 750D“ ar 860 eurų už „EOS 760D“? Pirmiausia – galimybę dar paprasčiau gauti dar geresnės kokybės nuotraukas.

Abu naujokai turi įdiegtus naujus 24,2 mln. tšk. vaizdo jutiklius (senesni modeliai turėjo 16 megapikselių) ir „Canon“ vaizdo procesorių „Digic 6“. Abiejų ISO reikšmių diapazonas yra nuo 100 iki 12 800, todėl gauti vaizdai bus ypač detalūs, nesvarbu, ar fotografuosite auštant, ar atslenkant sutemoms, ar patalpose.

Fotoaparatais galima nepertraukiamai fotografuoti penkių kadrų per sekundę sparta, 19 kryžminių automatinio fokusavimo taškų sistema prisitaiko prie bet kokios kompozicijos, o blyksnių aptikimo technologija (angl. Flicker Detection), kuri užtikrina vienodą nuotraukų ekspoziciją fotografuojant dirbtinio apšvietimo sąlygomis, atkeliavo tiesiai iš dvigubai brangesnio „EOS 7D Mark II“.

„Canon“ neužmiršta ir vis augančio filmavimo fotoaparatu populiarumo. Įdiegta „Hybrid CMOS AF III" technologija užtikrina vaizdo fokusavimą ir atveria galimybę sekti sufokusuotą objektą arba perkelti ryškumo tašką.

Įjungę HDR filmavimo režimą galėsite sukurti paslaptingų filmukų, detaliai atkurdami šešėliuose ir ryškiai apšviestose vietose esančią aplinką.

Naudodami miniatiūros efektą (angl. Miniature Effect), išgausite vaizdą lyg naudojant profesionalų klasės pakreipiamą ir pastumiamą objektyvą.

Be to, abu nauji fotoaparatai turi įdiegtą „Wi-Fi“ bei NFC ryšį. Todėl savo nuotraukomis iškart galima pasidalinti socialiniuose tinkluose arba perkelti jas į virtualias duomenų saugyklas ar išorinę laikmeną.

„EOS 760D" tiesiog kiek didesnis, turi daugiau rankinio valdymo galimybių ir geresnį LCD ekranėlį negu „EOS 750D“.

„Olympus“ – jau ne tik mėgėjams

Ką tik apie savo naujovę paskelbė ir kita nuo seno žinoma fotoaparatų gamintoja „Olympus“. Tiesa, „Canon“ visi laikė gaminančia kažką tik profesionalams, o „Olympus“ anksčiau garsėjo kaip pigių „muilinių“ gamintoja. Abi labai smarkiai pasikeitė.

2012 m. „Olympus“ pristatė pirmąjį profesionalus sudominusį sisteminį fotoaparatą „OM-D E-M5“ ir štai dabar pasirodė atnaujinta jo versija „OM-D E-M5 Mark II“. Pavadinimas skamba brangiai, tad daikčiuko kaina irgi ne iš mažiausių – perkant be objektyvo sieks 1100 eurų, o su standartiniu 12–50 mm lęšiu – 1300 eurų.

Tačiau ar tai daug už fotoaparatą, kuris moka daryti stebuklus? Ne ta prasme, kad ką nors daro stulbinamai, o tikrų tikriausius stebuklus – tai, ko technologiškai padaryti turėtų negalėti. Šis fotoaparatas, kuriame įrengtas 16 megapikselių raiškos 4/3 colio „Live MOS“ jutiklis, realiai gali padaryti 40 megapikselių raiškos nuotraukas. Sakėme, kad stebuklas!

Detaliau apie šį fotoaparatą parašysiu po to, kai apsilankysiu jo bandymuose Prahoje, o kol kas išduosiu tiek – toks raiškos padidinimas įmanomas dėl to, kad įdiegtas plaukiojantis jutiklis gali judėti tiesiog fotografavimo metu, todėl įrašo daugiau taškų negu turi savo paviršiuje.

Automatiškai daromi 8 kadrai, tarp kiekvieno jų jutiklis pasislenka vienu žingsniu, o po to visa tai sukombinuojama į vieną vaizdą. Tiesa, norint padaryti tokio dydžio nuotrauką, reikės bent kelias sekundes visiškai nejudinti kameros, tad judesio taip nenufotografuosite. Tačiau miesto panorama, kurią priartinus matysis užuolaidos tolimiausių namų languose, taps įmanoma.

Be to, gamintojas itin akcentuoja naujosios kameros filmavimo pajėgumus. 5 ašių vaizdo stabilizavimo sistema leidžia akimirksniu filmuoti kokybišką „Full HD“ raiškos vaizdą 60 kadrų per sekundę greičiu nors ir važiuojant dviračiu.

Aišku, čia įdiegta belaidė jungtis, įprasta „Olympus“ itin greita kontrastinė fokusavimo sistema ir t.t. Daugiau, kaip jau minėjau, – po bandymų.

„Canon“ – jei kam dar maža raiškos

Lyg atsakydama į tokį „Olympus“ iššūkį „Canon“ priminė, kad vis dar gamina ir veidrodinius fotoaparatus tikriems profesionalams. Naujieji „EOS 5DS“ ir „EOS 5DS R" turi unikalius 50,6 mln. tšk. raiškos pilno kadro CMOS jutiklius.

Milžiniškos raiškos jutikliai leidžia daryti net apkirpto formato nuotraukas, kurių raiška vis tiek sieks 19 megapikselių. Abu turi 61 taško automatinį fokusavimą, abu fiksuoja 5 kadrus per sekundę, tik modelyje su raidele R dar įdiegtas kokybę gerinantis žemo dažnio filtras.

Tačiau tai jau fotoaparatai profesionalams – šie žaisliukai itin atspariais korpusais iš magnio patuštins piniginę. Numatoma modelio „5DS“ kaina – 3500 eurų. Raidelė R kainuos dar 200 eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(20)
(-6)

Komentarai (6)