Ryškėja slaptas Rusijos sąjungininkas Vakaruose: nepatenkino NĖ VIENO Ukrainos pagalbos prašymo. Ar už pinigus jie sutiks perduoti tai, ko dabar nori Ukraina?  (43)

Ukrainos diplomatas Jevhenas Kornijčukas pasiūlė Izraeliui palikti savo komforto zoną ir patvirtinti oficialias karinės pagalbos garantijas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-09 Ryškėja slaptas Rusijos sąjungininkas Vakaruose: nepatenkino NĖ VIENO Ukrainos pagalbos prašymo. Ar už pinigus jie sutiks perduoti tai, ko dabar nori Ukraina?  (43)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį, gegužės 7 d., Tel Avive surengtoje spaudos konferencijoje Ukrainos ambasadorius Izraelyje Jevhenas Kornijčukas pareiškė, kad Ukraina nori įsigyti priešraketinės gynybos sistemą „Iron Dome“, pažymėdamas, kad JAV nesikiš į šį sandorį. Apie tai praneša „Associated Press“.

Jevhenas Kornijčukas, be jokių kaltinimų, kad Izraelis blokuoja priešraketinės gynybos sistemos pardavimą, pareiškė norintis, kad Izraelio vyriausybė patvirtintų oficialias paramos Ukrainai karine pagalba garantijas.

„Noriu, kad Izraelis paliktų savo komforto zoną ir grįžtų į realybę. Mums reikia Izraelio pagalbos... Turiu omenyje karinę-techninę paramą. Mums reikia „Geležinio kupolo“, kuris padėtų išgelbėti taikias moteris ir vaikus nuo Rusijos raketų“, – sakė J. Kornijčukas. Šią priešraketinę gynybą jis pavadino ne ginklu, o įrankiu apsaugoti civilių gyvybes.

Diplomatas tikina, kad Ukraina yra pasirengusi mokėti už šią sistemą.

„Mums nereikia aukos, mes norime ją nusipirkti“, – sakė jis.

„Izraelis Ukrainai nieko neskolingas. Mes neprašome pagalbos. Manome, kad moraliniu požiūriu Izraelis turėtų stoti į tą pusę, kurioje yra likęs Vakarų pasaulis, ir padėti Ukrainai viskuo, kuo gali“, – sakė diplomatas.

Anot jo, nuo aktyvios karo su Rusijos Federacija fazės pradžios Ukrainos ir Izraelio bendradarbiavimas išlieka nuliniame lygyje. Netgi nebuvo įvykdytas prašymas tiekti 20 tūkstančių šalmų ir šarvų. Dėl to Ukraina gavo tik 2000 šalmų ir 5000 šarvų, kurie galiausiai buvo trečia, o ne penkta apsaugos klasė, tai yra nepakankamai efektyvūs.

J. Kornijčukas pažymėjo, kad Izraelis pirmauja pasaulyje pagal protezavimą, tačiau šalies valdžia nesutiko gydyti Ukrainos karių, kurie mūšyje prarado rankas ar kojas ir negali grįžti į mūšio lauką. Tiesą sakant, jie tapo civiliais, kuriems reikia pagalbos.

 

„Jie negalės kovoti, jie yra tik žmonės. Diskusijos su Sveikatos apsaugos ministerija vyksta jau daugiau nei mėnesį“, – sakė diplomatas, atkreipdamas dėmesį į Izraelio humanitarinę pagalbą.

J. Kornijčukas taip pat priminė, kad praėjusią savaitę žydų valstybė atmetė JAV prašymą Vokietijai tiekti Ukrainai Izraelio licencijuotas prieštankines raketas „Spike“.  

„Praėjusią savaitę, kiek žinau, amerikiečiai davė leidimą tiekti Ukrainai priešraketines sistemas „Spike“, bet Izraelis atsisakė“, – sakė J. Kornijčukas ir pridūrė, kad Berlynas neprieštarauja, kad Ukrainai būtų perduotos raketų sistemos, kurias gamina Izraelio kompanija „Rafael Advanced Defense Systems“. Kompanija tiekia šias 5 kartos raketas 18 ES ir NATO šalių.

„Geležinis kupolas“

 

Taktinė priešraketinės gynybos sistema „Iron Dome“ apsaugo Izraelį nuo trumpojo nuotolio nevaldomų raketų 4–70 km atstumu. Tai taip pat yra „Rafael Advanced Defense Systems“ gaminys. Kiekviena sistemos baterija apsaugo iki 150 kvadratinių kilometrų plotą.

Kongreso tyrimų tarnybos duomenimis, JAV finansinę paramą Izraelio „Geležiniam kupolui“ teikia jau 10 metų, iš viso skirdamos apie 1,6 mlrd. JAV dolerių priešraketinės gynybos sistemos gamybai ir priežiūrai.

Kai kurių šaltinių teigimu, mažai tikėtina, kad Izraelis galiausiai sutiks parduoti šią sistemą Ukrainai ar bet kuriai kitai šaliai dėl to, kad tarp Izraelio ir JAV yra sudarytas specialus susitarimas dėl ginklų eksporto. Tačiau oro gynybos sistemos „Sling of David“ ir „SPYDER“ vis dar gali būti perduotos Ukrainai. Nes, „SPYDER“ jau parduotas Čekijai ir Filipinams.

 

Visgi, Izraelio pulkininkas leitenantas paaiškino, kodėl Ukrainoje Izraelio „Geležinis kupolas“ neveiks - jis bejėgis prieš Rusijos ginklus.

Izraelio valdžia savo paramą Ukrainai apriboja humanitarine pagalba, baimindamasi, kad mirtinų ar net gynybinių ginklų tiekimas nepatiks Rusijos Federacijai, kurios karinis kontingentas yra kaimyninėje Sirijoje ir gali kelti grėsmę.

JAV oficialiai įsipareigojo nuo birželio 1 dienos tiekti Ukrainai HIMARS raketų sistemas. Ekspertų teigimu, dabartinėmis karo sąlygomis MLRS bus efektyviausia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Parengti ją kovai galima per kelias minutes, taip padidinant išgyvenimo tikimybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(8)
(36)

Komentarai (43)