[Žinios trumpai] JAV rado būdą, kaip Ukrainai suorganizuoti sraigtasparnius: skubiai įmasi veiksmų, Europoje skelbiama apie įdomius mainus  ()

JAV Čekijai perduos savo sraigtasparnius AH-1Z „Viper“ ir UH-1Y „Venom“. Atrodo, kad Vašingtonas tokiu būdu gali „paskatinti“ Čekiją perduoti Ukrainai savo sraigtasparnius Mi-24 ir Mi-35.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagonas nusprendė nemokamai perduoti Čekijos ginkluotosioms pajėgoms šešis naudotus atakos sraigtasparnius AH-1Z „Viper“ ir du naudotus universalius sraigtasparnius UH-1Y „Venom“.

Transporto priemonių perdavimas vyks vykdant „Excess Defense Articles“ (EDA) programą – čekams reikės apmokėti tik sraigtasparnių atnaujinimo ir pristatymo išlaidas, rašo lenkų portalas „Defence24“.

Kartu su naudotų sraigtasparnių perdavimu į Čekiją, JAV taip pat įvykdys sutartį dėl aštuonių UH-1Y „Venom“ daugiafunkcinių sraigtasparnių ir keturių AH-1Z „Viper“ atakos sraigtasparnių, kurių vertė 646 mln. USD, gamybos, kurie turi būti pristatyti 2024 metais.

 

Taigi, Čekija turės 10 AH-1Z „Viper“ atakos sraigtasparnių ir 10 universalių UH-1Y „Venom“.

JAV ambasada Čekijoje pabrėžė, kad amerikiečiai nusprendė čekams perduoti 8 naudotus sraigtasparnius kaip „premiją“ už tai, kad Praha jau perdavė Ukrainai du atakos sraigtasparnius Mi-24V.

Tačiau čia verta paminėti 2022-ųjų gegužę išleistą „The Wall Street Journal“ publikaciją, kad tų sraigtasparnių perdavimo metu Čekija turėjo net 7 atakos sraigtasparnius Mi-24 ir 10 Mi-35 sraigtasparnių. Straipsnyje taip pat teigiama, kad čekai yra pasirengę beveik visas šias transporto priemones perduoti Ukrainai, tačiau su viena svarbia sąlyga – jei JAV paspartins sraigtasparnių UH-1Y „Venom“ ir AH-1Z „Viper“ pristatymą į Čekiją.

 

Panašu, kad aštuonis naudotus sraigtasparnius JAV nusprendė „be eilės“ perduoti Čekijai būtent tam, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms būtų pristatyti papildomi Mi-24 ar Mi-35 sraigtasparniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(86)
(0)
(86)

Komentarai ()