„Mes nevadiname tai taikos planu“: skelbiama, ką tokio sugalvojo Kinija dėl karo Ukrainoje  ()

Kinijos diplomatai pabrėžė, kaip svarbu gerbti visų šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Pekinas ne kartą kaltino „trečiąją šalį“ sutrikdžius Kijevo ir Maskvos taikos derybas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija ruošia „pozicijos dokumentą“ dėl plataus masto karo tarp Rusijos ir Ukrainos ir pateiks jį per kelias dienas. Apie tai vasario 22 d. pranešė „Reuters“, remdamasi Kinijos atstovo JT Zhang Jun komentaru.

Pasak jo, dokumentas iš esmės atspindės nuoseklią Kinijos poziciją šiuo klausimu.

„Niekada to nevadinome taikos planu. Tai pozicijos dokumentas. Ir toliau akcentuosime, kaip svarbu gerbti visų šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Pabrėžiame, kad šalys turėtų atsižvelgti į viena kitos saugumo interesus“, – sakė Zhang.

Kinijos diplomatas pridūrė, kad pozicija pareikalaus taikos, dialogo ir taikaus susitarimo.

Kinijos „taikos planas“: kas žinoma apie iniciatyvą?

Vasario 18 d. Kinijos komunistų partijos Centrinio komiteto Užsienio reikalų biuro vadovas Wang Yi paskelbė, kad prasidėjus plataus masto karui nepavyko taikos derybos tarp Kijevo ir Maskvos. Anot diplomato, dialogą nutraukė trečioji šalis.

„Jiems [trečiajai šaliai] nerūpi ukrainiečių mirtis ar žala Europai. Jų strateginiai tikslai gali būti didesni nei Ukrainos“, – sakė Wang Yi, pažadėjęs pateikti dokumentą, raginantį užtikrinti visų šalių teritorinį vientisumą.

 

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmitrijaus Kulebos, nėra prasmės kalbėti apie Kinijos „taikos planą“ be paruošto susitarimo. Pekinas gali prisidėti prie Rusijos agresijos atgrasymo, įsitikinęs ministras.

Europos Komisijos viceprezidentas Fransas Timmermansas susirūpinęs dėl Kinijos „taikos sutarties“ turinio. Pasaulio taika pasiteisins tik tuo atveju, jei Rusijos įsibrovėliai artimiausiu metu paliks Ukrainą, pažymėjo jis.

JT ragins baigti karą

JT Generalinė Asamblėja (GA) šią savaitę turi balsuoti dėl rezoliucijos projekto, kuriame raginama greitai pasiekti visapusišką ir teisingą taiką. JT Generalinė Asamblėja reikalaus, kad Maskva išvestų savo karius iš Ukrainos, ir paragins nutraukti karo veiksmus.

 

Ukraina ir jos sąjungininkės tikisi padidinti Rusijos diplomatinę izoliaciją ir laimėti beveik 3/4 GA narių palaikymą. Baltarusija vasario 21 d., anot „Reuters“, pasiūlė JT rezoliucijos projekto pataisas, iš dalies siekiant užkirsti kelią tolesniam konflikto eskalavimui siunčiant ginklus. Diplomatai sako, kad ši pastaba greičiausiai nepasiteisins.

„Vakarai suteikė Ukrainai ginklų už milijardus dolerių. Jungtinės Valstijos apkaltino Iraną ir Šiaurės Korėją tiekiant ginklus Rusijai ir yra susirūpinę, kad Kinija svarsto suteikti Rusijai mirtiną pagalbą“, – pažymėjo žurnalistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(25)
(-20)

Komentarai ()