Ne tas pats daiktas. Kuo skiriasi rusiški „Geran-2“ nuo iranietiškų „Shahed“ dronų?  (1)

Iranietiški savižudžiai dronai „Shahed“ tapo tikru galvos skausmu Ukrainos oro gynybai. Jie - maži, pigūs ir jų labai daug. Be to, Rusija dabar šiuos dronus, kuriuos vadina „Geran-2“, gamina pati. Kuo skiriasi „Geran-2“ nuo „Shahed 136“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po dar vienos „Shahed“ dronų-kamikadzių išpuolių prieš Ukrainą bangos liepos pradžioje tapo žinoma, kad rusai pradėjo naudoti savo gamybos dronus, praneša „Defense Express“. Anksčiau Rusijos propagandistai gyrėsi sukūrė visą „Shahed“ tipo dronų gamyklą. Rusiški dronai žymimi „Geran-2“. Taip jie žymėti ir anksčiau, kai buvo gaminami Irane - toks jų rusiškas eksporto versijos vardas.

Vienas iš ryškiausių skirtumų tarp „Geran-2“ nuo „Shahed 136“ yra fiuzeliažas. Iranietiški „Shahed“ turi vientisą korpusą, o rusiškos versijos dronas susideda iš kelių skirtingų dalių. Fiuzeliažo medžiaga taip pat skiriasi. Iranietiški dronai turi korio struktūrą, kuri yra lengva ir standi. Rusiškų „Geran-2“ fiuzeliažas yra gaminamas iš į putplastį panašios kompozitinės medžiagos.

„Geran-2“ turi naują kovinę galvutę, su volframo šratai. Antenų sistema „Kometa“ yra geriau apsaugota nuo trikdžių nei „Shahed 136“, todėl rusiškas dronas turėtų būti atsparesnis elektroninės karybos sistemos. Pasikeitė ir baterija. Iranietiškas dronas naudoja ličio jonų elementą iš 18650 tipo celių, o rusiškas „Geran-2“ naudoja gelinę rusišką „Delta Battery“ bateriją.

 

Neaišku, ar rusiški „Geran-2“ jau gaminami dideliais kiekiais. Tačiau aišku, kad šie dronai jau pasiekia Ukrainą. Jie turi nemažai vietinių rusiškų komponentų ir yra ne mažiau pavojingi nei iranietiški pirmtakai.

Ukrainiečiai „Shahed“ dronus dėl jų skleidžiamo triukšmo praminė mopedais. Jų stiprybė - ne technologijos, o skaičius. Rusai paleidžia ištisus savižudžių dronų speičius. Jų būna tiek daug, kad oro gynybos sistemos tiesiog nesusitvarko su visais. Be to, „Shahed“ tipo dronas yra gana mažas ir pigus - naikinti juos milijonus kainuojančiomis raketomis yra labai skausminga, bet kartais tenka.

(6)
(6)
(0)

Komentarai (1)