JAV kariuomenė skelbia pavojų. Surado „uždelsto veikimo bombą“ karinėse bazėse visame pasaulyje  ()

JAV mano, kad Kinija įsilaužė į pagalbinę karinių bazių infrastruktūrą visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV vyriausybė ieško programišių įsikišimo į tinklus, kontroliuojančių ryšius, vandens tiekimą ir elektrą karinėms bazėms, pėdsakų. Manoma, kad kilus kariniam konfliktui Kinija gali bandyti tinklus išjungti sistemoje įsodintų virusų pagalba.

Pasak „New York Times“, kuris cituoja savo anoniminį šaltinį, kariuomenė atrado kenkėjišką kompiuterinį kodą, pavadindama jį „uždelsto veikimo bomba“, galinčia suteikti Kinijai galimybę nutraukti arba sulėtinti JAV karinių pajėgų dislokavimą ar tiekimo operacijas, nutraukiant elektros energiją, vandenį ir ryšius JAV karinėse bazėse.

Tačiau jos poveikis gali būti daug platesnis, nes JAV pareigūnai teigia, kad ta pati infrastruktūra dažnai tiekia elektrą amerikiečių namams ir įmonėms.

Kinija yra pasirengusi galimam karui

Pirmosios viešos užuominos apie kenkėjiškų programų kampaniją prasidėjo gegužės pabaigoje, kai „Microsoft“ pranešė aptikusi paslaptingą kompiuterinį kodą telekomunikacijų sistemose Guame, Ramiojo vandenyno saloje, turinčioje didžiulę JAV oro bazę, ir kitose JAV karinių bazių vietose.

 

Tačiau tai pasirodė tik vienas mažas daug didesnio paveikslo pavyzdys. Daugiau nei tuzinas JAV pareigūnų ir pramonės ekspertų teigė, kad Kinijos pastangos gerokai viršija pažeidimų mastą telekomunikacijų sistemose ir bent metais lenkia gegužės mėnesio ataskaitą.

Pasak jų, JAV vyriausybės pastangos surasti ir sunaikinti priešo kodą tęsiasi jau kurį laiką, tačiau kariuomenė vis dar nežino viso masto, iš dalies dėl to, kad jis labai gerai paslėptas.

Administracijoje vyksta diskusijos, ar operacija pirmiausiai siekiama pakenkti karinei veiklai, ar apskritai pakenkti civiliniam gyvenimui kilus konfliktui, pavyzdžiui, jei Kinija nuspręstų užgrobti Taivaną. Remiantis duomenimis, kol kas šalies valdžia palaipsniui praneša apie visas reikalingas įstaigas ir struktūras, taip pat kuria priemones ir strategijas, kaip su tuo kovoti.

 

Leidinio prašymu Baltieji rūmai šios informacijos nepatvirtino. Vietoj to jie paskelbė pareiškimą, kuriame neminima Kinija ar karinės bazės, o tik pažymėjo, kad „Bideno administracija nenuilstamai stengiasi apsaugoti Jungtines Valstijas nuo bet kokių kritinės infrastruktūros sutrikimų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()