„Sudegino su visomis įgulomis.“ Galingai. Ką padarė CAESAR (Video)  ()

Savaeigė 155 mm haubica CAESAR tarnauja nuo 2008 metų. Tai yra ypatingai efektyvus artilerijos ginklas ir jis nuo 2022 metų pavasario padeda keisti karo Ukrainoje kursą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar pasidalino CAESAR darbo Ukrainoje vaizdo įrašu ir skyrė nemažai pagyrų šiam ginklui.

„Technologiškai pažangi ir mobili prancūziška haubica greitai tapo nepakeičiamu kovos su Rusijos artilerija elementu. Atsiradus CAESAR, žaidimo taisyklės pasikeitė,“ teigė Maliar.

Ji papasakojo kelias CAESAR darbo Ukrainoje detales, kad iliustruotų šio ginklo svarbą naikinant įsibrovėlius ir jų pozicijas. „Jau viename pirmųjų mūšių Ukrainos CAESAR kartu su visomis įgulomis sudegino du priešo tankus, vieną BMP ir šarvuotą transporterį,“ pasakojo Maliar.

„Netrukus Ukrainos artileristai viena salve iš 6 prancūziškų savaeigių pabūklų užėmė vietovę, kurioje rusai buvo sutelkę 15 ginklų ir karinės technikos vienetų. Tiesioginis pataikymas - per vieną akimirką dešimtys įsibrovėlių išvyko į Kobzono koncertą, o tarp sunaikintų taikinių buvo ir 2S-19 „Msta-S“ haubicos bei baterijos vado komandos ir štabo automobilis,“ ankstyvuosius CAESAR pasiekimus Ukrainoje vardino gynybos viceministrė.

 

CAESAR - tai galingas šiuolaikinis artilerijos ginklas su balistiniu kompiuteriu, misijų valdymo sistemomis. Įprastais sviediniais CAESAR gali naikinti taikinius 40 km atstumu, bet sviediniai su pagalbinėmis priemonėmis (raketiniais varikliais) gali nulėkti ir 50-55 km.

 

Tikslus dabartinis CAESAR haubicų skaičius Ukrainoje nėra žinomas. 2022-ųjų balandį 40 ukrainiečių atvyko į Prancūziją mokytis naudoti CAESAR sistemas. Netrukus po to Ukrainą pasiekė 12 CAESAR haubicų. Vėliau Prancūzija pridėjo dar 6. 2023 m. sausio 19 d. Danijos gynybos ministerija paskelbė, kad 19 CAESAR haubicų, kurios 2023 m. pradžioje turėjo būti pristatytos Danijos kariuomenei, bus atiduotos Ukrainai - balandį paskelbta, kad ši Danijos dovana pasiekė Ukrainą. Šiemet Prancūzija paskelbė apie dar 12 CAESAR haubicų paketą Ukrainos gynybos pastangoms. Taigi, iš viso Ukrainai buvo pažadėtos 49 CAESAR haubicos. Tik neaišku, kiek jų jau pristatyta, kiek pakeliui, kiek sunaikinta ar išvežta remontui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(58)
(0)
(58)

Komentarai ()