Dideli pokyčiai. Ukraina pakeitė viską. Ką daro rusai ir amerikiečiai su savo tankais  ()

Rusijos Federacijos karinė vadovybė iškėlė „Uralvagonzavod“ užduotį pradėti T-80 gamybą nuo nulio. Tuo pačiu metu JAV, atsižvelgiant į karines operacijas Ukrainoje, prasidėjo kažkada apleisto projekto, būtent M1E3 „Abrams“, atgaivinimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-12 Dideli pokyčiai. Ukraina pakeitė viską. Ką daro rusai ir amerikiečiai su savo tankais  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija atnaujins tankų T-80 gamybą. Ši iniciatyva reiškia ne tik esamų modelių atnaujinimą ar remontą, bet ir pilną šių kovinių mašinų gamybą nuo nulio.

Tuo pačiu metu, atsižvelgiant į karines operacijas Ukrainoje, amerikiečiai paskelbė apie tanko „Abrams“ modernizavimą, kuris turėtų tapti manevringesnis dėl sumažėjusio bendro svorio.

Kaip ir kodėl pasikeitė abiejų valstybių prioritetai gaminant pagrindinius mūšio tankus, rašo „Bulgarian Military“.

Kodėl ne T-90M „Proryv“?

Korporacijos „Uralvagonzavod“ direktorius Aleksandras Potapovas rugsėjo 10 dieną padarė sensacingą pareiškimą, kad Rusijos armija pavedė įmonei atnaujinti pagrindinių kovinių tankų T-80 su dujų turbininiais varikliais gamybą.

„Yra tokia užduotis. Ir mes dabar aktyviai bendraujame, dirbame, svarstome šiuos klausimus su Pramonės ir prekybos ministerija, nes tam reikia, atitinkamai, naujų pajėgumų“, – sakė jis.

Kartu pažymėta, kad pastaruoju metu įmonė užsiėmė tik šių tankų modernizavimu. Taigi, naujausioje versijoje – T-80BVM – sumontuotas 1250 AG galios dujų turbininis variklis. Šis modernus atnaujinimas nuo 2019 metų integruotas į Rusijos ginkluotųjų pajėgų šarvuočius, o tai žymi reikšmingą žingsnį į priekį karinių technologijų srityje, rašo stebėtojai.

Tačiau kyla klausimas, kodėl Rusijos gamintojai nedidina modernesnių tankų T-90M „Proryv“ gamybos?

Galima daryti prielaidą, kad sprendimą pasirinkti naująjį T-80 pirmiausia nulėmė jo ekonomiškumas, atsižvelgiant į didžiulį reikalingų tankų skaičių. Tačiau ne mažiau tikėtina, kad T-80BVM, specialiai sukurtas eksploatuoti ekstremaliomis poliarinėmis sąlygomis, planuojamas naudoti arktiniuose vienetuose, mano ekspertai.

Pagrindinio mūšio tanko M1E3 „Abrams“ atnaujinimai

 

Savo ruožtu amerikiečiai nusprendė grąžinti eksploatuoti ankstesnius „Abrams“ modelius, prieš tai atlikę jų modernizavimą. Visų nuostabai, Pentagonas paskelbė, kad planuoja sustabdyti tolesnius savo flagmano, žinomo kaip Abrams System Enhancement Package Version 4 (SEPv4), patobulinimus. Šiuo atžvilgiu JAV pradėjo gaivinti kadaise apleistą projektą, būtent M1E3 „Abrams“.

„Atidžiai išanalizavus tampa visiškai akivaizdu, kad ilgai laukto tanko M1A2 „Abrams“ SERp4 paleidimo delsimas pirmiausia yra susijęs su Ukrainoje vykstančiomis karinėmis operacijomis“, – rašo stebėtojai.

 

Panašią versiją išsakė JAV sausumos pajėgų sausumos kovinių sistemų programos vadovas generolas majoras Glennas Deanas. Pasak jo, dabartinės būklės tankas „Abrams“ „yra kritinėje stadijoje, kai bet koks tolesnis jo funkcinių galimybių plėtimas neišvengiamai lems masės didėjimą“. Todėl skubiai reikia gerokai sumažinti jos techninę įrangą.

Tikriausiai vienas iš Amerikos „Abrams“ pristatymo į Ukrainą tikslų yra ištirti jų operatyvinius pajėgumus naujomis karo sąlygomis. Kartu Pentagonas gaus neįkainojamų duomenų, kurie gali būti naudingi gerinant M1E3 „Abrams“ modifikacijos charakteristikas, padarė išvadą ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()