Rusija gali gauti korėjietišką pabaisą KN-25. Skelbiama apie HIMARS „žudiką“  (6)

Manoma, kad Šiaurės Korėjos sistemos gali padėti Rusijos kariams vykdyti priešpriešinį karą Ukrainoje ir pasipriešinti Ukrainos HIMARS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam kompleksai tariamai turi tinkamą šaudymo diapazoną – KN-9 raketas paleidžia 140 km atstumu, o kompleksas KN-25 – 400 km.

Rusijos Federacijos kariai kalbėjo apie galimybę aprūpinti Rusijos armiją daugkartinio paleidimo ugnies sistemomis (MLRS) iš Šiaurės Korėjos. Kalbama apie KN-09 ir KN-25 instaliacijas, kurios esą padės rusams kontrbaterinėje kovoje su ukrainiečių HIMARS. „Defense Express“ apžvelgė, kiek realus toks scenarijus ir kokie yra Šiaurės Korėjos gamybos kompleksai.

Straipsnio autoriai rašo, kad situacija, kai Rusijos Federacijos ginkluotosioms pajėgoms prireiktų MLRS iš Šiaurės Korėjos, prieš keletą metų būtų buvusi neįsivaizduojama. Tačiau karinė padėtis Ukrainoje, taip pat neseniai įvykęs Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno vizitas Rusijoje rodo, kad Šiaurės Korėjos ginklai, o ypač raketų sistemos, gali tapti Rusijos karių „didžiąja viltimi“.

Bet Ukrainos ekspertai abejoja Šiaurės Korėjos sistemų „puikumu“, nes tai yra izoliuota šalis, o MLRS efektyvumas žinomas tik iš KLDR šaltinių.

KN-9

Sistema KN-9 taip pat žinoma indeksais M-2015 ir KN-SS-X-09. Jos kalibras tikriausiai yra 300 mm, o sviedinio skrydžio nuotolis siekia 200 km, o apie raketų tipą ir taktines bei technines charakteristikas nieko nežinoma. Specialistai mano, kad korėjiečiai jas sukūrė remdamiesi raketų BM-30 „Smerč“ arba kiniškų A-100 technologijomis, tačiau labiausiai tikėtinas modelis – kinų „Weishi SY300“.

 

Komplekso kūrimo darbai pradėti 2010-ųjų pradžioje, o 2015 metais jie išlaikė pirmuosius bandymus. Tuo metu KLDR oficialiai pranešė, kad raketa nuskriejo 200 km ir pasiekė 50 km aukštį. Ekspertai atkreipė dėmesį, kad raketos nosies forma gali reikšti, kad yra sistema, skirta padidinti tikslumą, tačiau gali būti, kad tai tik išorinė užsienio raketų kopija.

KN-25

Sistema KN-25, kuri taip pat žinoma pagal indeksą M-2019, jau yra taktinė raketų sistema, nes deklaruojamas nuotolis yra 380 km, skrydžio aukštis 97 km. Pirmieji bandymai vyko palyginti neseniai – 2019 m. Apie šį kompleksą žinoma dar mažiau, o jie pasirodė tik paraduose Pchenjane.

Tuo tarpu KLDR propagandistai praneša, kad kompleksas pagamintas dviem versijomis, kurios skiriasi pagrindine važiuokle ir daugybe kitų savybių. Viena pagaminta ant vikšrinės važiuoklės su didele apkrova, kita – ant 4x4 ratinės važiuoklės, paremtos „Tatra T813“ automobilio versija.

 

Teigiama, kad KN-25 naudojama originali 600 mm skersmens ir 8 m ilgio raketinė amunicija, o pradinis svoris siekia 3 tonas. Raketoje sumontuotas kietojo kuro variklis.

Kalbant apie orientavimo sistemas, joje gali būti inercinės ir palydovinės navigacijos sistemos, taip pat autopilotas. Taip pat nėra patikimai žinoma apie sviedinio tikslumą – kai kurie šaltiniai rašo apie dešimčių metrų paklaidą.

Kalbant apie kovinę galvutę, yra informacijos, kad raketa gali būti aprūpinta sunkia sprogstamąja galvute ir branduoline „Hwasan-31“.

Kai kurie Rusijos šaltiniai rašo, kad KN-25 yra svarbiausias Šiaurės Korėjos kariuomenės strateginio atgrasymo elementas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(26)
(-15)

Komentarai (6)