Į karą pasiųstas dar neregėtas ginklas „Tarantul“. „Pliekia 700 šūvių per minutę. Jo nemato termovizoriai“  ()

Ukrainiečiai pavertė sovietinį kulkosvaidį PK ypatingai efektyviu gynybiniu ginklu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pulemiot Kalašnikova“, geriau žinomas tiesiog kaip PK, yra nuo 1961-ųjų naudojamas kulkosvaidis, galintis per minutę paleisti net 600-800 šūvių. Tiesa, tokios salvės yra nepraktiškos ir turi būti trumpos. Šaudydamas ilgesnį laiką PK turi palaikyti maždaug 250 šūvių per minutę greitį. PK yra labai populiarus kulkosvaidis - visų šalių, kurių ginkluotosios pajėgos vis dar naudoja PK, net nepavyktų išvardinti. Nemažai ir NATO šalių vis dar naudoja šiuos kulkosvaidžius.

Nieko keisto, kad šių ginklų turi ir Ukraina. PK kulkosvaidžiai naudojami labai dažnai. Ir nors tai nėra naujausias, patogiausias ir tiksliausias ginklas, PK yra patikimas ir efektyvus ginklas. Bet ir jį galima patobulinti.

Ukrainiečiai 118-osios atskiros teritorinės gynybos brigados Čerkasų srityje sukūrė nuotoliniu būdu valdomą PK stovą ir pavadino sistemą „Tarantul“. Voro vardo šis ginklas nusipelnė dėl savo kojų, kurios turi būti prismeigtos prie žemės, kad ginklas nenuvirstų.

„Tarantul“ yra greitai surenkamas. Dėžė su šovinių juosta telpa tiesiai po kulkosvaidžiu. Pats kulkosvaidis turi elektro-mechaninį nuleistuką ir yra pritvirtintas ant elektrinio bokštelio. Kameros dėka operatorius gali apžvelgti teritoriją priešais kulkosvaidį, nutaikyti ginklą ir paleisti šūvių salvę. Kaip ir galite numanyti, kelias akimirkas šis kulkosvaidis gali pliekti 700 šūvių per minutę greičiu.

 

Tai, kad „Tarantul“ yra valdomas per atstumą, neabejotinai yra didžiausias jo privalumas. Operatorius gali būti saugiai įsitaisęs apkasuose, kur, be kitų privalumų, jo nemato ir priešo termovizoriai. Tai gali paskatinti rusus šturmui, o tada nuotoliniu būdu valdomas kulkosvaidis juos nustebintų. Žinoma, operatorius negali būti labai toli - signalas perduodamas laidais, o kulkosvaidžiui vis tiek reikia dėmesio (ir amunicijos papildymo), bet tokie ginklai vis tiek tausoja Ukrainos gynėjų gyvybes.

118-osios atskiros teritorinės gynybos brigados kariai teigia, kad „Tarantul“ buvo sėkmingai išbandytas ir buvo išsiųstas kariauti.

(185)
(6)
(179)

Komentarai ()