Tai pakeis karo eigą. Kur smogs Ukraina gavusi ATACMS  ()

Toks galingas ginklas kaip ATACMS gali pakeisti karo eigą, pavyzdžiui, pietų kryptimi. Viena raketa sunaikins Sevastopolio jūrų uostą, tačiau kokybiškam fronto pralaužimui 10-20 sviedinių neužteks, įsitikinę karo analitikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos senatoriai Tomas Cottonas, Susan Collins, Rogeris Wickeris ir Lindsey Grahamas prašo prezidento Joe Bideno skubiai nuspręsti dėl tolimojo nuotolio raketų MGM-140 ATACMS tiekimo Ukrainai. Politikai mano, kad su jų pagalba ginkluotosios pajėgos puls pagrindinius Rusijos armijos logistikos ir ryšių objektus, sparnuotųjų raketų paleidimo įrenginius ir dronus.

„JAV yra gana pajėgi tiekti šiuos ginklus be jokios apčiuopiamos rizikos savo koviniams pajėgumams. Ukraina labai susilpnino Rusijos kovinę galią, jai reikia tik nedidelės mūsų ATACMS atsargų dalies. JAV gali pagaminti šimtus ATACMS raketų ir tikslaus smūgio raketų per metus ir papildyti savo atsargas“, – pabrėžia senatoriai.

Pastaruoju metu aukšti Amerikos pareigūnai dažnai išsakydavo poreikį siųsti tokio tipo raketas į Kijevą. Rugsėjo 10 d. „Financial Times“, remdamasis Bideno administracijos atstovu, rašė apie greitą sprendimą dėl ATACMS.

„ABC News“ praėjusią savaitę pranešė. kad „artėja momentas“ išsiųsti sviedinius. Raketos yra „tiesiogine prasme ant stalo“ ir greičiausiai bus įtrauktos į kitą karinės pagalbos paketą. Tačiau Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Johnas Kirby sakė, kad sprendimas dar nepriimtas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu CNN per vizitą JAV sakė, kad derybos dėl tolimojo nuotolio ATACMS tiekimo yra „finišo tiesiojoje“. Jei raketos nebus išsiųstos, ginkluotosios pajėgos mūšio lauke patirs didelių nuostolių, pridūrė jis.

 

Pagrindinis ATACMS raketų tikslas po jų pristatymo į ginkluotųjų pajėgų dalinius gali būti Krymo tiltas, taip pat kariniai objektai ir Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno bazė Sevastopolyje, mano karo ekspertas Pavlo Narožnas.

Amerikietiški ATACMS yra geresni už britų „Storm Shadow“, nes pastaruosius paleidžia orlaiviai ir priešo oro gynybos pajėgos gali jas numušti. ATACMS paleidžiami HIMARS arba M270 įrenginiais, todėl jie gali priartėti prie kontaktinės linijos, paleisti raketas ir išvykti, komentavo jis.

„Turi būti sunaikinta viskas, kas stovi Sevastopolio įlankoje: laivai, povandeniniai laivai ir įranga. Stipriai sprogstamos raketos ATACMS bus tinkamos naikinti įtvirtintas teritorijas. Jei kalbame apie priešo personalo naikinimą, reikia naudoti kasetinę amuniciją“, – sakė ekspertas

 

Antroji prioritetinė kryptis yra Mariupolis, didelis logistikos centras pietiniame fronte. Geležinkelis ir visa infrastruktūra yra bombarduotini, tačiau viskas priklauso nuo amerikiečių raketų skaičiaus, tęsė ekspertas.

„Afganistane JAV kariai panaudojo apie 500 tokių raketų. Kalbant apie Ukrainą, tai bus apie 100 vienetų, bet ir šio skaičiaus pakaks smogti į strateginius Rusijos armijos objektus“, – sako Narožnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()