Į frontą ateina galinga jėga. Skelbiama apie „Stridsvagn 122“ tankus  ()

Švedijos gynybos ministerija praneša, kad 10 pagrindinių kovos tankų „Stridsvagn 122“ jau perduota Ukrainai. Švedija tikina, kad Ukrainai suteikė viską, ko reikia, kad šie tankai būtų naudojami efektyviai. Tikimasi, kad jie padės Ukrainai toliau spausti rusų gynybos linijas ir galiausiai išvaduoti okupuotas teritorijas. Tik kuo „Stridsvagn 122“ skiriasi nuo standartinio „Leopard 2A5“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Stridsvagn 122“ iš tikrųjų yra „Leopard 2“ versija. Būtent dėl to švedai sutiko perduoti šiuos tankus Ukrainai - jie puikiai įsilies į tankų, kuriuos Ukrainos gynybai siunčia kitos šalys, pajėgas. Ukraina gaus kelių rūšių vakarietiškus tankus - „Leopard 1“ ir „Leopard 2“, „M1 Abrams“ ir „Challenger 2“. „Stridsvagn 122“ tarp jų įprastai neminimas, nes jis kaip ir įtrauktas į tą „Leopard 2“ kategoriją.

Švedija Ukrainai pažadėjo 10 „Stridsvagn 122“ pagrindinių kovos tankų ir, atrodo, tą pažadą ištęsėjo. Tai yra puiki žinia ir priminimas, kad sunkioji šarvuota technika vis dar teka į Ukrainą stabilia srove. Nusivylę Ukrainos puolimo tempu tai turėtų suprasti - Ukrainos puolimo potencialas dar toli gražu nepasiekė savo piko, o štai okupantų gynybos linijos silpsta.

Praeito amžiaus pabaigoje Švedija nusprendė, kad naujam amžiui jai reikia naujo tanko, kuris efektyviai pakeistų visus „Stridsvagn“ - 101, 102, 103 ir 104 (visi, išskyrus 103, buvo pagrįsti britų „Centurion“). Švedai svarstė gaminti savo tanką, bet ekonomiškiau ir patikimiau pirkti tokį, kuris jau gaminamas ir jau įrodė savo galimybes. Švedija pabandė amerikiečių „M1A2 Abrams“, prancūzų „Leclerc“ ir atnaujintą vokiečių „Leopard 2“ ir pastarasis švedams tiko labiausiai. Tuomet jie užsakė 120 naujų „Leopard 2A5“ ir tam kartui įsigijo 160 senesnių, bet labai populiarių (ir plačiai naudojamų iki šiol) 2A4. 2A4 gavo švedišką pavadinimą „Stridsvagn 121“, 2A5 - „Stridsvagn 122“. Daug pastarųjų buvo pagaminti Švedijoje.

 

Jei palygintumėte „Stridsvagn 122“ ir „Leopard 2A5“ skaičius, skirtumų praktiškai nerastumėte. Išskyrus du - svorį ir maksimalų greitį. Švedų „Stridsvagn 122“ yra vos vos sunkesnis (62,5 t prieš 62,3) ir vos lėtesnis (68 km/val. prieš 72) Išmatavimai ir ginklai tie patys, tai kas pasikeitė?

 

Švedija nori, kad jos tankai būtų puikiai pritaikyti kovai gyvenvietėse. Taigi, viršutinė tanko dalis, ypač bokštelis ir liukai, turi kiek tvirtesnius šarvus. Švedų tankai taip pat turi kiek kitokią ugnies valdymo sistemą, suteikiančią geresnį taiklumą tankui judant. Be to, „Stridsvagn 122“ turi prancūzišką dūmų uždangos įrangą.

Dėl kiek kitokios elektronikos, ukrainiečius reikėjo apmokyti naudoti būtent „Stridsvagn 122“ tankus. Tačiau tikėtina, kad tie, kurie buvo apmokyti naudoti „Leopard 2A6“ tanku, greitai susigaudytų „Stridsvagn 122“ viduje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(5)
(51)

Komentarai ()