Iranas sugalvojo naują „Shahed“ paleidimo būdą. Kuo tai pavojinga (Video)  ()

Iranietiški dronai „Shahed-136“, kuriuos Rusija žymi „Geran-2“, Ukrainos puolimui naudojami jau labai ilgą laiką. Manoma, kad artėjant žiemai jų atakos tik intensyvės ir vėl bus nukreiptos prieš Ukrainos energetikos objektus. Ir dabar jie bus leidžiami nauju būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iranietiški dronai „Shahed-136“, kuriais Rusijos pajėgos nuolat atakuoja Ukrainą, dabar gavo modifikuotą paleidimo aikštelę, skirtą montuoti į paprastus pikapus, praneša portalas Mil.in.ua, remdamasis Irano žiniasklaida.

Nauja paleidimo priemonė leidžia paleisti „Shahed-136“ dronus labai greitai ir praktiškai iš bet kur, nes įprasti paleidimo įrenginiai yra surenkami, dažniausiai vežami sunkvežimiais. Patys dronai yra gana dideli, o paleidimui jie naudoja papildomus raketinius variklius. Taigi, norint paleisti didesnį dronų skaičių reikia didelio įrenginio, kuris į vietą atkeliauja sunkvežimiu. Naujasis metodas išsivers be paleidimo įrenginių surinkimo, sunkvežimių ir net raketinių variklių. Tiesa, naujieji paleidimo įrenginiai buvo sukurti Irane ir neaišku, ar Rusija juos naudos, nes šiuo metu Rusija Ukrainą atakuoja savos gamybos dronais „Geran 2“, kurie yra „Shahed-136“ kopija.

Neseniai Irane buvo paskelbtas filmas, kuriame bus pasakojama apie „Shahed“ dronų kūrimą ir naudojimą. Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip pikapai savo krovinių skyriuose gabena paleidimo įrenginius ir po vieną droną.

 

Naudojant standartinį paleidimo mechanizmą, iš pradžių užvedamas drono-kamikadzės variklis, o tada įjungiamas papildomas kietojo kuro raketos variklis drono iškėlimui (jis veikia tik 2-3 sekundes). Naujasis mechanizmas nereikalauja jokių raketinių variklių - dronui įsibėgėti padeda pats pikapas.

Sprendžiant iš vaizdo įrašo, naujoji „Shahed“ paleidimo technologija reikalauja, kad automobilis įsibėgėtų iki tam tikro greičio ir suteiktų „Shahed“ reikalingą pagreitį. Tai tikriausiai yra ne tik mobilesnis, bet ir pigesnis dronų paleidimo būdas. Tiesa, standartiniai paleidimo įrenginiai leidžia paleisti visą spiečių dronų, o ant pikapo telpa tik vienas orlaivis.

(4)
(13)
(-9)

Komentarai ()