Pirmą kartą istorijoje. NATO skelbia „antidronų“ doktriną. Kas tai yra  ()

Tai bus gana glaustas dokumentas, kuriame bus apibrėžtos pagrindinės nuostatos dėl kovos su įvairių tipų nepilotuojamais orlaiviais organizavimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šių metų pabaigos NATO nori priimti savo pirmąją „dronų doktriną“ – dokumentą, kuris turėtų patarti organizacijos nariams dėl daugiasluoksnės gynybos nuo tokios modernios grėsmės kaip įvairių tipų nepilotuojami orlaiviai, taip pat dėl bendrojo antidronų sistemų operatorių mokymo.

Kaip pažymėjo NATO naujųjų saugumo iššūkių departamento vyresnysis patarėjas Claudio Palestini, tokia „antidronų“ doktrina buvo kuriama jau kurį laiką, praneša „Defense News“.

Interviu leidiniui jis pažymėjo, kad oficiali užduotis sukurti tokią doktriną buvo duota šių metų pradžioje, dokumentas bus grindžiamas „2019 m. išleistu vadovu, kuriame daug dėmesio buvo skirta pagrindinių veiksmingų atsakomųjų priemonių prieš dronus principų pristatymui“.

Palestini pabrėžia, kad jei šio vadovo apimtis buvo apie 600 puslapių ir tai buvo „preliminarus dokumentas“, tai naujoji doktrina bus gerokai nuosekli ir glaustai išdėstyta 70–80 puslapių.

Kol kas lieka neaišku, kokie tiksliai principai bus išdėstyti šioje doktrinoje, tačiau tai turėtų būti savotiškas „konsultantas“ NATO šalių narių efektyvaus operacijų organizavimo ir vykdymo klausimais kovojant su bepiločiais orlaiviais įvairiomis sąlygomis. Visų pirma bus pateiktos „rekomendacijos“, kaip pradėti eksploatuoti c-UAS (Counter Unpiloted Aerial Systems) sistemas, integruoti kelių domenų ir kelių lygių sprendimus ir bendruosius operatorių mokymo standartus.

 

Artimiausiomis savaitėmis dokumentas turi būti išsiųstas ratifikuoti NATO Karinių operacijų standartų komitetui ir tikimasi, kad jis bus patvirtintas iki šių metų pabaigos. Žinoma, opiausias klausimas visame tame bus kaip ši doktrina bus pritaikyta praktikoje – o tai yra tiesioginis tų pačių „antidronų“ pajėgumų stiprinimas perkant tam tikras sistemas, amuniciją ir pan.

Kartu Palestini pripažįsta, kad poreikis tokiai doktrinai atsirasti kilo iš karo Ukrainoje išvadų, kur šiandien tiek Ukrainos pajėgos, tiek rusų okupantai aktyviai naudoja bepiločių orlaivių sistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()