Maskva su Pekinu prieš Vašingtoną. Kuo pasauliui gresia branduolinės varžybos  ()

Kas gresia pasauliui branduolinėms galioms didinant ginkluotę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai mano, kad dar per anksti teigti, jog pasaulis atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio. Tačiau tai neatmeta galimybės, kad situacija gali pasikeisti bet kurią akimirką. Esant jau akivaizdžiai Rusijos, Kinijos ir Šiaurės Korėjos konfrontacijai su JAV, kitos branduolinių ginklų turinčios šalys taip pat gali „paspausti mygtuką“.

Rusija ir JAV turi įspūdingą branduolinį potencialą – daugiau nei 80 proc. visų pasaulio ginklų, „Focus“ sakė tarptautinio saugumo ekspertas Aleksander Khara. Kiekviena pusė siekia savų tikslų. Maskva bando pakartoti Kubos raketų krizę, šantažuodama pasaulį branduoliniu smūgiu. Vašingtonas branduolinius ginklus naudoja kaip atgrasymo sistemą. Ypač konfrontacijos su Kinija, kuri per metus iš esmės pakeitė savo požiūrį į užsienio saugumo klausimus ir padidino branduolinių ginklų skaičių, ruošdamasi galimam konfliktui dėl Taivano, fone. Tai taip pat vyksta priešpriešos su Maskva metu.

„Yra ženklų, kad tarp Pekino ir Maskvos formuojasi branduolinis aljansas. Tai reiškia, kad Rusijos branduolinis potencialas gali patekti į Kinijos politinę kontrolę. O didelio karo atveju Pekinas galės pasikliauti Maskva. JAV dėl to yra susirūpinusios. Jos turi reaguoti, kad turėtų vienodą jėgą su Kinijos ir Rusijos aljansu. Todėl manau, kad pasaulis yra ant naujų ginklavimosi varžybų slenksčio. Tai nėra greitas procesas. Tačiau pastebima tendencija stabdyti ginkluotės mažinimą“, - sako Nacionalinio strateginių tyrimų instituto ekspertas Oleksijus Jižakas  pokalbyje su „Focus“.

 

Ekspertų teigimu, viskas, kas vyksta, kelia susirūpinimą. Khara pažymi, kad tikimybė, jog kuri nors iš šalių, žinodama, kokį griaunamąjį poveikį turi branduolinio ginklo panaudojimas, nuspręs tai padaryti, yra nedidelė. Tačiau tam tikros aplinkybės gali pakeisti tendenciją. Ir tai nebūtinai bus pagrindinės žaidėjos. Ginkluoto Izraelio ir Palestinos konflikto fone Iranas galėtų įsikišti į karą tiesiogiai, o ne per tarpines grupuotes. Tai gali paskatinti Izraelį panaudoti savo branduolinius pajėgumus. Nors šalies vadovybė niekada oficialiai nepatvirtino ginklų egzistavimo. Be to, grėsmė kyla ir iš paties Irano.

 

Ekspertas taip pat priduria, kad Šiaurės Korėja kelia rimtą pavojų pasauliui. Po Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizito Šiaurės Korėjoje Rusija mainais į ginkluotę tikriausiai pasiūlė technologijas, galinčias sustiprinti šalies branduolinį potencialą.

Tarptautinių santykių teorijoje grasinimo panaudoti jėgą poveikis yra daug didesnis nei pats veiksmas. Pavyzdžiui, Vašingtono pareigūnai dažnai sako: „visos galimybės yra ant stalo“, o tai diplomatine kalba reiškia, kad niekas neatmeta galimybės prireikus panaudoti visus pajėgumus, įskaitant branduolinius. Maždaug tą patį daro Rusija, atšaukdama Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()