„Hamas“ požeminis monstras. Kaip Izraelis ketina kovoti su teroristais po žeme  (9)

Daugelio ekspertų teigimu, požeminės infrastruktūros sunaikinimas Gazos Ruože pareikalaus ilgos ir didelio masto operacijos, ypač karo sąlygomis mieste, ir gali trukti mėnesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupės „Hamas“ pastatytas požeminių tunelių tinklas yra rimta kliūtis Izraelio armijai sausumos invazijos į Gazos Ruožą atveju, perspėja ekspertai. Apie tai rašo vokiečių leidinys DW.

Problemos mastas Gazoje yra unikalus

JAV, Europos Sąjungos, Vokietijos ir kitų šalių teroristine organizacija pripažintas „Hamas“ valdo vieną didžiausių požeminių ryšių sistemų pasaulyje.

Ekspertai pabrėžia, kad problemos mastas Gazoje yra unikalus. Tinklas, apimantis apie 1300 tunelių, kurie siekia 500 kilometrų ilgį, kelia sunkumų Izraelio pajėgoms. Kai kurie iš šių tunelių yra įrengti iki 70 metrų gylyje po žeme ir turi ribotus matmenis – ne daugiau kaip du metrus aukščio ir pločio.

Šie tuneliai naudojami ne tik perkelti kovotojams, bet ir ginklams, maistui, vandeniui, elektros generatoriams ir kurui laikyti. Ekspertai taip pat teigia, kad „Hamas“ lyderiai gali būti pogrindyje.

Michaelas Martinas, Londono King's College karo psichologijos ekspertas, atkreipia dėmesį į sudėtingas kovas miesto aplinkoje, kur karas vyksta trimis aspektais. Miesto mūšiai tampa iššūkiu, ypač kai kyla pavojus civiliams.

„Žmonės šaudys į tave iš viršaus, iš daugiaaukščių ir, žinoma, iš požemių... Ir, žinoma, jei pastatą sunaikinsi, jis virsta griuvėsių krūva, todėl labai patogi vieta jį naudoti kaip priedangą, iš kur jūs būsite apšaudytas. Taigi miestas iš tikrųjų yra sunkiausias reljefas, su kuriuo gali susidurti kariuomenė“, – pažymėjo Martinas.

„Hamas“ tunelių istorija

 

Iš pradžių tuneliai buvo naudojami kontrabandinėms prekėms gabenti, tačiau laikui bėgant „Hamas“ išplėtė savo tunelių tinklą naudodamas darbo jėgą ir finansus. Izraelis pradėjo statyti gynybą palei savo sieną su Gazos Ruožu po to, kai 2014 metais per karinę operaciją atskleidė tikrąjį tunelių dydį.

IDF žino, kaip kovoti tuneliuose

Aptikti tunelius gali būti sunku, tačiau tam naudojami įvairūs metodai, įskaitant radarą ir kitas aptikimo priemones. Tunelius galima aptikti stebint „Hamas“ kovotojus, naudojant jų išmaniojo telefono signalo duomenis, taip pat patruliuojant.

Izraelis sukūrė specialius dalinius ir apmokė savo kariuomenę veikti tuneliuose, įskaitant specialių jutiklių ir robotų naudojimą. Tačiau kovoti tuneliuose tebėra sudėtinga dėl erdvės apribojimų, sąlygų ir sudėtingos prieigos.

 

Ekspertai mano, kad požeminės infrastruktūros sunaikinimas Gazos Ruože pareikalaus ilgos ir didelio masto operacijos, ypač karo sąlygomis mieste, ir gali trukti mėnesius.

Pasak JAV karo akademijos Modernaus karo instituto Vest Pointe miesto karo tyrimų direktoriaus Johno Spenserio, jokia kita karinė organizacija pasaulyje nėra taip pasirengusi tuneliniam karui kaip IDF.

Spalio mėnesį „The Financial Times“ paskelbtame straipsnyje Daphne Richmond-Barak pabrėžė, kad Izraeliui reikės ilgos ir didelės operacijos tiek ore, tiek ant žemės, kad būtų pašalinta požeminė infrastruktūra Gazos Ruože.

Anot Richmondo-Barako, Izraelio kariuomenė turi galimybę sugriauti, užtvindyti ar kitaip užblokuoti tunelius, tačiau atrodo, kad tai itin sudėtinga užduotis, ypač karo metu mieste, o misija gali užtrukti daug mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai (9)