Mėnuo karo Izraelyje. Kodėl kovos Gazos Ruože toli gražu nesibaigė  ()

Per karo veiksmų mėnesį Izraelio gynybos pajėgos ne tik išmušė „Hamas“ teroristus iš užgrobtų gyvenviečių, bet ir dėl operacijos „Geležiniai kardai“ apsupo Gazos miestą. Tikslas yra visiškai sunaikinti „Hamas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 7-osios rytas Izraelyje prasidėjo masine „Hamas“ kovotojų invazija į Izraelio teritoriją. Po mėnesio Gazos miestas yra veiksmingai apsuptas, o Izraelio gynybos pajėgos vykdo puolimo operacijas. „Focus“ apžvelgia, kaip vyksta karo veiksmai.

„Hamas“ užpuolė Izraelį – nuo ​​to prasidėjo karo veiksmai

Ankstų spalio 7 d. rytą prasidėjo didelis „Hamas“ kovotojų puolimas iš Gazos Ruožo. Pirmiausia į Izraelio teritoriją buvo paleista daugiau nei 5000 raketų.

„Izraelio piliečiai, mes kariaujame – tai nėra eskalacija. Šį rytą „Hamas“ surengė mirtiną netikėtą ataką prieš Izraelio valstybę ir jos piliečius. Mes kariavome šį karą nuo pat ryto“, – tą dieną sakė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Teroristai surengė tikras civilių žudynes. Jie įsiveržė į Izraelio teritoriją sausumos, jūrų ir net oro transportu, ypač parasparniais. Kovotojai naudojo ne tik naujas invazijos priemones, bet ir bepiločius orlaivius, iš kurių buvo metamos minos. Pirmosiomis atakos dienomis Izraelio gynybos pajėgos prarado keletą technikos vienetų.

„Hamas“ kovotojai demonstravo itin žiaurų elgesį prieš civilius. Žuvo apie 1400 Izraelio gyventojų. Be to, kovotojai paėmė į nelaisvę apie 220 žmonių, tarp įkaitų buvo ne tik izraeliečiai, bet ir kitų šalių piliečiai, dalis jų žuvo.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Galant paskelbė operaciją „Geležiniai kardai“. Aviacija pradėjo bombarduoti karinius objektus Gazos Ruože. Prasidėjo rezervo karių verbavimas, kuris per kelias dienas leido sutelkti beveik 360 000 karių. Prasidėjus karo veiksmams žiniasklaidoje, vis labiau ryškėjo Rusijos ir Irano paramos „Hamas“ kovotojams tendencija.

Operacija „Geležiniai kardai“ – kaip Izraelis nugalėjo „Hamas“ kovotojus

Paskelbus apie operacijos „Geležiniai kardai“ pradžią, Izraelio oro pajėgos pradėjo bombardavimo kampaniją prieš „Hamas“ karinius objektus Gazos Ruože, taip pat Libano teritorijoje, kur „Hezbollah“ kovotojai rengė provokacijas prie šiaurinės sienos.

Dėl to, kad „Hamas“ karinę infrastruktūrą dažnai slepia tarp civilių, nuo smūgių kenčia civiliai palestiniečiai. Naujausiais duomenimis, per karo veiksmus žuvo 30 IDF karių. Gazos Ruože žuvo beveik 10 000 žmonių.

Kariškiams per kelias dienas pavyko visiškai išvalyti Izraelio teritoriją ir pasiekti Gazos Ruožo sienas. Dar spalio 7 d. IDF pranešėjas kontradmirolas Danielis Khagari sakė, kad kariuomenė pateko į visus kovotojų užimtus miestus. Po to buvo pradėta ruoštis išplėsti operaciją, įtraukiant antžeminį komponentą.

Gazos miestas apgultas

 

Spalio pabaigoje Izraelis oficialiai paskelbė apie operacijos „Geležiniai kardai“ išplėtimą. Į Gazos Ruožą pradėjo veržtis mechanizuoti daliniai. Lapkričio 7 d. Gazos Ruožas yra veiksmingai apsuptas Izraelio gynybos pajėgų. Gazos Ruožas nuo pietinės pakrantės padalintas į dvi dalis.

Izraelio armijos 36-oji divizija atakavo šiaurines sektoriaus sritis, išplėsdama sausumos operacijas. Jos užduotis – apsupti „Hamas“ kovotojus. Buvo sunaikinta daugiau nei 1600 kovotojų objektų: infrastruktūra su ginklais, sandėliai, stebėjimo postai.

Per karo veiksmus Izraelis pirmą kartą istorijoje numušė balistinę raketą už atmosferos ribų. Buvo panaudota priešraketinė sistema „Arrow“. Raketą paleido Jemeno husiai, paskelbę karą Izraeliui.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()