[ŽT] Avarija Zaporižios AE: stipriai išaugo radiacijos grėsmė  ()

2023 m. gruodžio 2 d. naktį Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE), esančioje laikinai okupuotame Energodaro mieste, Zaporižios regione, visiškai nutrūko elektros energijos tiekimas, dėl kurio padidėjo radiacijos nutekėjimo rizika, praneša „Energoatom“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Remiantis informacija, penktadienio, gruodžio 1 d., vakare įvyko avarija, dėl kurios nutrūko elektros perdavimo linija <...> Nutrūkus pagrindinių aktyviosios zonos cirkuliacinių siurblių veikimui, reaktorius perjungiamas į natūralios cirkuliacijos režimą“, – sakoma „Energoatom“ pranešime.

Pažymima, kad nutrūkusi linija buvo naudojama Zaporižios AE maitinimui iš Ukrainos energetikos sistemos. Nors tokios avarijos yra numatytos, „Energoatom“ neslepia, kad natūralios cirkuliacijos režimas gali būti naudojamas tik trumpą laiką. Buvo kilęs tikras radiacinės taršos pavojus.

 

Ryte remonto komandai pavyko sėkmingai prijungti Zaporižios atominę elektrinę prie Ukrainos energetikos sistemos ir bet kokio radiacijos nuotekio pavyko išvengti. Ukraina ne kartą sakė, kad Zaporižios AE okupacija karinėmis priemonėmis yra tiesiog kvailai pavojinga.

(8)
(3)
(5)

Komentarai ()