„To nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo...“ Dvigubas smūgis. NATO skelbia „precedento neturinčią“ grėsmę Europoje  ()

Vakarų aljanso ateitis priklauso nuo Ukrainos likimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos žurnalistas Aleksi Nissilä portale iltalehti.fi skelbia straipsnį apie Vakarams ir Europai iškilusias grėsmes.

NATO susiduria su „precedento neturinčia“ grėsme. Europoje Vakarų aljanso ateitis priklauso nuo Ukrainos likimo, sakoma Europos politikos analizės centro (CEPA) ataskaitoje. Pranešime rekomenduojama skatinti Ukrainos narystę NATO. Apie tai praneša Estijos visuomeninis radijas ERR.

Pranešime teigiama, kad plataus masto Rusijos puolimas prieš Ukrainą sukėlė rimčiausią krizę Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo ir sulaužė po Šaltojo karo buvusią pasaulio tvarką. Rusijos imperializmas ir Kinijos ekonominis bei karinis iškilimas kelia precedento neturinčią dvigubą grėsmę Europai. Tačiau krizė yra galimybė, teigiama pranešime. Rusijos invazija suvienijo Vakarus, o transatlantinė bendruomenė yra stipresnė nei bet kada anksčiau. Tai taip pat privertė NATO strategiškai atsinaujinti.

Vakarai priklauso nuo Ukrainos likimo

Vakarų aljanso ateitis priklauso nuo Ukrainos likimo, teigiama pranešime. Nesėkmė Ukrainoje taip pat parodytų Kinijai JAV, kaip didžiosios galios, silpnumą. Todėl Rusijos pralaimėjimas būtų svarbus JAV kartu atsižvelgiant į Kinijos grėsmę. Europa nesaugi, jei nesaugi Ukraina, o Jungtinės Valstijos nesaugios, jei Europa nesaugi, sakoma pranešime.

 

Pranešime teigiama, kad Europos saugumo architektūra nebus parengta tol, kol nebus integruotos vadinamosios pilkosios Rytų Europos, Centrinės Azijos ir Kaukazo zonos. Taip pat labai svarbus vaidmuo tenka vadinamųjų globalių pietų perėmimui į vakarus. Pranešime ypač rekomenduojama skatinti Ukrainos narystę NATO. Anot jos, tai vienintelė ilgalaikė garantija Europos ir Ukrainos saugumui.​​

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()