Skelbiamas pavojus! „Daužo kaip uodus!“. Rusija išmoko numušti HIMARS ir „Exalibur“  (2)

Rusai naudoja sistemą „Pole-21“, kuri gali „uždaryti“ teritoriją iki 150 km spinduliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos elektroninio karo (EW) pajėgos išmoko nukreipti HIMARS žemė-oras raketas ir didelio tikslumo valdomus aktyviuosius-reaktyvius sviedinius „Exalibur“. Tai rašoma „Financial Times“ straipsnyje.

Pažymima, kad Rusijos Federacija įgijo didelį pranašumą EW sistemų atžvilgiu prieš Ukrainą.

Okupantai naudoja pažangią rusišką „Pole-21“ sistemą, galinčią „uždaryti“ teritoriją iki 150 km spinduliu, bei mobiliąsias „Murmansko“ sistemas. Rusija vis dažniau naudoja savo EW, kad numuštų didelio tikslumo Vakarų ginkluotės raketas.

„Rusija taip pat naudojo EW, kad imituotų raketų paleidimą, supainiotų Ukrainos oro gynybos sistemas ir nustatytų jų vietą“, – sakė Ukrainos generalinio štabo EW ir kibernetinio saugumo departamento vadovas pulkininkas Ivanas Pavlenko.

Pasak pulkininko, kadangi Rusijos EW sistemos reikalauja aukštųjų technologijų komponentų, tokių kaip stiprintuvai, sintezatoriai ir programinė įranga, Vakarams buvo svarbu šiems elementams taikyti sankcijas.

Tuo pat metu Rusija „vis dažniau dislokuoja EW“, kad „išjungtų“ itin tikslią amuniciją, kurią Vakarai tiekia Ukrainai, pavyzdžiui, HIMARS raketas ir artilerijos sviedinius „Excalibur“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys skundėsi, kad jo daliniui trūksta elektroninės karo apsaugos, kurios didelė dalis buvo sunaikinta per kelias savaites vykusius intensyvius Rusijos smūgius Rytų Ukrainoje. Anot jo, Rusijos dronai „muša juos kaip uodus“.

 

Pulkininko Pavlenko teigimu, ginkluotosios pajėgos šiuo metu turi didelių problemų dėl okupantų masinio bepiločių orlaivių naudojimo.

„Pastaruoju metu rusai jų pagamina tiek, kad tampa didele grėsme. Masinis bepiločių orlaivių naudojimas čia yra kažkas naujo“, – sakė Generalinio štabo atstovas.

Jis taip pat paragino Ukrainos sąjungininkus suteikti daugiau pajėgumų, kurie galėtų slopinti arba sugadinti Rusijos valdomų raketų ir bepiločių orlaivių palydovų valdymo sistemas.

Tiek Rusija, tiek Ukraina išlaiko tvirtą mokslinių tyrimų ir plėtros pagrindą kuriant EW priemones, tačiau Rusijos vyriausybė daugiau nei dešimtmetį daug investavo į naujus kompleksus, todėl dabar turi pranašumą.

 

„Elektroninis karas yra nepaprastai svarbi šiuolaikinių operacijų dalis, o rusai per visą karą turėjo didelį pranašumą, o tai buvo nuolatinė Ukrainos problema“, – sakė Karališkojo JAV gynybos tyrimų instituto (RUSI) vyresnysis bendradarbis Jackas Watlingas.

Anot jo, problema slypi ir tame, kad rusai gali dislokuoti elektroninio karo sistemas daugumoje fronto sričių, kai kuriais atvejais net iki būrio lygio, ypač kai kalbama apie tokias sistemas kaip „Pole-21“.

Kartu FT pažymi, kad Ukraina, nepaisant visko, ieško silpnų vietų Rusijos EW ir oro gynybos sistemose. Štai kodėl Ukrainos dronai sugeba smogti giliai į Rusijos teritoriją, smogdami į oro bazes, sandėlius ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(23)
(-6)

Komentarai (2)