Buvo galingiausia pasaulyje. Ukraina nukepė rusų pasididžiavimą  ()

Ukrainos gynėjai rusams ir toliau sukelia didelių nuostolių. Neseniai fronte buvo sunaikinta reta rusų patranka, kuria Rusija labai gyrėsi. „Malka“ nėra paprasta haubica. Tai - ginklas peržengiantis rusų 152,4 mm standartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūšio lauke sunaikinta savaeigė rusų patranka 2S7M „Malka“. Rusai ją anksčiau vadino „galingiausiu ginklu pasaulyje“. Aišku, tai savigyra, kuria Rusija garsėja (savigyros srityje Rusija neturi analogų pasaulyje), bet „Malka“ iš tikrųjų yra galingas artilerijos ginklas. Tai yra lengvai modernizuota 2S7 „Pion“ versija. Tai - savaeigė 203 mm patranka, šaudanti 103-110 kg sviediniais. „Malka“ įgulą sudaro apie 14 žmonių. Ji gali šaudyti 37,5 km nuotoliu, bet ir taikiniai už 47,5 km yra pasiekiami naudojant pailginto atstumo sviedinius.

„Malka“ gali paleisti ir branduolinį 203 mm sviedinį 3BV2, kurio galia - apie 2 kilotonos.

2020 metais rusai demonstravo „Malka“ pratybose ir skelbė, kad tai - vienas galingiausių artilerijos ginklų pasaulyje ginklų. Ukrainos Pietų gynybos pajėgos neseniai sunaikino „Malka“ patranką fronte ir paskelbė, kad tai nėra kažkoks ypatingas pabūklas. Tiesiog šiek tiek modernizuotas „Pion“, kuris tarnauja nuo 1976 metų.

„Tiesą sakant, šis piaras buvo dalis bandymo suteikti naujos gyvybės savaeigiams ginklams, sukurtiems ir gaminamiems dar aštuntajame dešimtmetyje. Mes kalbame apie 203 mm savaeigį pistoletą 2S7 „Pion“, kurio gamyba pradėta dar sovietmečiu, 1975 metais“, – kalbėjo Ukrainos gynėjai.

 

Apie 2S7M „Malka“ ar 2S7 „Pion“ sunaikinimą Ukrainoje girdite retai - daug rečiau nei, pavyzdžiui, „Msta-S“. Taip yra dėl to, kad 203 mm patrankos rusų pajėgose yra daug retesnės. Jos yra labai brangios, didelės ir sunkios. Be to, tokį ginklą kaip „Malka“ sunku maitinti - 110 kg svorio sviedinių logistika yra sudėtinga užduotis. Todėl „Malka“ sunaikinama retai - jų tiesiog nėra daug.

 

Bet jei „Malka“ aptinkama ir yra pasiekiama, sunaikinti šią patranką nėra sunku. 203 mm pabūklas nėra sumontuotas bokštelyje - jis sumontuotas ant platformos, išorėje. Taigi, jautrūs mazgai ir įgula nėra apsaugoti. Be to, „Malka“ viduje telpa vos 8 sviediniai ir keli įgulos nariai - tokio kalibro pabūklai visada yra lydimi kitų mašinų, galinčių vežti daugiau amunicijos ir žmonių. „Malka“ nėra labai autonomiškas ginklas, o daugiau mašinų visada lengviau pastebėti.

(118)
(5)
(113)

Komentarai ()