Nauja gudri taktika. Kur fronte dingo tankai „Abrams“  ()

„Abrams“ tankai į Ukrainą atkeliavo dar rugsėjį, tačiau iki šiol apie juos mažai kas girdėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos fronte apjungia sovietų ir vakarietiškų šarvuočių taktiką, kad šios mašinos papildytų ir sustiprintų viena kitą. Apie tai „Forbes“ rašo straipsnyje, skirtame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šarvuotųjų pajėgų taktikai.

Specifinis vakarietiškos ir sovietinės technikos derinys viename mūšyje išryškėjo vasaros Ukrainos kontrpuolimo metu, kai kartu su sovietiniais tankais T-64 ir T-72 veikė vokiečių tankai „Leopard 2“ ir amerikiečių pėstininkų kovos mašinos „Bradley“. Dabar fronte pasirodė ir amerikietiški tankai M1 „Abrams“, kurie, nepaisant nedidelio skaičiaus, labai pravertė.

„Abrams“ turi geriausius jutiklius iš visų Ukrainos tankų. Dėl SADA-II terminio vaizdo sistemos 69 tonas sveriantis keturių vietų M1 gali aptikti taikinius iki penkių mylių (8 km) atstumu – toliau nei visi kiti“, – rašoma straipsnyje.

Be to, „Abrams“ turi 50 kartų didinantį skaitmeninį priartinimą, leidžiantį atpažinti priešo taikinius iš labai didelio atstumo, ypač plokščioje vietovėje. Kaip pažymi „Forbes“, „Abrams“ dabar naudojami ne tiek kaip tankai, o kaip jutiklių platforma, skirta nukreipti kaimyninius sovietinio tipo tankus.

 

Be to, yra tikimybė, kad Ukrainos gauti amerikiečių tankai ir pėstininkų kovos mašinos yra aprūpintos „Blue Force Tracker“ sistema, kuri skaitmeniniame žemėlapyje registruoja draugiškų pajėgų buvimo vietą.

„Abrams“ derinys su kitomis kovos mašinomis taip pat suteikia komandai puikias naktinio kovos galimybes. M1 su aukštos kokybės šiluminio vaizdo taikikliais mato beveik taip pat naktį, kaip ir dieną, kelių mylių atstumu. Tačiau rusiškas T-72B turi gana primityvų šiluminio vaizdo taikiklį, kuris veikia mažesniu nei dviejų kilometrų atstumu.

 

Pirmieji „Abrams“ tankai į Ukrainą atvyko 2023 metų rugsėjo pabaigoje. Spalio viduryje pagaliau atkeliavo visi žadėti tankai – 31 vnt. Nuo tada Ukrainos ginkluotosios pajėgos beveik nieko nesakė, kur tiksliai šios mašinos naudojamos fronte.

Į atsargą išėjęs JAV jūrų pėstininkų korpuso pulkininkas Markas Cancianas, Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis patarėjas, pasiūlė, kad Ukraina nenaudos tankų „Abrams“ aktyviose puolimo operacijose iki pavasario. Pulkininkas mano, kad žiemos sąlygomis logistikos požiūriu sprendimas pasiųsti mažas „Abrams“ grupes į frontą būtų „neveiksmingas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(180)
(6)
(174)

Komentarai ()