JAV patrigubins Filipinų kariuomenės finansavimą  (5)

Lyginant su praėjusiais metais Jungtinės Valstijos 2012 metais beveik patrigubins Filipinų kariuomenės finansavimą, nepaisant kylančios įtampos su Kinija dėl konfliktinių teritorijų Pietų Kinijos jūroje, informavo Filipinų užsienio reikalų ministerija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV turi atskirą programą, skirtą užsienio ginkluotųjų pajėgų paramai (FMF). Pagal šią programą Filipinams praėjusiais metais buvo skirta 11,9 mln. JAV dolerių, o šiais metais paramą planuota padidinti iki 15 mln. JAV dolerių.

Palyginimui – 2003 metais JAV Filipinų kariuomenei skyrė 50 mln. JAV dolerių, nes tuo metu Vašingtonas pasiuntė pajėgas padėti Filipinams kovoti su „Al Qaeda“ susijusiais kovotojais. Ir vėlesniais metais parama buvo gana solidi. Anot Filipinų užsienio reikalų ministro Alberto del Rosario, Filipinams 2006 metais teko daugiau nei 70 proc. FMF Rytų Azijai skiriamų lėšų, tuo tarpu šiais metais parama buvo tik 35 proc.

Tai paskatino Filipinus išreikšti susirūpinimą dėl, jų teigimu, didelio JAV paramos užsienio ginkluotosioms pajėgoms programos (FMF) lėšų apkarpymo. „Mes tikimės, jog tai nėra pirmumo ženklas dėl partnerystės regione, nes net sutarties nepasirašiusios šalys gauna gerokai didesnę FMF paramą“, – Vašingtone sakė A. del Rosario.

A. del Rosario į Vašingtoną atvyko dalyvauti diskusijose tarp užsienio reikalų ir gynybos ministrų dėl būdų sustiprinti santykius ir padėti Manilai susikurti „minimalų patikimą gynybos įvaizdį“.

Galiausiai Vašingtonas sutiko šiais metais pagal FMF programą padidinti paramą Filipinų kariuomenei ir jai skirti 30 mln. JAV dolerių.

Už pagalbą Filipinai siūlo JAV didesnį priėjimą prie savo aerodromų ir gali būti, jog JAV kariškių operacijoms skirs naujas teritorijas, nes Manila, didėjant įtampai su Kinija dėl konfliktinių teritorijų Pietų Kinijos jūroje, siekia tvirtesnių santykių su JAV karinėje srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)