Situacija kaista: kovoje prieš „Islamo valstybę“ gali susidurti NATO ir Rusijos karinės pajėgos  (8)

Antradienį Tadžikijoje vykusiame saugumo sąjungos susitikime, kuriam vadovavo Maskva, V. Putinas sakė, kad Rusija Bashaor al-Assado vyriausybei tiekia ir tieks ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis atmetė kaltinimus, kad Maskvos pagalba B. al Assado vyriausybei privertė žmones bėgti iš šalies. V. Putino teigimu, jei Rusija nepadėtų B. al Asado režimui, tai migrantų, bėgančių į Europą, skaičius būtų dar didesnis.

JAV praneša, kad Rusija telkia savo pajėgas Sirijos oro uoste, manoma, kad Rusija ten nori įkurti oro operacijų bazę, tačiau naikintuvai ar sraigtasparniai ten dar neatvyko.

V. Putinas priminė, kad Rusija palaiko Sirijos vyriausybės kovą su terorizmu ir pažadėjo, kad Maskva ir toliau teiks karinę pagalbą šios šalies vadovybei, rašo newsru.com.

„Mes palaikome Sirijos vyriausybę kovoje su teroristine agresija, teikėme ir teiksime jai reikalingą karinę ir techninę pagalbą“, – pasakė V. Putinas bei paragino kitas šalis prisijungti prie šios pagalbos.

Jis taip pat pareiškė, kad kaltinimai Rusijai, kad dėl jos dalyvavimo Sirijos reikaluose auga pabėgėlių srautas, neturi pagrindo.

„Matome šiandien dedamas pastangas praktiškai visą kaltę dėl kilusios (pabėgėlių) problemos suversti Rusijai. Neva pabėgėlių problema kilo dėl to, kad Rusija palaiko teisėtą Sirijos vadovybę“, – pasakė Rusijos prezidentas.

„Žmonės iš Sirijos bėga visų pirma nuo karo veiksmų, kurie primesti daugiausiai iš išorės, nes tiekiama ginkluotė ir speciali technika, žmonės bėga nuo žvėriško teroristų elgesio – mes žinome, kaip jie ten siautėja, naikina kultūros paminklus“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

Pasak jo, „jei Rusija nepalaikytų Sirijos, padėtis šioje šalyje taptų dar blogesnė nei Libijoje, o pabėgėlių srautas dar labiau išaugtų.“

JAV pareigūnas: Rusija siunčia į Siriją tankus ir artileriją

Rusija pasiuntė artilerijos sistemų ir septynis tankus į vieną Sirijos oro pajėgų bazę, toliau stiprindama savo pajėgas toje karo krečiamoje šalyje, pirmadienį pranešė vienas JAV pareigūnas.

Faktas, kad Rusija telkia savo karinę įrangą Sirijoje, kelia susirūpinimą Vakarams, nerimaujančioms dėl padarinių, kurių gali sukelti Maskvos karinė pagalba jos senam sąjungininkui – prezidentui Basharui al Assadui.

Savo vardo nepanoręs viešinti JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad į Siriją pastarosiomis dienomis buvo atgabenti septyni tankai, bet jie nepajudėjo iš oro pajėgų bazės netoli Latakijos Viduržemio jūros pakrantėje.

Artilerijos sistemos, atgabentos praeitą savaitę, irgi buvo pastebėtos dislokuotos gynybinėse pozicijose aplink tą bazę. Kol kas nepastebėta jokių ženklų, kad Rusija būtų pasiuntusi į Siriją naikintuvų arba atakos sraigtasparnių.

„Atrodo – ir visi ženklai rodo – kad (artilerija yra skirta) aerodromo gynybai“, – sakė amerikietis.

Kitas JAV pareigūnas, kuris taip pat pageidavo neviešinti jo vardo, sakė, kad Rusija toje bazėje pastatė modulinių barakų, kuriuose gali būti apgyvendinti apie 1,5 tūkst. žmonių. Sunku tiksliai nustatyti, kiek Rusijos karių jau pasiųsta į tą Sirijos bazę, bet pareigūnas sakė, kad jų ten yra „šimtai“.

Rusijos pagalba B.al Assadui gali sukelti didelių kliūčių JAV vadovaujamos koalicijos smūgiams prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus. Gynybos pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl potencialių incidentų, jeigu koalicijos ir Rusijos orlaiviai vykdys misijas toje pačioje oro erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(40)
(5)
(35)

Komentarai (8)