Kaip pasaulis reagavo į vandenilinės bombos bandymus Š. Korėjoje  ()

Šiaurės Korėjoje sekmadienį išbandė vandenilio bombą, dėl to kilo žemės drebėjimas. Japonija ir Kinija jau pasmerkė tokius veiksmus, o Pietų Korėja ragina visiškai izoliuoti Šiaurės Korėją. Sprogimas sukėlė bene 10 kartų didesnį drebėjimą už tą, kuris kilo po penktojo Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turime daug galimybių sunaikinti Šiaurės Korėją“

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas perspėjo Šiaurės Korėją, kad JAV turi „gausybę“ pasirinkimų, kaip sunaikinti Šiaurės Korėją.

Anot jo, į bet kurią didesnę grėsmę JAV ar jos sąjungininkams būtų atsakyta „didžiuliu“ kariniu atsaku, kuris būtų triuškinantis.

Jis teigė, kad D. Trumpo administracija nenori jokios šalies, įskaitant ir Šiaurės Korėją, sunaikinimo.

NBC žurnalistas paklausė prezidento Donaldo Trumpo, ar puls Šiaurės Korėją. Jis buvo lakoniškas: „Pamatysime.“

JAV nacionalinio saugumo patarėjas H.R.McMasteris telefonu kalbėjosi su Japonijos nacionalinio saugymo tarybos vadovu Shotarou Taniuchi. H.R.McMasteris pabrėžė, kad Vašingonas yra įsipareigojęs ginti Japoniją.

Pagal Japonijos ir JAV susitarimą, šalis yra po JAV „branduoliniu skėčiu“, o tai reiškia, kad reaguoti į ataką prieš Japoniją gali ir branduoliniais ginklais.

Kiek vėliau į Šiaurės Korėjos veiksmus asmeniškai sureagavo ir pats JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Savo „Twitter“ paskyroje jis pasidalijo lakoniška žinute.

„Šiaurės Korėja atliko didžiulį branduolinį bandymą. Jų žodžiai ir veiksmai ir toliau yra labai nesvetingi ir pavojingi Jungtinėms Valstijoms“, – rašo prezidentas.

Praėjus kelioms minutėms D. Trumpas paskelbė dar vieną „Twitter“ įrašą, kuriame negaili kritikos Šiaurės Korėjai.

„Šiaurės Korėja yra nesąžininga tauta, kuri tapo didele grėsme ir gėda Kinijai, kuri bando padėti, bet nesėkmingai“, – rašo jis.

Trečiame savo įraše jis prabilo ir apie Pietų Korėją.

„Pietų Korėjai aiškėja, kaip kad aš jiems ir esu sakęs, kad kalbos apie nusiraminimą su Šiaurės Korėja yra neveiksmingos, jie supranta tik vieną dalyką!“, – rašo JAV prezidentas.

Vašingtone JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė, kad rengia ekonominių sankcijų paketą, kuriuo bus nutraukta „visa prekyba ir kitas verslas“ su Šiaurės Korėja.

Tačiau jis taip pat sakė, jog D.Trumpas leido suprasti, kad „svarstys viską“ ir „aiškinsis visas galimybes“. JAV be kitų priemonių svarsto sustabdyti prekybos susitarimus su bet kuria šalimi, kuri palaiko ryšius su Šiaurės Korėja.

Nors JAV praktiškai neprekiauja su Šiaurės Korėja, S.Mnuchino apibūdintų sankcijų našta smarkiai prislėgtų Kiniją.

D. Trumpas ne kartą reikalavo, kad Pekinas spaustų Pchenjano režimą sustabdyti savo branduolinę ir raketų programas.

Tačiau sekmadienį jis kritikavo ir Seulą, kuriam tviteryje parašė, kad laikas kalboms išseko ir kad „nuolaidžiavimas neveiks“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas: sankcijos Phenjanui turi būti griežtinamos

Naujas branduolinis bandymas Šiaurės Korėjoje – rimtas tarptautinės teisės pažeidimas ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos reikalavimų nepaisymas, sankcijos Phenjanui turi būti griežtinamos, pareiškė Donaldas Tuskas.

„Tai ragina tarptautinę visuomenę susitelkti greitai ir ryžtingai reakcijai“, – teigiama Europos Vadovų Tarybos pirmininko sekmadienio vakarą išplatintame pareiškime.

„Europos Sąjunga pasirengusi griežtinti savo sankcijų politiką ir ragina Šiaurės Korėją nedelsiant, be jokių išankstinių sąlygų atnaujinti dialogą dėl jos įgyvendinamų programų.

Mes raginame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą imtis papildomų sankcijų ir demonstruoti tvirtą ryžtą, siekiant Korėjos pusiasalio branduolinio nuginklavimo taikiu keliu“, – pažymima pranešime.

D. Tusko žodžiais, Šiaurės Korėja privalo nedelsdama atsisakyti savo branduolinių, masinio naikinimo ginklų, balistinių raketų kūrimo programų.

Kremlius: Rusija ir toliau ragina Šiaurės Korėjos problemą spręsti derybų keliu

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pranešė itin sunerimusi dėl pranešimų apie Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą. Ministerijos pranešime teigiama, kad Rusija apgailestauja dėl to, kad Šiaurės Korėja „sukūrė rimtą grėsmę“ regione ir perspėjo, kad „tokios linijos tęsimas turėtų rimtų pasekmių Pchenjanui“.

„Šis naujausias demonstratyvus Pchenjano nesiskaitymas su atitinkamų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų reikalavimais ir tarptautinės teisės normomis nusipelno griežčiausio pasmerkimo“, – pareiškė Rusijos Užsienio reikalų ministerija.

„Šiomis besiklostančiomis sąlygomis būtina išlikti ramiems ir susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie veda prie tolesnio įtampos eskalavimo“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sankcijos Phenjanui neefektyvios, Rusija pasirengusi Šiaurės Korėjos problemą spręsti derybų „bet kokiais formatais“ būdu, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai.

„Be abejo, Rusija bus pasirengusi dalyvauti visuose Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos, tiek ir kitokių formatų atitinkamuose aptarimuose“, – žiniasklaidos atstovams sakė Dmitrijus Peskovas.

Jis pabrėžė, jog Rusijos prezidentas ne kartą sakė, jog vienintelis Šiaurės Korėjos problemos sprendimo būdas – „jos aptarimas, dalyvaujant visoms suinteresuotoms šalims“.

„Palaukime šių aptarimų ir pokalbių. Kol kas galima tik konstatuoti, jog sankcijos nedavė jokio teigiamo rezultato. Priešingai – kol kas situacija negerėja“, – sakė V. Putino atstovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos anksčiau sekmadienį išplatintame pranešime teigta, jog naujas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas „griežčiausiai smerkiamas“.

Šiaurės Korėja sekmadienį paskelbė išbandžiusi vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“.

Kinija skubiai ėmėsi stebėti radiaciją palei savo sieną su Šiaurės Korėja

Kinijos užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „ryžtingai prieštarauja ir griežtai smerkia“ branduolinius bandymus.

„Šiaurės Korėja ir vėl įvykdė branduolinį bandymą, nepaisant tarptautinės visuomenės nepritarimo. Kinijos vyriausybė ryžtingai prieštarauja ir griežtai smerkia tokius veiksmus“, – rašoma pareiškime.

Kinija sekmadienį skubiai ėmėsi stebėti radiaciją palei savo sieną su Šiaurės Korėja, kuri atliko iki šiol didžiausią savo branduolinį bandymą.

Kinijos aplinkos ministerija savo paskyroje socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad prieš vidurdienį pradėjo „stebėti radiaciją“ prie šalies šiaurės rytų sienos.

Nurodoma, kad atsakas į nepaprastąją situaciją yra „2 lygio“ iš keturių. Tai reiškia antrą aukščiausią lygį.

Ministerija nenurodė, ar buvo užfiksuotas koks nors radiacijos padidėjimas.

Toks sprendimas buvo priimtas po Šiaurės Korėjos pranešimo, kad ji sėkmingai išbandė vandenilinę bombą.

Bandymo sprogimas buvo gerokai galingesnis nei ankstesni bandymai; jį pajuto Kinijos miestų gyventojai ir už šimto kilometrų nuo Šiaurės Korėjos sienos.

Kai kur žemė drebėjo net 8 sekundes

Branduolinį Šiaurės Korėjos bandymą jautė Šiaurės Kinijos gyventojai, kai kuriuos miestus dėl vandenilio bombos paleidimo kilęs drebėjimas krėtė 8 sekundes.

Drebėjimas buvo jaučiamas net Kinijos mieste Čangčune, kuris nuo branduolinių bandymų bazės Šiaurės Korėjoje yra nutolęs per 400 kilometrų.

TATENA: Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas kelia „didelį susirūpinimą“

Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros agentūros vadovas naujausią Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymą sekmadienį pavadino keliančiu „didelį susirūpinimą“ ir paragino Pchenjaną paisyti JT reikalavimų sustabdyti tokius bandymus ir įšaldyti savo branduolinę programą.

Pasak Yukiyos Amano (Jukijos Amano), Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) „toliau atidžiai stebi įvykius“.

Tačiau agentūros, kuri kontroliuoja Irano branduolinę programą, galimybės stebėti Šiaurės Korėjos programą yra ribotos.

TATENA inspektoriai į šalį neįleidžiami nuo 2002 metų, o 2003-iaisiais Šiaurės Korėja vienašališkai pasitraukė iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

NATO vadovas smerkia branduolinį bandymą atlikusią Šiaurės Korėją

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas griežtai sukritikavo Šiaurės Korėją, atlikusią šeštąjį branduolinį bandymą ir pavadino tai „dar vienu pasipiktinimą keliančiu daugybės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu“.

J. Stoltenbergas dar pažymėjo, kad „NATO kelia nerimą destabilizuojantis Pchenjano elgsenos pobūdis, keliantis grėsmę regiono ir tarptautiniam saugumui“.

Jis paragino Šiaurės Korėją „nedelsiant nutraukti visą branduolinės ir balistinės ginkluotės plėtojimą visapusišku, patikrinamu ir negrįžtamu būdu bei vėl įsitraukti į dialogą su tarptautine bendrija“.

Sekmadienį Šiaurės Korėjoje atliktas branduolinis bandymas, regis, yra lig šiol galingiausias. Valstybės kontroliuojama žiniasklaida pareiškė, kad termobranduolinio įtaiso išbandymas buvo „visiška sėkmė“.

Berlynas: A.Merkel ir E. Macronas siekia „griežtesnių ES sankcijų“ Šiaurės Korėjai

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paragino įvesti griežtesnes Europos Sąjungos sankcijas Šiaurės Korėjai ir sakė, kad Pchenjanas savo naujausiu branduoliniu bandymu „pasiekė naują provokacijos dimensiją“.

„Kanclerė ir prezidentas sutaria, kad Šiaurės Korėja pamynė tarptautinę teisę, todėl tarptautinė bendrija privalo ryžtingai reaguoti į šį naują eskalavimą“, – sakoma A.Merkel biuro pareiškime, kuris buvo paskelbtas po jos telefoninio pokalbio su E.Macronu.

Abu lyderiai „ragina taikyti griežtesnes ES sankcijas Šiaurės Korėjai“, priduriama pareiškime.

Atskirai Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis sakė, jog naujausias Pchenjano bandymas „reiškia, kad mes turime rasti šaltakraujišką, bet aiškų atsakymą“.

„Aptarsime reakciją su savo partneriais ES. Esu tikras, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba taip pat ryžtingai imsis būtinų priemonių“, – sakė jis.

Pietų Korėjos prezidentas reikalauja naujų JT sankcijų Pchenjanui

Pietų Korėja pareiškė, kad Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas turėtų sulaukti griežčiausios įmanomos reakcijos, įskaitant ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą. Šiaurės Korėja, kaimynės manymu, turėtų būti visiškai izoliuota.

Seulas ir Vašingtonas diskutavo apie JAV strateginių karinių išteklių išdėstyną Korėjos pusiasalyje po to, kai Šiaurės Korėja nepaisė tarptautinės bendruomenės įspėjimų ir įvykdė galingiausią iki šiol branduolinį bandymą.

Pietų Korėjos prezidentas Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ragina imtis „visų diplomatinių priemonių, tarp jų ir JT Saugumo Tarybos sankcijų rezoliucijos visiškai izoliuoti Šiaurės Korėją“, sakė prezidento patarėjas saugumo klausimais Chungas Eui-yongas po skubiai sušaukto Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio.

Pasak jo, Pietų Korėja linkusi aptarti ir, kaip minėjo Moon Jaei-inas, „stipriausių strateginių JAV pajėgų“ dislokavimą, – matyt turėta omenyje 1991 metais iš Korėjos išgabenta taktinė branduolinė ginkluotė.

Lietuva griežtai smerkia Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą

Sekmadienio rytą Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos įvykdytas branduolinis bandymas yra grubus tarptautinių teisinių įsipareigojimų pažeidimas, didžiulė grėsmė ne tik taikai Azijoje, bet ir globaliam stabilumui ir saugumui.

Lietuva griežtai smerkia šiuos pasikartojančius destruktyvius Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos veiksmus, ragina Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką nuosekliai laikytis visų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijose įtvirtintų nuostatų ir įpareigojimų.

Tikėdamasi vieningo tarptautinės bendruomenės pasmerkimo neteisėtiems Šiaurės Korėjos veiksmams, Lietuva pasisako už papildomų priemonių priėmimą, neapsiribojant jau numatytomis Jungtinių Tautų rezoliucijų. Lietuva nuosekliai ragina siekti ryžtingo susidariusios situacijos sprendimo diplomatinėmis priemonėmis.

Bandymas – dešimtkart stipresnis nei anksčiau

Japonija patvirtino, kad seisminiai judėjimai buvo sukelti branduolinių bandymų. Seulo orų agentūra nurodė, kad „dirbtinis drebėjimas“ buvęs penkis ar šešis kartus stipresnis už drebėjimą per penktąjį branduolinį bandymą.

Atlikusi šeštąjį branduolinį bandymą Šiaurės Korėja patvirtino per valstybinę televiziją. Pietų Korėja dėl šios situacijos šaukia neeilinį susirinkimą.

Tuo metu Japonijos pareigūnai skelbia, kad dirbtinis drebėjimas yra mažiausiai 10 kartų stipresnis nei tas, kuris kilo penktojo branduolinio bandymo metu.

Kaip skelbia BBC, JAV seismologai užfiksavo 5,6, o vėliau 6,3 balo žemės drebėjimus. Pranešama apie įvykusį sprogimą, kuris esą buvo stipriausias per visą šalies istoriją. Antrą kartą žemė drebėjo praėjus aštuonioms minutėms nuo pirmojo žemės drebėjimo.

Kai kurie šaltiniai praneša ir apie trečią žemės drebėjimą – 4,6 balo stiprumo, skelbia theguardian.com. Kinė, gyvenanti pasienyje su Šiaurės Korėja, sakė, kad jautė, kaip drebėjo žemė, apie 10 sekundžių.

Teritorijoje, kur įvyko sprogimas, Šiaurės Korėja atliko ankstesnius raketinius bandymus.

Internete paviešintos nuotraukos, kuriuose Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas esą pasirašo įsakymą pradėti branduolinio ginklo bandymus.

Žemės drebėjimas įvyko po keleto valandų, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas buvo nufotografuotas prie valstybinės žiniasklaidos įvardijamos naujo tipo vandenilio bombos. Ją esą galėtų nešti didelio nuotolio raketa.

Kim Jong Unas esą stebėjo, kaip vandenilinė bomba dedama į naują tarpžemyninę balistinę raketą.

Pietų Korėja pranešė, kad žemės drebėjimas įvyko ten, kur Šiaurės Korėja atliko ankstesnius branduolinius bandymus.

Japonijos premjeras: branduolinis bandymas Šiaurės Korėjoje „visiškai nepriimtinas“

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe po pranešimų apie 6,3 balo (kituose pranešimuose 5,1 ar 5,6 balo) žemės drebėjimą Šiaurės Korėjoje pareiškė, kad šeštasis Pchenjano atliktas branduolinis bandymas būtų „visiškai nepriimtinas“.

„Jeigu tai buvo branduolinis bandymas jis visiškai nepriimtinas; mes griežtai smerkiame tai“, – sakė jis po žemės drebėjimo, kuris gali reikšti naują galingą sprogdinimą Šiaurės Korėjoje.

„Esama tikimybės, kad tai ne gamtinis žemės drebėjimas, o Šiaurės Korėjoje atliktas branduolinis bandymas“, – sakė Sh.Abe ir pridūrė, kad ir Japonijos meteorologijos agentūra užfiksavo seisminę bangą.

Žemės drebėjimas jautėsi ir Rusijoje

Kaip skelbia BBC, Rusijos mieste – Vladivostoke, anot gyventojų, taip pat buvo jaučiamas žemės drebėjimas Šiaurės Korėjoje. Žemės virpesiai esą jautėsi ir Primorsko pietvakariuose.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()