Magawa – sprogmenis užuodžianti žiurkė, aptikusi 71 sausumos miną, išeina į pensiją: ruošia naują, 20 žiurkių pamainą (Foto, Video)  (1)

Kuklus graužikas išgelbėjo žmonių gyvybes, aptikdamas daugiau nei 100 palaidotų minų ir kitų sprogmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiurkė Magawa išeina į pensiją. Ir nors dauguma žiurkių atsitraukia nuo savo aktyvios karjeros be jokių fanfarų, šis graužikas yra kiek kitoks: jis tiesiogiai atsakingas už išsaugotas vyrų, moterų ir vaikų gyvybes.

Magawa, kuris penkerius metus (2016–2021 m.) pasitelkdamas uoslę, ieškojo pavojingų nesprogusių minų ir kitų sprogmenų Kambodžoje, vertinamas už tai, kad vedė savo prižiūrėtojus prie daugiau nei 100 palaidotų sprogmenų.

Šis herojus yra Gambijos žiurkė. Jos yra didesnės nei Šiaurės Amerikos žiurkės, dažnai užaugančios iki 91 cm ilgio (įskaitant ilgą, į botagą panašią uodegą). Gambijos žiurkės paprastai yra švelnūs gyvūnai ir dažnai laikomos kaip naminiai augintiniai.

Kaip ir daugelio graužikų, Gambijos žiurkių regėjimas blogas, tačiau tai jos kompensuoja išskirtine uosle. Belgijos ne pelno siekiančios organizacijos APOPO instruktoriai išmokė Magawą užuosti karinio lygio sprogmenis. Žiurkė iš esmės yra gyvas jutiklis, galintis aptikti sausumos minas, bombas ir kitus sprogmenis.

Kariškiai laukuose išslapsto sausumos minas, sulėtindami priešo pajėgų judėjimą. Šiuo atžvilgiu minos yra naudingos karo priemonės. Problema ta, kad minų laukus, žinoma, sunku išvalyti – kariuomenės dažnai praranda jų pėdsakus, o civiliai dažnai blaškosi buvusio mūšio laukuose, norėdami iškasti metalo laužą ar net pradėti ūkininkauti.

 

Minų laukai pasirodė ypač mirtini pokario Kambodžoje. Ekspertai mano, kad karinės pajėgos, pasibaigus Kambodžos pilietiniam karui, paliko nuo 4 iki 6 milijonų sausumos minų. 1979–2020 m. dėl apleistų minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų žuvo 19 789 Kambodžos gyventojai, dar 45 102 buvo sužeisti ar suluošinti.

Magawa baigė mokymus Afrikoje, o po to išvyko į Kambodžą, kur penkerius metus ieškojo sprogmenų. Per savo karjerą žiurkė „padėjo išvalyti daugiau kaip 225 000 kvadratinių metrų žemės“, teigia APOPO.

Apskritai, jis nuvedė savo prižiūrėtojus prie 71 sausumos minos ir dar 38 nesprogusių sprogmenų. 2020 m. rugsėjo mėn. Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi veterinarijos organizacija apdovanojo Magawą aukso medaliu už savo tarnybą (žr. pirmąją nuotrauką).

 

Ši žiurkė ne tik gerai darbavosi, bet ir atliko tai saugiau, nei galėjo žmogus. Sverdama beveik 12 kg, Magawa buvo per lengva, kad suveiktų priešpėstinės minos slėgio plokštelė. Pavadėliu prisegtas Magawa gali eiti prieš žmogų į pavojingą teritoriją, nesijaudindamas, kad jis sukels sprogimą.

Magawa yra septynerių metų, o vidutinis Gambijos žiurkės amžius yra nuo šešių iki aštuonerių metų. Jo prižiūrėtojai praneša, kad jis lėtina greitį, todėl nusipelnė išeiti į pensiją. Tačiau jau yra naujos kartos žiurkės, kurios galėtų perimti Magawos pareigas: kovą APOPO išsiuntė 20 naujai išmokytų žiurkių į Kambodžą. Pranešama, kad visos išlaikė uoslės testus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)