[Žinios trumpai] Ukraina nori tokio ginklo, kokį jau turi Lietuva: jis galėtų uždaryti dangų ir net sunaikintų „Iskander“ raketas  (9)

Ukraina ragina „uždaryti dangų“ arba duoti jai ginklų, kad šalis tai padarytų pati. Vienas iš tokių ginklų variantų yra NASAMS oro gynybos sistema.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-01 [Žinios trumpai] Ukraina nori tokio ginklo, kokį jau turi Lietuva: jis galėtų uždaryti dangų ir net sunaikintų „Iskander“ raketas  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo kalboje Norvegijos parlamentarams Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prašė oro gynybos sistemų NASAMS.

Būtent šios oro gynybos sistemos yra naudojamos Norvegijoje, Suomijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Australijoje ir dar trijose pasaulio šalyse. Ir dabar jis laikomas vienu įdomiausių pasiūlymų tarptautinėje ginklų rinkoje. Pavyzdžiui, 2020 metais Vengrija pasirinko NASAMS, kad pakeistų sovietinę oro gynybos sistemą „Kub“.

NASAMS – kaina ir ar verta pinigų

Iš karto reikia pažymėti, kad NASAMS 90-aisiais sukūrė Norvegijos įmonė „Kongsberg“ kartu su amerikiečių „Raytheon“ kaip pragmatiškiausią sprendimą.

Tiesą sakant, kūrėjai tiesiog paėmė amerikietišką „oras-oras“ raketą AIM-120 AMRAAM, kuri yra pagrindinis visų NATO šalių narių naikintuvų ginklo tipas, ir pritaikė ją paleidimui iš žemės, pridėdami radarą ir valdymo centrą.

Faktas yra tas, kad AIM-120 yra labai sėkminga raketa, turinti didelę smogiamąją jėgą ir nuotolį. Paleidimo atveju iš orlaivio, priklausomai nuo versijos, gali nuskrieti nuo 70 iki 180 km.

Žinoma, paleidžiant nuo žemės, šie parametrai yra mažesni: maksimalus atstumas yra nuo 20 iki 40 km, o aukštyje – apie 20 km. Pavyzdžiui, oro gynybos sistemoje „Buk“, kuri tarnauja kartu su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis, šie parametrai yra atitinkamai iki 32 km ir 22 km.

NASAMS visiškai atitinka vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos arba objektinės oro gynybos sistemos parametrus. Tačiau ji turi gana reikšmingą pranašumą – moderniausioje NASAMS-3 versijoje kūrėjai deklaruoja galimybę perimti manevruojantį balistinį taikinį. Paprastais žodžiais tariant, ji gali perimti raketas, paleistas iš Rusijos „Iskander“.

NASAMS-3 kaina gali būti įvertinta pagal 2020 metų sutartį su Lietuva, kuri užsakė dvi baterijas už 128 mln. dolerių. Viena baterija, kurią sudaro 2–3 paleidimo įrenginiai, komandų postas, radaras ir tam tikra raketų atsarga – 64 mln. dolerių. Apytiksliai žinoma ir raketos AIM-120 kaina, kuri JAV armijai kainuoja 0,5-1 milijono JAV dolerių už vienetą, priklausomai nuo versijos.

 

Tačiau Ukrainai dabar svarbu ne ginklų kaina, o pasirengimas juos perduoti, siekiant kuo greičiau apsaugoti Ukrainą.

NASAMS galimybės ir savybės

Be galimybės sunaikinti balistinius taikinius, NASAMS-3 turi keletą kitų įdomių savybių.

Visų pirma, tai yra paties komplekso kompaktiškumas, susidedantis iš minimalaus kiekio mašinų. Keli paleidimo įrenginiai gabenami sunkvežimiais ir montuojami ant žemės. Be to, yra dar vienas, nors ir nelabai populiarus variantas – raketų įrengimas įprastuose „Humvee“ ar sunkvežimiuose.

Oro gynybos sistemos „akys“ – radaras „AN/MPQ-64 Sentinel“ yra nedidelio dydžio ir montuojamas ant įprastos 4x4 transporto priemonės ar priekabos. Tačiau nepaisant savo dydžio, jis užtikrina matomumą iki 75 km atstumu (efektyviai – iki 40 km), o aukštyje – iki 40 km.

 

Komandos mašina – panaši transporto priemonė su įrengta papildoma optinio stebėjimo stotimi. Ji reikalinga tuo atveju, kai NASAMS dirba iš pasalos, neskaitant radaro, kad paleidimas būtų visiškai nematomas priešui.

Žinoma, kaip ir bet kuri kita moderni oro gynybos sistema, NASAMS gali būti integruota į vieną oro gynybos sistemą ir gauti duomenis iš kitų radarų bei AWACS tipo orlaivių.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad raketa AIM-120 turi labai didelį greitį, apie 4900 km/h, tuo tarpu ji gali aktyviai manevruoti sunaikindama net sudėtingus taikinius.

Ir, svarbiausia, ji buvo sukurta, siekiant sunaikinti Rusijos lėktuvus, atsižvelgiant į visas jų savybes ir galimybes. Taip pat yra nuolat atnaujinama, kad savo užduotis atliktų maksimaliai efektyviai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(136)
(3)
(133)

Komentarai (9)