„Geležinis kupolas“ virš Izraelio – jau 2010-aisiais  (27)

Izraelio kuriama priešraketinės gynybos sistema „Iron Dome“ bus visiškai parengta naudoti kitų metų vasarą, pranešė Izraelio dienraštis „Haaretz“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis remiasi Izraelio gynybos koncerno „Rafael Advanced Defense Systems“ atstovais. Pasak jų, kovo mėnesį atliktas „Iron Dome“ bandymas buvo sėkmingas. Kitas sistemos galimybių patikrinimas, kurio metu bus bandoma numušti trumpojo nuotolio raketą, turėtų įvykti šią vasarą. „Rafael“ jau iki šių metų pabaigos Izraelio kariuomenei pateiks pirmuosius „Iron Dome“ sistemos antiraketinius kompleksus. Manoma, kad pirmiausia bus pradėti saugoti Sderoto ir Aškelono miestai. Serijinę kompleksų gamybą „Rafael“ ketina pradėti iškart po to, kai bandymais bus patvirtintas jų efektyvumas. Izraelio gynybos ministerija turės apsispręsti, kiek tokių kompleksų bus užsakyta.

„Rafael“ skaičiavimais, vienos „Iron Dome“ perimtos trumpojo nuotolio raketos sunaikinimo kaina turėtų nukristi iki žemiau 50 000 JAV dolerių, kai tik bus pagaminta pirmoji 1000 antiraketų partija. Priešraketinės apsaugos sistemos kaštus turėtų sumažinti ir „pavojingas“ raketas aptinkantys radarai, kurie praneš, kurios iš į Izraelį paleistų „Qassam“ raketų gali pataikyti į apgyvendintas vietoves. 2006 m. vykusio antrojo Libano karo metu į Izraelio miestus ir gyvenvietes pataikė tik apie 1000 (apie 25 proc.) iš visų „Hezbollah“ paleistų „Katiuša“ reaktyvinių sviedinių. Pasak „Rafael“ atstovų, jei tuo metu būtų veikusi „Iron Dome“ sistema, didžiąją dalį šių raketų būtų buvę galima numušti už kelių dešimčių milijonų šekelių kainą – nepalyginamai mažiau, nei buvo patirta nuostolių dėl žmonių žūties ir sunaikinto turto.

„Iron Dome“ priešraketinės gynybos sistema skirta apsisaugoti nuo trumpojo nuotolio – iki 70 kilometrų – raketų ir reaktyvinių sviedinių, kuriais Izraelis apšaudomas iš kaimyninių valstybių teritorijos. Ji taip pat turi aptikti ir sunaikinti savadarbes raketas, kurias „Hamas“ leidžia iš Palestinos autonomijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (27)

Susijusios žymos: