Ar ataka prieš NATO karius Ukrainoje išprovokuotų Aljanso 5-ąjį straipsnį? (Video)  ()

Dokumente nurodoma, kad NATO karių siuntimas į Ukrainą yra priimtinas pagal tarptautinę teisę.



© Kanal13 (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=i6kfaDP8V8Y&ab_channel=Kanal13

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5 straipsnis, atspindintis 32 NATO narių kolektyvinės gynybos principą, numato, kad ginkluotas išpuolis prieš vieną ar daugiau narių laikomas puolimu prieš visas.

Tačiau vis garsiau kalbant apie NATO karių įsitraukimą į karą Ukrainoje kyla klausimas: ar ataka prieš NATO karius Ukrainoje išprovokuotų Aljanso 5-ąjį straipsnį?

„Jei NATO valstybės narės kariai dalyvauja kolektyvinėje savigynoje Ukrainos naudai vykstant konfliktui tarp Rusijos ir Ukrainos ir juos užpuola kita konflikto šalis mūšio metu konflikto zonoje, tai nėra 5 straipsnio atvejis“, – teigiama Vokietijos parlamento ekspertų grupės ataskaitoje, su kuria susipažino agentūra DPA.

[Vokietija] 2in1 dulkių siurblys tik 37,19€! Laidinis, 650W, 14kPa, HEPA filtras ir kt. Paskutiniai vienetai („ENCHEN V1“)
3287

Nuostabi kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikių savybių

Ribotas kiekis

Išsamiau

Remiantis neskelbtu dokumentu, 5-asis NATO straipsnis gali būti taikomas tik tuo atveju, jeigu JAV vadovaujamo karinio bloko valstybės narės bus užpultos jų teritorijoje arba virš jos.

„Prancūzijos sausumos pajėgų karinis įsitraukimas Ukrainos naudai būtų pagrįstas kolektyvine savigynos teise pagal JT Chartijos 51 straipsnį ir todėl būtų leistinas pagal tarptautinę teisę“, – teigiama dokumente.

Ekspertai pažymėjo, kad sausumos karių dislokavimas iš vienos NATO šalies į Ukrainą automatiškai nepaverstų visų kitų narių konflikto šalimis.

 

„Jei NATO valstybė narė elgiasi vienašališkai – t. y. ne anksčiau nuspręstos NATO operacijos rėmuose ir už NATO karinių vadovavimo struktūrų ribų – nei visa NATO, nei kitos NATO valstybės partnerės netaps konflikto šalimis“, – rašoma dokumente.

Kartu dokumente nurodoma, kad NATO karių siuntimas į Ukrainą yra priimtinas pagal tarptautinę teisę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()