„SpaceX“ raketos sprogimas: paaiškėjo daugiau nelaimės detalių (Video)  (2)

Aiškėja pirmosios detalės nelaimės, įvykusios privačiai bendrovei „SpaceX“ kosminiu laivu „Falcon 9“ keliant krovininę kapsulę „Dragon“, gabenusią atsargas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po nelaimės surengtoje spaudos konferencijoje „SpaceX“ prezidentė Gwynne Shotwell telefonu sakė, kad skrydis vyko įprastai iki 139 sekundės, kuomet įvyko anomalija, kuri tapo raketos-nešėjos sprogimo priežastimi.

Įmonės vadovės teigimu, raketos pirmoji pakopa, sprendžiant pagal telemetrijos duomenis, suveikė kaip numatyta. „Nesitikime, kad tai bus pripažinta pirmosios pakopos problema“, – sakė G. Shotwell. Pirmieji nukrypimai nuo normos pastebėti antrosios pakopos slėgio rodikliuose. Pirmosiomis sekundėmis po sprogimo „Spacex“ vis dar gavo ir įprastinius telemetrijos duomenis iš „Dragon“ kapsulės.

Anot NASA administratoriaus pavaduotojo žmonių veiklai kosmose ir kosmoso tyrimams Williamo Gerstenmaierio, TKS įgula nedelsdama sureagavo į žinią, kad artimiausiu metu atsargų papildymas stoties nepasieks ir pakoregavo maisto bei vandens išteklių paskirstymą.

W. Gerstenmaierio teigimu, krovininėje „Dragon“ kapsulėje buvo pakaitinė vandens filtravimo sistema – nepakeitus filtrų, astronautams teks akyliau stebėti vartojimui tinkamo vandens kiekį.

JAV kosmoso agentūros atstovas padėkojo „SpaceX“ kolektyvui, kuris dirbo tiksliai pagal protokolą ir po raketos sprogimo iškart ėmėsi priemonių, užtikrinančių visuomenės saugumą. Taip pat kapsulėje buvo gabenama mokslinė įranga – jos praradimas yra rimtas smūgis TKS mokslinei programai, atidėsiantis kai kurių numatytų eksperimentų vykdymą.

Kapsulėje „Dragon“ sudegė ir nemažai studentiškų eksperimentų. Prarastas ir komercinių laivų švartavimosi prie TKS adapteris, turėjęs leisti nuo 2017 metų prie stoties prisijungti komercinėms kapsulėms su įgula, be to, kapsulėje sudegė ir vienas darbui atvirame kosmose skirtas skafandras.

„Praradimai labai rimti, bet įgulai grėsmės nėra“, – sakė W. Gerstenmaieris.

Žemėje dar liko vienas švartavimosi adapteris, identiškas prarastajam, todėl tikimasi, kad dėl šios netekties nereikės atidėti komercinių erdvėlaivių su įgula skrydžių. Artimiausias krovininės kapsulės skrydis į TKS numatytas liepos 3 dienai. Krovinį rusiškoje „Progress“ kapsulėje iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane kels raketa-nešėja „Sojuz“.

„Dalies komercinių krovininių kapsulių praradimo tikėjomės, bet nesitikėjome, kad visi praradimai nutiks tais pačiais metais“, – sakė NASA atstovas.

Bendrovės „Orbital Sciences“ krovininė kapsulė, turėjusi gabenti atsargas į TKS, dėl raketos gedimo buvo prarasta praėjusių metų spalio 28 dieną, o šių metų balandžio pabaigoje nepavyko į tinkamą orbitą iškelti krovininės „Progress“ kapsulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (2)